|

Nokta Dergisi'nin iki yöneticisi tutuklandı ​​

Paralel Yapı'nın yayın organı Nokta Dergisi'nin 'iç savaş' kapağıyla ilgili olarak ''suç işlemeye alenen tahrik'' oluşturduğu gerekçesiyle gözaltına alınan derginin yöneticisi Cevheri Güven ve sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan tutuklandı.

Yeni Şafak
16:51 - 3/11/2015 Salı
Güncelleme: 17:56 - 3/11/2015 Salı
AA

Emniyetteki işlemlerinin ardından sabah Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilen Güven ve Çapan, soruşturmayı yürüten savcılığa ifade verdi.



Güven ve Çapan, tutuklanmaları istemiyle gönderildikleri İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan" suçundan tutuklandı.



Hakimlik kararında, derginin kapağında ''Türkiye iç savaşının başlangıcı'' başlığının kullanıldığı, dergi içinde ''92. yılında bir ülke çatırdarken, çatışmalı dönem'' başlığı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri kıyafetle, elinde pimi çekilmiş el bombası ve başında miğfer olan bir resmi basılarak, Türkiye'de 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında yaşanan olayların kaos ve savaş ortamı olarak gösterildiği belirtildi.



Dergide, bunun sorumlusunun başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet yetkilileri olduğunun iddia edildiği anlatılan kararda, silahlı terör örgütlerinin eylemlerinin isyan olarak değerlendirildiği, bu isyanların sorumlusunun da yine bu yetkililer olduğunun öne sürüldüğü kaydedildi.



Kararda ayrıca, yazı içeriğinde siyah spotla ''Hayati idame seti'' başlığı altında ''çatışma ortamında ısı yalıtımlı battaniye, yiyecek yığınağı, su temizleme tabletleri, parakort ip, sapan, tel testere, bıçak ve ateş yakmak için bulundurulması gereken malzemeler"in gösterildiği belirtilerek, adeta ülkede fiili savaş çıktığı algısının oluşturulduğu, bu hususlarla birlikte değerlendirildiğinde, somut eylem çağrısının mevcut olduğu ve içeriğin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği ifade edildi.





Hakimlik kararında, Basın Kanunu'na göre her iki şüphelinin de sorumlu olduğu vurgulanarak, şüphelilerin savunmaları ve dergi içeriğine göre kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin mevcut olduğu, istenen ceza miktarı, şüphelilerin eyleminin kamu düzeninin bozulmasına yönelik olması sebebiyle her iki şüpheli hakkında tutuklama tedbirinin orantılı olacağı belirtildi.



Nokta dergisinin bu haftaki sayısının, kapağındaki ifadelerin ''suç işlemeye alenen tahrik'' oluşturduğu gerekçesiyle toplatılmasına karar verilmiş, derginin yöneticisi Cevheri Güven ve sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan dün gözaltına alınmıştı.




#nokta dergisi
#cevheri güven
#murat çapan
#nokta dergisi tutuklama
8 yıl önce