|

Okul çantası alacak velilere uyarı

Yeni eğitim öğretim döneminin yaklaşması ile birlikte veliler, çocukları için okul alışverişini hızlandırdı. Öğrencilerin en çok kullandığı sırt çantaları ise, uygun olmayan özelliklere sahip olduğu takdirde büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Okula giden bir öğrencinin, sırtındaki yükün kendi ağırlığının yüzde 15'inden fazla olmaması gerektiğini belirten Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Kırhan, "Çok ağır yük taşıyacak öğrencilere tekerlekli çantalardan kullanmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Yeni Şafak
16:41 - 21/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 16:51 - 21/09/2015 Pazartesi
IHA

Bilecik Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Kırhan, okulların başlamasıyla sürekli ağır çanta taşıyan öğrencilerde omuz ağrıları ve omurilik hastalıkları oluşturabileceğini belirtti.



Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Kırhan, sırt çantalarının okul döneminde çocuklarda bel, omuz, sırt ağrılarına neden olduğunu kaydetti. Opr. Dr. Kırhan, “Ağır çantalardan dolayı bazı çocuklarda omurga hastalıkları görülüyor. Esas skolyoz dediğimiz omurga hastalığı var. Bu gibi hastalıklar çok çabuk teşhis edilemiyor çocuklarda yaşları ilerledikçe çıkıyor meydana. Çok ilerlediğinde aile fark ediyor bu hasatlığı. Belirtileri ise, sırtında yamukluk, yürüyüşünde bozukluk çıkınca doktora geliyorlar ve muayenenin sonucunda ağır çantaların yol açtığı hastalıklar meydana çıkıyor. Omurgalarında daha ilerleyen dönemlerde yatkınlık varsa bazı çocuklarda çünkü bel omurlarında da doğuştan genetik bazı bozukluklara bağlı omurga hastalıkları görülüyor. Bu sonuçlar bel kayması riskini attırıyor ve omurgaya zarar veren şekil bozukluğu yapıyor" dedi.



“Çanta, çocukların omuzlarını düşürmeyecek düzeyde olmalı''

Tek omuzda çantanın tek kayışının takılmasının yanlış olduğu konusunda uyarıda bulunan Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Kırhan şöyle devam etti:


“Bunun dışında sırt çantalarının bazı özellikleri var. Daha çok iki tane kayış olması lazım çantada. Sırt çantalarının tek omuza asılmasını önermiyoruz çocuklara. Daha çok iki taraflı kullanmalarını öneriyoruz. Bu sırt çantaları yumuşak ve hafif olmalı. Bunun dışında kemerlerinin geniş olması gerekli. Ağır eşyalarını daha çok bel bölgesine, aşağıya yakın bölgelere koymalarını öneriyoruz. Çantaların belden ve kalçadan destekli olmak zorunda yüklenmenin sırta verilmemesi için. Ortalama bir çanta ise çocuğun çantayı taktığında omuzlarını düşürmeyecek düzeyde olması gerekiyor. Rahat duruş pozisyonunu bozmayacak şekilde olmalıdır. Tabi ağırlığı yaşa ve yapısına göre değişebilir ama ortalama 2 kilodan fazla olmamalıdır. Çünkü o 2 kilo bele 7 kat daha ağırlık bastıracağından 14 kilo olarak görülecektir."



Sürülebilen çantaları tercih edin

Opr. Dr. Kırhan, çanta seçimi ile ilgili olarak ise, “Çanta seçerken hafif ve yumuşak çantalar öneriyoruz. Bazı çantalar tekerlekli sürülebilen oluyor. Çok ağır yük taşıyacak öğrencilere tekerlekli çantalardan kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sırta binen yükü azaltıyor. Valiz şeklinde tekerlekli çantalarla da sırta bir yük bindirmeden kullanabilirler" uyarısında bulundu.

#çanta
#okul çantası
#Okul çantası alacak velilere uyarı
#okul çantası alırken nelere dikkat edilmeli
#ağır çantalar çocuklar için tehlikeli mi?
#Opr. Dr. Gökhan Kırhan
#omuz ağrıları
9 yıl önce