|

Orta Asya’ya Tonyukuk müzesi

Moğolistan’da, Türk kelimesinin ilk kez geçtiği metinler olan Tonyukuk Anıtı’nı Türkiye koruyacak. Bölgeye, TİKA eliyle ‘Bilge Tonyukuk Müzesi’ kurulacak. Çalışmaların başlatıldığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Bu müze sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 00:02 - 3/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Orhun Yazıtları’nın bulunduğu alana, TİKA Orhun Müzesi açmıştı.
Orhun Yazıtları’nın bulunduğu alana, TİKA Orhun Müzesi açmıştı.

Moğolistan’da, Ulan Batur’a 70 kilometre uzaklıkta içinde Türk kelimesinin geçtiği en eski Türkçe metinler olan Bilge Tonyukuk Anıtı’nı Türkiye koruyacak. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) çabalarıyla bölgede “Bilge Tonyukuk Müzesi” kurulacak. 2016’da başlayan arkeolojik kazı çalışması tamamlandı. Bu bölgede modern müzecilik anlayışıyla, tarihi mirasımız layıkıyla muhafaza edilecek. Bilge Tonyukuk Müzesi için TİKA eliyle çalışmalar başlatıldı.

BAŞBAKAN ÇALIŞMALARI İNCELEYECEK

Başbakan Binali Yıldırım da 5 Nisan’da gerçekleştireceği Moğolistan ziyareti sırasında çalışmaları yerinde inceleyecek. Kısa bir süre önce Moğolistan’a giden Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Tarihte ilk Türk ibaresin geçtiği yazıtları korumak için çalışma başlattık. Orada bir müze kuruyoruz, bu anıtlar yerleşim yerlerinin dışında. Bu müze ile birlikte hem anıtların korunması sağlanacak hem de ziyaretçilerin daha iyi şartlarda oraya gidebilecek. Bu müze sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir tarafından ziyaretçileri ağırlayacak” dedi.


TURİSTİK TESİS İÇİN DOĞRUDAN UÇUŞ MASADA

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Moğolistan hükumetinin Orhun Abideleri ile ilgili Türkiye’den talebi de olduğunu söyledi. Oraya bir turistik tesis yapılmasını istendiğini kaydeden Çavuşoğlu, “En büyük sıkıntımız direk uçuş yapılamaması. Geniş kabinli uçaklar gidemiyor. Çünkü Moğolistan’ın haftalık 500 yolcu kotası var. Eğer geniş kabinli uçaklarla yolculuk yapılırsa bu yolculuk süresi nerdeyse 3’de 1’e düşecek. Hem de direk ulaşım sağlanacak” dedi.

  • Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a 370 kilometre uzaklıkta olan Orhun Vadisi’ndeki Orhun Yazıtları’nın bulunduğu alana, TİKA Orhun Müzesi açmıştı. Şimdi sırada, başkente 70 kilometre uzaklıktaki Tonyukuk yazıtlarının yer aldığı bölgeye bir müze kurulma çalışması var.

Anne kurtaran tünel

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Moğalistan’da -50 derecede doğum yapmak zorunda kalan kadınların hastane yolunda ölümünü önleyen çalışmayı da anlattı. Çavuşoğlu, "Kadınları o soğukta 500-600 metre bile yürüme imkanları yok. Araçlar da çalışmıyor. Bu nedenle anne adaylarının ölümleri çok oluyor, çocuklarını kaybediyorlarmış. TİKA, hastanelerin yanına 45 metrekarelik anne konukevleri yaptı. Şimdi doğum yaklaşınca buraya yerleşip hemen tünelden hastaneye gidiyorlar. Bu sayede ölüm oranları sıfıra düşmüş" dedi. Donda yem ararken burun ve yüzlerini yarayan hayvanların ölmesini önleyici çalışmalar da yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, “325 ton yem gönderdik. Ayrıca, TİKA 6 ayrı bölgede yem yetiştirme denemesi yapıyor. Öğrendik ki, geçen sene 1 milyon hayvan bu şekilde ölmüş” dedi.

#Moğolistan
#Müze
#Tonyukuk
#Hakan Çavuşoğlu
6 yıl önce