|

Musul’a DİCLE KALKANI istiyoruz

Iraklı Türkmenler, Türkiye’nin Musul’u IŞİD’den kurtarmasını bekliyor. Irak Bölgesel Yönetimi Milletvekili Maruf, “Telafer ve Musul’da Fırat Kalkanı’na benzer ‘Dicle Kalkanı Harekatı’ bekliyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:38 - 17/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Milletvekili Aydın Maruf, Türkmen ilçesi Telafer ile Musul ve diğer bölgelerin terör örgütü IŞİD'den kurtarılması için yardım çağrısında bulundu. IŞİD işgali altındaki kentlerde Türkmenlerin büyük acılar çektiğini ve tüm umutlarının Türkiye'nin Suriye'deki 'Fırat Kalkanı'na benzer bir harekat düzenlemesine bağlı olduğunu belirten Maruf, “Musul ve Telafer iki yıldan fazla süredir IŞİD işgali altında. Artık Musul operasyonunun zamanı gelmiştir. Kim engelliyor ya da geciktiriyorsa insanlığa karşı yanlış yapıyor. Iraklı Türkmenler olarak bu operasyonun bir an önce yapılması ve oradaki insanların zulümden kurtarılması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Operasyon öncesinde bölgedeki etnik unsurlar arasında bir mutabakat sağlanması gerektiğini vurgulayan Maruf, şunları söyledi.



ÖNCE TELAFER


“Enbar ve Felluce'deki senaryolar Musul ve Telafer'de tekrarlanmamalı. Musul operasyonuna mutlaka Türkmenler de katılmalı. Bu yöndeki görüşlerimizi Bağdat ve Erbil'e ilettik. Musul operasyonunu sonuna kadar destekliyoruz. Önce Telafer kurtarılmalı. Orada yaklaşık 70 bin sivil Türkmen bulunuyor. Hayatları tehdit altında. Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var. Barış, kardeşlik ve oradaki Türkmenlerin hakları için Telafer ve Musul'da da buna benzer bir 'Dicle Kalkanı Harekatı' bekliyoruz. Oradaki halk her türlü adımı olumlu karşılayacak ve destekleyecektir.”



FEDERASYONU DESTEKLERİZ


“Sayın Erdoğan'ın açıklaması bizim için büyük bir moral oldu. Türkiye, Musul'da sadece Türkmenlere değil diğer etnik gruplara da başından itibaren sahip çıktı. Musul'da Araplardan sonra 500 binden fazla nüfusuyla en kalabalık halk Türkmenlerdir. Ancak mazlum bırakılmıştır. Musul'da bir federasyon ya da benzeri bir siyasi statü sözkonusu olursa Türkmenler rol üstlenir. Türkmensiz bir girişim başarılı olamaz. Musul, Telafer, Kerkük ya da diğer bölgelerdeki planlara Türkmenler mutlaka dahil edilmelidir.”


#Enbar
#Felluce
#Iraklı Türkmenler
#IŞİD
8 yıl önce