|

Oy pusulası sadeleşecek

AK Parti ile MHP arasındaki ittifak çalışmaları sürerken, seçmenin oy verirken kafa karışıklığı yaşamayacağı bir formül için yoğun çaba harcanıyor. Bu çerçevede ittifak yapan partilerin oy pusulasında nasıl yer alacağı değerlendiriliyor. Sadece evet ve hayır seçeneklerinin bulunduğu 16 Nisan referandumunda bile 865 bin oy geçersiz sayılmıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/02/2018 Salı
Güncelleme: 09:32 - 13/02/2018 Salı
Yeni Şafak
İttifak yapan partilerin oy pusulasında nasıl yer alacağı değerlendiriliyor
İttifak yapan partilerin oy pusulasında nasıl yer alacağı değerlendiriliyor

Sandıkta geçersiz oyları en aza indirmek isteyen AK Parti, bu çerçevede seçmene “sade bir ittifak” formülü sunmayı hedefliyor. İttifakla ilgili çalışmalarda ise seçmenin oy vermede zorlanacağı bir formül olmaması için yoğun çaba harcanıyor. Sadece evet ve hayır seçeneklerinin bulunduğu 16 Nisan referandumunda bile 865 bin oyun geçersiz sayıldığı dikkat çekiliyor. Bu çerçevede ittifak yapan partilerin oy pusulasında nasıl yer alacağı gibi konulara özel dikkat gösteriliyor.

YÜZDE 10 BARAJA DEVAM

Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli’nin birlikte karar vereceği taslak çalışmada şu başlıklar yer alıyor: AK Parti ve MHPseçim barajında yüzde 10’da mutabık kaldı. İttifak yerel seçimleri kapsamayacak. Ancak Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde tek sandık tek zarf kullanılacak. Bu kapsamda hem belediye başkanı, hem belediye meclis üyelere tek bir zarfta yer alacak. Yine muhtarların da bu oy pusulasında yer alması bekleniyor. Anayasa değişikliğinde olduğu gibi 18 yaşında siyaset, yerel yönetim kademelerine taşınacak.

İTTİFAKIN İSMİ NE OLACAK?

İlkelerin belirlediği ittifakın isminin ise ne olacağını liderler belirleyecek. “Milli İttifak” veya “Cumhur İttifakı” üzerinde duruluyor. Milletvekilliği seçimlerinde kullanılacak oy pusulasında ittifak logosu da yer alacak. İttifaka giren partilerin seçim sonucunda hazineden alacakları destek formül ile düzenlenecek. Seçim ittifakı konusunda, ‘tek mühür mü, çift mühür mü olacak’ tartışmalarında seçmeni, ‘karmaşık prosedürlerle’ muhatap etmemek için tek mühür formülü ağırlık kazandı. Bir başka konu da milletvekili listelerinin nasıl oluşacağı. Bu çerçevede ortak veya ayrı listeler de netleştirilecek başlıklar arasında.

İTTİFAK GENİŞLEYECEK Mİ?

AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’de uyum çalışmalarını yürüten 42 kişilik çalışma ekibini ile bir araya geleceğini belirtiyor.

#Seçim
#Oy Pusulası
6 yıl önce