|

Özbekistan'la tarihi bir kapı açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde heyette yer alan TBMM Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı Yıldız, Erdoğan ve Mirzayev arasında yeni dönemin bir ön sözünün yazıldığını açıkladı. Seçimlerden sonra vizelerin kalkmasının gündeme gelmesi ihtimali bulunduğunu belirten Yıldız, "Önemli bir kapı aralandı. Tarihe bir kapı açıldı” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:10 - 27/11/2016 Pazar
Yeni Şafak
Erdoğan ile yeni lider olarak adı öne çıkan Cumhurbaşkanı Vekili Şevket Mirzayev yeni dönemin yol haritasını belirledi.
Erdoğan ile yeni lider olarak adı öne çıkan Cumhurbaşkanı Vekili Şevket Mirzayev yeni dönemin yol haritasını belirledi.

Özbekistan'ı dünyaya kapatan lider İslam Kerimov'un vefatının ardından Özbekler 4 Aralık'ta sandığa gidiyor. 25 yıl Kerimov yönetiminde kalan Özbek halkı için seçimler umut ışığı olacak. Yeni lider olarak Cumhurbaşkanı Vekili Şevket Mirzayev'in ismi öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde heyette yer alan TBMM Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı Haydar Ali Yıldız, Erdoğan ve Mirzayev arasında bir ön sözün yazıldığını belirtti ve ekledi: “Belli niyetler ön sözde belirtildi. Karşılıklı sayfalar da yavaş yavaş açılarak ilişkiler kurulacak.”



YATIRIM FIRSATLARI MASADA


Erdoğan'ın heyetinde yer alan TBMM Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı Ali Haydar Yıldız ile Özbekistan'ın Kerimov sonrası durumunu, seçimleri ve ülkeyi dünyaya kapatan liderlerin vefatının ardından Türkiye ile kardeş Özbekistan arasında gündeme gelmesi beklenen yakınlaşma ve işbirliği fırsatlarını konuştuk. Mirzayev'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetini otel yerine kendi evleri olarak gördükleri Devlet Konuk Evinde ağırladığını vurgulayan Yıldız, “Konuk evinde kalmamız durumunda alınganlık göstereceklerini ifade ettiler” dedi.



VİZELERİN KALKMASI GÜNDEMDE


Yıldız, ev sahipliği bakımından sıcak bir karşılama ile karşılandıklarını kaydetti. İki ülke arasında gerçekleşen görüşmelerin önümüzdeki günlerde yansımalarının olacağını söyleyen Yıldız, seçimlerden sonra vizelerin kalkmasının gündeme gelmesi ihtimali bulunduğunu, yatırımlar açısından bakıldığında da özellikle inşaat alanda Türkiye'nin bölgenin ekonomisinin kalkınmasında etkin olacağını bildirdi. Yıldız, toplu konutta da gerekli adımların önümüzdeki günlerde atılmasını beklediğini aktardı.







İnşaat, tarım ve enerjide işbirliği


Ziyarette, iki ülkeden karşılıklı olarak bakanlar ve iş adamlarının bulunduğu bir toplantının da gerçekleştirildiğini belirten Yıldız, ortaya konulan işbirliği fırsatlarının, seçim sonrası döneme ilişkin beklenti oluşturduğunu kaydetti. Yıldız, “Özbekistan ile tarım enerji gibi konular başta olmak üzere alt yapı, kültürel ve sosyal alanda gelişmelerin olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Önemli olan kapının açılması olduğunu vurgulayan Yıldız, “O kapının Cumhurbaşkanımız ile Ata diyarlarımıza açıldığını düşünüyorum. Önemli bir kapı aralandı. Tarihe bir kapı açıldı” dedi.



Kapalı model terk edilecek


Yıldız, “Türkiye'nin ziyareti bundan sonra ilişkilerin devam edeceğine yönelik bir ışıktır. İlişkilerimizin gerek ekonomik gerekse kültürel alanda Kerimov döneminden çok çok daha ileriye taşınacağını düşünüyorum. Özbekistan'ın kapalı ekonomi modelinden çıkacağını bekliyorum” diye konuştu. Türkiye ile Özbekistan arasında açılan yeni deftere bir önsözün yazıldığını söyleyen Yıldız, “Bir defter her hâlükârda yazılacak. Bu ziyaretle yeni bir sayfa açıldı. Ön sözlerini Cumhurbaşkanımız ve Şevket Mirzayev yazdılar. Belli niyetler ön sözde belirtildi” dedi.

Özbekistan’la yeni bir sayfa


#Özbekistan
#Kerimov
#Seçim
#Ali Haydar Yıldız
7 yıl önce