Oruç Reis Mavi Vatan'a sokmadı

Kıymet Sezer
00:00, 22/09/2021, ÇarşambaG: Güncelleme: 04:27, 22/09/2021, Çarşamba
Yeni Şafak
Oruç Reis Mavi Vatan'a sokmadı
TCG Oruç Reis, olası provokasyona karşı nöbetini dün de sürdürdü.

Yunanistan’ın Fransız ‘Nautical Geo’ araştırma gemisiyle Mavi Vatan’a girme girişimini TCG Oruç Reis firkateyni önledi. Gemiyi durduran Oruç Reis telsizle, “Türk kıta sahanlığına giremezsin. Girersen müdahale edilecek” diye uyardı. Kıta sahanlığına sokulmayan gemi dönmek zorunda kaldı. Yunanistan, 16 Eylül’de ‘Nautical Geo’ gemisi için 16-22 Eylül’ü kapsayan bir Navtex yayınlamıştı. Türkiye, Libya ile yapılan anlaşmada çizilen sınırların aşıldığını ve Navtex’in kendi kıta sahanlığını kapsadığını görünce karşı Navtex yayınladı. Olası bir provokasyona karşı da TCG Oruç Reis firkateynini gönderdi.

Yunanistan ile son krize konu “Nautical Geo” araştırma gemisinin Girit açıklarındaki araştırma görevi bugün sona eriyor. Bölgede yeni bir kriz beklenmese de Türk donanması, Girit Adası açıklarında Türk kıta sahanlığı üzerindeki bekleyişini sürdürüyor.
Yeni Şafak, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin kıta sahanlığının batı sınırlarında Yunanistan’ın provokasyonuyla önce Navtex krizi, ardından gambot diplomasisine evrilen olayı araştırdı. Yunanistan, 16 Eylül’de Nautical Geo araştırma gemisinin 16-22 Eylül tarihlerinde bölgede araştırma yapacağını duyuran bir Navtex yayınlamıştı.
Yayınlanan Navtex’i inceleyen Türkiye, araştırma faaliyetinin yürütülmek istendiği alan içerisinde küçük bir sahanın Türkiye-Libya deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasıyla çizilen sınırları aşarak Türkiye kıta sahanlığında yapılmak istendiğini görünce karşı Navtex yayınlayıp araştırma faaliyetine itiraz etmişti.

DONANMA TAKİBE ALDI

  • Yunanistan’ın olası provokasyon ihtimaline karşı uyarıyla yetinilmedi. Türk donanması, girilmek istenen bölgeye TCG Oruç Reis fırkateynini gönderdi. Geminin araştırma çalışmaları ilk günden bu yana uzaktan izlendi.
    Provokasyon, geçtiğimiz hafta Perşembe akşamı yaşandı. Fransız “Nautical Geo” araştırma gemisi, Türkiye’nin karşı Navtex’le yaptığı uyarıya rağmen Türk kıta sahanlığına yöneldi. Mavi Vatan sınırlarımıza yaklaştığında ise durduruldu. Telsizle geminin bilgileri alınıp hangi faaliyeti icra ettiği, nereden nereye gittiği soruldu.
    Ardından hem Dışişleri Bakanlığı hem TCG-Oruç Reis komutası tarafından; Türkiye’den izinsiz yapılan araştırma faaliyeti konusunda uyarıldı. Yapılan faaliyetin Türkiye ile koordine edilmesi gerektiği, koordine edilmeksizin Türk kıta sahanlığına giremeyeceği, girdiği takdirde müdahale edileceği uyarısı yapıldı. Gemi, kıta sahanlığımıza sokulmadı ve geri döndürüldü. Bugün tamamlanacak araştırma faaliyeti kapsamında TCG-Oruç Reis, olası yeni provokasyon girişimlerine karşı nöbetine devam etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/22/04/24/resized_025cc-5c8c7552fransizgemi.jpg

Fransız gemisiyle provokasyon

Yunanistan, Türkiye-Libya münhasır ekonomik bölge (MEB) sahasıyla belirlenen Doğu Akdeniz’deki Türkiye kıta sahanlığının batı sınırlarına müdahale amaçlı provokasyonunu, AB desteğini arkasına almak için, “East Med boru hattının olası güzergahının tespiti ve haritalandırılması” araştırması kılıfı altına sakladı.
Araştırma sahasını belirlerken, Türkiye kıta sahanlığından çok küçük bir sahayı bilinçli olarak araştırma sahasına dahil etti. Bu provokasyon için de Fransız araştırma gemisi tercih edildi.

Mavi Vatan geçilmez

  • Perşembe akşamı yaşanan olay, birkaç gün sonra Türkiye’yi töhmet altında bırakmayı amaçlayan yalanlarla basına servis edildi. Türkiye’ye karşı AB kamuoyu desteğini amaçlayan Yunan propagandası, Türk Kıta Sahanlığı’na girildiği gizlenmek suretiyle,
    “Yunanistan karasularının dışına çıkıldığında, yani 6 deniz milinin ötesine geçildiğinde Türk savaş gemilerinin harekete geçtiği”
    yalanıyla servis edildi. Bu gelişmeler üzerine Yunan provokasyonları karşısında suskunluğunu koruyan Ankara cevap vermek zorunda kaldı. AB’nin şımarık çocuğu Yunanistan’ın provokatif girişimlerine karşı iyi komşuluk ilişkilerini önceleyen ve vakur tavrını sürdüren Türkiye, artan Yunan propagandası üzerine Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamayla iddialara cevap verdi.
    Açıklamada Yunanistan’a uluslararası hukuk, deniz hukuku ve 18 Mart 2020’de BM’ye bildirilen Türkiye Kıta Sahanlığı haritasına atıf yapılmak suretiyle bu tür çalışmaların ancak Türkiye işbirliğiyle yapılabileceği konusunda uyarıldı.
    Doğu Akdeniz’de barışçıl çözüm ve diyalog arayışlarını birçok ileri adımla destekleyen Türkiye, Mavi Vatan sınırlarının provokasyonlarla delinemeyeceğini de göstermiş oldu.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026