|

Nükleer santralde 3 aylık mutabakat

Sinop'ta yapılacak nükleer santralle ilgili mutabakat imzalandı. Japon siyasilerle biraraya gelen Bakan Taner Yıldız, "3 ay içerisinde somut sonuca kavuşturmamız gerek" dedi

Abdülkadir Selvi
00:00 - 25/12/2010 samedi
Güncelleme: 01:37 - 25/12/2010 samedi
Yeni Şafak
Nükleer santralde 3 aylık mutabakat
Nükleer santralde 3 aylık mutabakat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya temaslarında, Sinop'ta yapılacak nükleer güç santraliyle ilgili mutabakat anlaşması imzalandıktan sonra sırasıyla, Maliye Bakanı Yardımcısı Mitsuru Sakurai, Japonya Hükümeti Kabine Sekreteri Yoshito Sengoku, Japonya Başbakanı Naoto Kan, Dışişleri Bakanı Seiji Maehara ile görüştü.

SÜREÇ HIZLANDIRILMALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakan Yardımcısı ile Türkiye'de yapılması planlanan nükleer güç santralinin olası mali boyutu hakkında görüş alışverişinde bulundu. Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde ise nükleer santral ile ilgili anlaşmalar ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını görüştüğü belirtilirken, anlaşmaların bir an önce imzalanması ve sürecin hızlandırılması konusunda Bakan Yıldız'ın görüş bildirdiği kaydedildi. Yıldız'ın, sürecin 3 ay içerisinde sonuca kavuşturulması yönünde talepte bulunduğunu ve Japon tarafının da bunu kabul ettiği açıklandı.

ENERJİK BİR AÇILIM GÖSTERDİK

Türkiye'nin üçüncü ülkelerde Japonya ile işbirliği yapabileceğini de vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin uluslararası sermayeye açık bir ülke olduğunu ve bu anlamda bir üs olmaya hazır olduğunu söyledi.Yıldız, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santrallerden birinin Akdeniz'de Ruslarla, Karadenizde'de Japonlarla çalışmak istediklerini ifade etti.Nükleer santral meselesinin iki ülke arasındaki uluslararası ilişkilerde de önemini vurgulayan Yıldız, bu bağlamda Türkiye ve Japonya hükümetlerinin siyasi kararlılıklarını önemsediklerini kaydetti. Rusya ile Mersin Akkuyu nükleer santrali konusunda mutabık kalan Türkiye ikinci bir santral için Güney Kore yönetimi ile geçtiğimiz aylarda temasa geçmiş, teknik konularda anlaşmazlık çıkması sonucu projede geri adım atılmıştı. Japon Toshiba yetkilileri ile devamında varılan ikili anlaşma ise Enerji Bakanı Yıldız'ın bu ziyaretinde önemli bir temel teşkil etmişti


Finansmanda müzakere süreci devam edecek

Yıldız, bu siyasi kararlılığın siyasetin serbest piyasaya müdahalesinin olmadığını kaydederek, bunun bir koordinasyon ve işbirliği olduğunu söyledi.Türkiye'nin daha önce iki önemli nükleer güç santrali için müzakereler yaptığını hatırlatan Yıldız, iki ülke arasında yapılacak müzakerelerin, kamu, finansman gibi unsurlarının yanında işbirliği yönünün de olacağını dile getirdi.Yıldız, Japonya ile nükleer güç santrali konusunun dışında, enerji tasarrufu gibi konularda da işbirliği yapabileceklerine inandıklarını belirtti. Japon Bakan Ohata da, bu mutabakata dayanarak iki ülke arasındaki işbirliğini aktif bir şekilde geliştireceklerini vurguladı.


Depreme dayanıklı olması için tedbirler alınıyor

Bakanı Yıldız'ın nükleer santral ziyaretine değinen Ohata, şiddetli deprem geçiren nükleer santralin faaliyette olduğunu, Türk tarafının bunu yerinde inceleme fırsatı olacağını kaydetti.Ohata, projenin ne zaman başlayacağının sorulması üzerine, Yıldız ile görüşmelerinde 3 ay içinde Türk tarafının neticeye ulaşmak istediğini belirttiğini, dolayısıyla Japon tarafının 3 ay içerisinde hazırlanacağını ifade etti.Yıldız, Türkiye'nin nükleer santraller konusunda geç kaldığını ve bu konuda artık zaman kaybedilmeyeceği vurgusunu yaptı.Japonya'daki nükleer güç santrallerinin güvenliği konusuna da değinen Ohata, Japonya'nın nükleer teknolojisini ilk olarak İngiltere'den aldığını belirtti.Ohata, bu teknolojiyi alırken Japonya'nın deprem bölgesi olmasını göz önüne aldıklarını ve bu anlamda depreme dayanıklı teknolojiler geliştirildiğini anlattı.



il y a 13 ans