|

Osmanlı’ya zalim demek iftiradır

Türk Tarih Kurumu’ndan, yakın zamanda bir siyasi lider tarafından Osmanlı devleti için sarfedilen skandal sözlere cevap geldi. TTK'dan "Osmanlı devleti' ile 'zulüm' kavramının yan yana kullanılması büyük bir bühtan ve hata olmuştur" değerlendirmesi yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:16 - 26/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
TTK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini ‘bühtan (iftira)’ olarak değerlendirdi
TTK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini ‘bühtan (iftira)’ olarak değerlendirdi

Türk Tarih Kurumu (TTK), geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, Osmanlı İmparatorluğu’na skandal sözlerle saldıran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini ‘bühtan (iftira)’ olarak değerlendirdi. TTK’dan yapılan yazılı açıklamada, “Yakın zamanda bir siyasi lider tarafından yapılan bir konuşmada, ‘Osmanlı devleti’ ile ‘zulüm’ kavramının yan yana kullanılması büyük bir bühtan ve hata olmuştur. Ayrıca Osmanlı devletinin dilinin Farsça ve Osmanlıca olduğu ifadesi bilim ve tarihe aykırı değerlendirmelerdir” ifadeleri yer aldı.

TARİHÇİLER METHETMİŞTİR

İngiliz tarihçi ve düşünür Arnold Toynbee’ye göre, Osmanlı devletinin dünya tarihinde gelmiş geçmiş üç büyük devletten biri olduğu kaydedilen açıklamada, William Mc Neill, Albert Hourani, Halil İnalcık, Kemal Karpat, Stanford J. Shaw, Charley İssavi gibi ünlü tarihçilerin de “Osmanlı devletinin önemli niteliklere sahip bir siyasi yapı olduğu” yönünde değerlendirmeler yaptıkları kaydedildi.

OSMANLI’NIN RESMİ DİLİ TÜRKÇE

Açıklamada, “623 yıl süren bu muazzam iktidarın devlet dili tabii ki Türkçe’ydi. Sarayda, orduda, medresede ve Türklerle meskun şehirlerinde Türkçe konuşulmuştur. Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi’nin bir tarihi dönemini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı devletinin siyasi, sosyal, hukuki, tarihi ve geleneksel mirasçısı bir devlet olarak doğmuştur” ifadeleri yer aldı.


Medya kadını metalaştırıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, kadının toplumsal hayattaki rolünü konu alan, “İslam ve Kadın: Güncel Dini Meselelere Çözüm Odaklı Yaklaşımlar” çalıştayı düzenledi. Açılışta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, günümüzde küresel bir sorun haline gelen kadına karşı önyargılı, ayrımcı davranışların temelinde manevi sorumluluğu öteleyen, mekanik bir yaklaşımın etkisinin olduğunu anlattı.

HEDEF KADININ ONURU

“Kadını metalaştıran, kapitalizmin ekran yüzü olarak kullanan ve onun insan olarak bilgi, bilim ve toplumsal hayata katkısını önemsizleştiren bir yaklaşımın kadını yok saydığı ve değersizleştirdiği açıktır” diyen Erbaş, yazılı-görsel medyada olumsuzlukları sıradanlaştıran özensiz yayınların kadına bakış ve şiddet konusundaki tahribatta önemli bir etkisinin olduğunu vurguladı. Kadının onurunu hedef alan, onu cinsiyeti üzerinden ayrımcılığa tabii tutan her türlü düşüncenin İslam’a aykırı olduğunu vurgulayan Erbaş, ötekileştirici eylem ve söylemlerin adalet ve merhamet Peygamberi’nin hayatından referans bulmasının da asla mümkün olmadığını kaydetti.

#Türk Tarih Kurumu
#Osmanlı Devleti
6 yıl önce