|

Ödevsiz tatil

Okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve orta dereceli okullarda okuyan 18 milyon öğrenci, 2 hafta sürecek yarıyıl tatiline merhaba dedi. İstanbul’da karne dağıtan Milli Eğitim Bakanı Avcı, çocuklara yüklenen velileri tatlı sert bir üslupla uyardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:55 - 22/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Eğitim öğretim dönemine ilk ara verildi. Okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve orta dereceli okullarda okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline girdi. Tatil iki hafta sürecek. İstanbul Beykoz'da bulunan Güzelcehisar İlkokulu'nda öğrencilerle buluşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, miniklerin karne sevincine ortak oldu. Öğrencilerle koyu bir sohbete girişen Bakan Avcı, ödevsiz geçecek ilk tatil için velilere seslenerek, “Çocuklara çok fazla yüklenen velilerin karnelerini açıklarız” dedi.



ÖĞRENCİLERİ ÜZMEYİN


Bazı öğrencilerin karnelerinde velilerin beklemediği notların olabileceğini söyleyen Bakan Avcı, “Çalışmaya teşvik etmek için bu tür notlar verilmiş olabilir. Karamsarlığa gerek yok. Velilerimizin de düşük notlar nedeniyle öğrencilerimizi üzmemeleri, kızmamaları tam tersine onları teselli teşvik karışımıyla ikinci yarı yıla hazırlamalarını istiyoruz. Benim de çok birinci karnelerim düşük olmuştu sonra telafi edecek bir yol bulduk. Sizin de öyledir. Velilerimizin de öyledir” şeklinde konuştu.





YARIYIL TATİLİNDE ATAMA


Tüm velilerin karnelerinin MEB arşivinde olduğunu belirten Bakan Avcı, “Çocuklara çok yüklenen veliler olursa, bunun da duyumunu alırsak, o karneleri açıklarız. Kendileri de matematikten Türkçe'den ne yaptıklarını görürler” ifadelerini kullandı. Mili Eğitim Bakanlığı, yarıyıl tatilinde 30 bin öğretmenin atamasını da gerçekleştirecek. Öğretmen ataması için başvurular 2-8 Şubat'ta alınacak, atamalar 11 Şubat'ta olacak.





SINAVLAR TATİLDEN SONRA


İkinci yarıyılda, 8. sınıf öğrencileri TEOG kapsamında 27-28 Nisan'da ortak sınavlara girecek. Mazeret sınavları da 14-15 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. İkinci yarıyılda, üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 13 Mart Pazar günü tek oturumda yapılacak. İkinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 18-19 Haziran ve 25-26 Haziran'da, 5 oturumda gerçekleştirilecek. Diyarbakır'da karne dağıtılırken yaşanan patlamayı, vahşet olarak nitelendiren Bakan Avcı, “O okuldaki öğrencilerimize, öğretmenlerimize, vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' diyorum” ifadelerini kullandı.



Öğrenciye YGS müjdesi


Terör olaylarının sürdüğü Diyarbakır ve Şırnak'a bağlı 3 ilçede karne dağıtımı yapılamadı. 81 bini aşkın öğrencinin terör saldırıları nedeniyle karne sevinci yaşayamadı. Sokağa çıkma yasağı olan ilçelerde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları için düzenleme yapılacağını söyleyen Bakan Avcı, “YGS başvuruları 6-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti. Ancak sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçeleri ile Diyarbakır Sur'da öğrenciler sınava başvuramadı. Öğrencileri mağdur etmemek için yeniden düzenleme yapacağız” şeklinde konuştu. Akşam saatlerinde ÖSYM, Diyarbakır-Sur, Mardin-Dargeçit, Mardin-Nusaybin, Şırnak-Cizre, Şırnak-İdil, Şırnak-Silopi ilçelerinde görevli kamu görevlileri ile buralarda ikamet eden diğer adaylar için YGS'ye başvuru süresini 10 Şubat 2016'ya kadar uzattı.



Herkes onlar kadar şanslı değil


Şırnak'ta terör saldırısıyla hasar oluşan iki okulda okuyan bin 504 öğrenci, karnelerini başka bir okulda aldı. Silopi ilçe merkezi ve köylerinde bulunan 68 okulda 39 bin 128 öğrenci karnelerini alamadı. İdari personelinin dışında okulların boş olduğu görüldü. Diyarbakır ve Batman'da da terör nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler karne alamamanın, öğretmenler de verememenin üzüntüsünü yaşadı.



17 milyon öğrenciye bayram


Okul öncesinde 1 milyon 181 bin 143, ilkokulda 5 milyon 360 bin 703, ortaokulda 4 milyon 873 bin 431, ortaöğretimde 4 milyon 244 bin 699 öğrenci ile açık öğretim okullarında okuyanlar dâhil olmak üzere 17 milyon 535 bin 236 öğrenci yarıyıl tatiline girecek.


Bakanlıkta görev yapan 985 bin 362 öğretmen de yarıyıl tatili yapacak.



Çadır kentte karne sevinci




Kamplarda 80 bin, devlet okullarında 70 bin, şehirlerdeki geçici eğitim merkezlerinde 165 bin olmak üzere 315 bin Suriyeli öğrenci de yarıyıl tatiline başladı. Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay başta olmak üzere pek çok kentte misafir edilen öğrenciler dün karne sevinci yaşadı.



Hendekler kapatılsın




Mardin'in Nusaybin ile Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde terörnedeniyle Midyat'ta eğitimlerini sürdüren öğrenciler, karne adlı. Öğrencilerden Bahar Sülger hendeklerin kapatılmasını ve eğitimlerinin huzurlu içinde devam etmesini istediğini söyledi.



O acı hâlâ taze




Kilis'te, hizmetli Ayşegül Polat'ın hayatını kaybetmesine, bir öğrenci ve öğretmenin yaralanmasına yol açan roket nedeniyle eğitime 4 gündür ara verilen Eyüp Gökçeimam Ortaokulu ve Nazlı Ömer Çetin İlkokulu öğrencileri karnelerini aldı. Öğrencilerin, hala olayın izlerini taşıyan okuldaki olay nedeniyle üzüntülü oldukları gözlendi.



Telâfi başlıyor


Terör operasyonları nedeniyle eğitime ara vermek zorunda kalan il ve ilçelerdeki öğrencilere telafi eğitimi 25 Ocak Pazartesi günü başlıyor. Diyarbakır'ın Sur, Mardin'in Dargeçit ve Nusaybin ilçeleri ile Şırnak'ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerindeki 8'nci ve 12'nci sınıfta okuyan öğrenciler için telafi eğitimi yapılacak. 2015-2016 ders yılı birinci döneminde, okulların zaman zaman kapalı olması, öğrencilerin okula devam edememesi nedeniyle, devamsızlığı bulunan öğrencilerin durumu devamlı öğrenciler gibi değerlendirilecek.



AKTİVİTE HAZIRLANDI


Tüm derslerden hiç notu bulunmayan öğrenciler için telafi eğitimi yapılacak. 8'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerine yönelik olarak telafi eğitimlerinin yanında, yarıyıl tatilinde üst öğrenime hazırlık, destekleme ve yetiştirme kurslarını uygulanacak. Telafi derslere bölgedeki öğretmenler ve öğrencilerin kendi öğretmenlerinin işbirliği içinde eğitimlerinden geri kalan çocuklara eğitimlerini verecekler. Öğrencilere, destekleme ile yetiştirme kurslarının yanı sıra rehabilitasyon dersleri de verilecek. Öğrenciler sosyal ve sanatsal aktivitelere de katılacak.





#Eğitim öğretim dönemi
#ödevsiz tatil
#15 tatil
8 yıl önce