|

ÖSYM hatasında yargıda 2 ihtimal

ÖSYM, puanlarda hesap hatası yaptığını açıkladı. Yeni hesaplamada bin 110 adayın yrei değişti, bin 499 aday üniversite dışı kaldı, bin 628 aday üniversiteli oldu. Ailelerin dava açması durumunda, "ÖSYM'nin düzeltmesi doğru" ya da "Hatalarla şaibe oluşturuldu" denilebilir.

Yeni Şafak
09:50 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 09:57 - 13/08/2017 Pazar
Diğer
Arşiv
Arşiv

Geçen ay yerleştirme puanlarını hatalı hesaplayan ÖSYM’den yine skandal bir hata çıktı ve yerleştirme sonuçlarının da hatalı olduğu açıklandı. 4237 aday bu hatadan etkilenirken, hatalı yerleştirme yapılan programların yüzde 99’unun ilahiyat programları olduğu öğrenildi. Gazete Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre hatalı yerleştirme ağırlıklı olarak imam hatip ile öğretmen liselerinin de yer aldığı mesleki ve teknik lise mezunlarında yapıldı. İki gün önce üniversitelere başlayan e-kayıtlarda “Yerleşmedi” duruma gelen adayların kayıtları da silinmeye başlandı.

Adayların yargıya gitme şansı nedir?

Habertürk'ün haberine göre, bir bölge idare mahkemesi başkanı bu hata nedeniyle adayların yürütmeyi durdurma ve manevi tazminat gerekçeleriyle yargıya başvurma hakları olup olmadığına ilişkin sorumuz üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

  • “ÖSYM hata yaptığını ve düzelttiğini açıklıyor. Dava açıldığında bilirkişi incelemesi yapılır. Bilirkişi en son düzeltilen hatanın doğru yapılıp yapılmadığını inceler. Bu düzeltme doğru ise yürütmeyi durdurma kararı olmaz. Aileler birleşerek manevi tazminat davası açtıklarında iki karar çıkabilir. Bu karar da tamamen hâkimin takdirine bağlı olarak şöyle değişir:
  • Ret kararı:
    ÖSYM’nin amacı doğruyu bulmaktır. Teknik bir hata yapmıştır. Ama doğrusunu bulmuştur. 2 milyondan fazla adayın girdiği sınavlarda böyle hata olabilir. Bazı adaylar üzüldü ama bazı adaylar da sevindi.
  • Kabul kararı
    :
    2 milyondan fazla adayın girdiği sınavda ÖSYM gibi bir kurum daha titiz, daha dikkatli olmalı. Sonuçları, acele edip 2 gün önce açıklamaya çalışacağına bir kez daha kontrol edebilirdi. Böyle bir kurumun hata yapmaması gerekirdi. İnsanları manevi olarak rahatsız etmiştir. Böyle hatalarla şaibe oluşturulması doğru değildir.

Bu ilk değil, puanları da yanlış hesaplamıştı

ÖSYM, 11 Temmuz’da sonuçlarını açıkladığı 2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (2017-LYS) sonuçlarında 3 gün sonra hata yaptığını açıklamış, bazı adayların puanlarının yeniden hesaplandığını duyurmuştu. Bu hata da, yaklaşık 2 milyon adayın başarı sırasını değiştirmişti. Burada da LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi hesaplamasında hata olmuştu. 2016’da bir yükseköğretim programına yerleşen adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) etkisi 0.12 değil, 0.06 olması gerekirken ÖSYM, LYS puanlarında 2 bin 413, YGS yerleştirme puanlarında da 6 bin 751 adaydan bu kesintiyi yapmayı unuttu. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunu 23 adaya ise ek puanlarını vermedi. Geçen yıl kaldırılan ama bu yıl tekrar geri gelen ek puan, adaylar kendi alanlarının devamı niteliğinde programları tercih ettiklerinde veriliyor. Bu adayların yerleştirme puanları 0.12 katsayının yanı sıra 0.06 ile de çarpılıyor.

Bu arada bazı adaylar okul birinciliği kontenjanlarında da hatalı yerleştirme olduğunu savunuyor. Adaylar bu yerleştirmelerin de incelenmesini talep ediyor.

#ÖSYM
#Üniversite
#Puan Hesaplama
7 yıl önce