|

ODTÜ Kolektif'ten 'gerici' açıklama

ODTÜ'de bazı öğrencilerin mescit istemesiyle başlayan tartışmalar, bir grup öğrencinin saldırıları sonrası büyümüştü. Olayların ardından ceza aldıklarını belirten ODTÜ Kolektif öğrencileri, mescit isteyen öğrencileri 'gerici' olarak niteledi. "Mescitleri denetleyeceğiz" denilen açıklamada, yaptıkları saldırıları haklı göstermeye devam ettiler. İbadet özgürlüğünü tanımayan açıklamada, namaz kılan öğrenciler "örgütlenmekle" suçlandı.

Yeni Şafak
11:23 - 16/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:14 - 16/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında ODTÜ'lü bazı öğrencilerin, ibadet mekanlarının ihtiyacı karşılamadığı için daha büyük bir mescit yapılması talebi üzerine, mescit istemeyen ve kendini "ODTÜ Kolektif" olarak tanıtan bir grup öğrenci, namaz kılan öğrencilere saldırmıştı. Mescitteki halıları toplayan, duvarlara afiş asan grup, üniversitenin güvenliğinin müdahalesiyle karşılaşmıştı.



"Kıbrıs Baraka" adı verilen yapının mescit olmasını hazmedemeyen öğrenciler, namaz kılan öğrencilere sözlü ve fiziksel saldırıda bulunmuştu. Yapılan soruşturmanın ardından verilen cezalara dair açıklama yapan ODTÜ Kolektif, namaz kılan öğrencilere karşı saldırgan tavrını sürdürdü.



Mescit isteyen öğrenciler için 'gerici' ifadesi kullanılan açıklamada, "22 Aralık günü Kütüphane Mescidi önünde yaşananlara dair açılan soruşturmada gerici gruplara bir tek ceza verilmezken üç arkadaşımıza 1 dönem, 1 ay ve 1 hafta uzaklaştırma cezası verildi" denildi.



ODTÜ'lüye göre ibadet özgürlüğü değil, 'örgütlenme'


22 Aralık öncesinde yaşananların anlatıldığı açıklamada, mescit isteyen ODTÜ'lü öğrencilerin oluşturduğu ODTÜ Mescit Topluluğu için 'çok sayıda gerici grup' ifadesi kullanıldı. "Mescitlerde örgütlenme faaliyeti yürütülüyorlar" suçlamasının yer aldığı açıklama şöyle devam etti:



"Hazırlıktaki Kıbrıs Baraka'nın mescit olarak düzenlenmesi talebi ile alevlenen tartışmalar, gerici grupların okulun çeşitli açık alanlarında namaz kılma eylemlerine kadar vardı."



Namaz kılan öğrencilere saldırdıklarını pişkinlikle övünerek açıklayan ODTÜ Kolektif, "Gerici grupların bu faaliyetlerine karşı, gerek fiziksel gerek ideolojik anlamda müdahale ve mücadeleden geri durmadık" sözleriyle kendini savunmaya çalıştı.



Namaz kılmak isteyen öğrencilerin, ODTÜ'nün 'kimliği, tarihi ve geleneğine yönelik saldırıda olduğu" iddia edilen açıklamada, sorumlu olarak iktidar gösterildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da hedef alan sözlere yer verildi.



ODTÜ Rektörlüğü'nü verdiği cezalardan dolayı "Saray'ın yanında olmakla" ODTÜ Kolektif, "Mescitleri denetledik, denetlemeye devam edeceğiz" denildi.








#ODTÜ Kolektif
#ODTÜ Mescit Topluluğu
8 yıl önce