|

Öztürk’e Azerbaycan sorgusu

15 Temmuz darbe girişiminin 1 numaralı asker sanığı eski Orgeneral Akın Öztürk, Azerbaycan’da yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında Ankara Adliyesi’nde ifade verdi. Öztürk’e 10 civarında soru yöneltildiği öğrenildi. Azerbaycan’ın ayrıca, FETÖ ile ilgili Türkiye’den bilgi ve belge talep ettiği öğrenildi.

Osman Özgan
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:16 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Cuntacı Akın Öztürk güvenlik güçleri eşliğinde adliyeye getirildi.
Cuntacı Akın Öztürk güvenlik güçleri eşliğinde adliyeye getirildi.

FETÖ’nün Türkiye’den sonra en güçlü olduğu ülkelerden birisinin Azerbaycan olduğu biliniyordu. Nitekim örgütün, yurt dışındaki ilk yapılanması da Rusya ve Orta Asya’ya açılan kapı konumundaki bu ülkeydi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkesindeki FETÖ’cülerin yasa dışı eylemlerinin önlenmesi amacıyla soruşturma başlatan Azerbaycan, başta eğitim olmak üzere örgütün medya kuruluşları ve dernekleri ile her türlü faaliyetlerine son verdi. Azerbaycan ayrıca ülkesinde devam eden FETÖ soruşturma kapsamında önemli bir adım daha attı ve Türkiye’den, darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yöneten sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün dinlenmesini talep etti. Azerbaycan adli makamları, adli yardımlaşma kapsamında Öztürk’e yöneltilmesi amacıyla 10 civarında soru hazırlayıp Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

AZERBAYCAN’DAKİ FAALİYETLERİ SORULDU

  • Adalet Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü de Azerbaycan’ın talebini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletti. Bunun üzerine Öztürk, dün sabah saatlerinde tutuklu bulunduğu Sincan F tipi Ceza İnfaz Kurumu’ndan jandarma eşliğinde Ankara Adliyesi’ne getirildi. Ankara Talimat Büro Savcısı Mustafa Saylam, Azerbaycan adli makamlarının gönderdiği soruları sanık Öztürk’e yöneltti. Soruların daha çok Öztürk’ün Azerbaycan’daki faaliyetlerine ilişkin olduğu belirtildi. Öztürk, yaklaşık 45 dakika süren ifade işleminin ardından Sincan Cezaevi’ne götürüldü. Azerbaycan adli makamlarının ayrıca ülkelerindeki FETÖ soruşturmasına yol gösterecek örgütün mahrem yapılanması başta olmak üzere mali ve eğitim yapılanmasındaki faaliyetleri ile gizli haberleşme yöntemlerine ilişkin bilgi ve belge talep ettiği öğrenildi.

FETÖ İLE İLGİLİ BİLGİ İSTEDİ

Adalet Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü de en kapsamlı FETÖ soruşturmalarının yürütüldüğü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak kapsamlı bir dosya hazırlanmasını istedi. Bu kapsamda, FETÖ’nün Türkiye’deki faaliyetleri ve yapılanmasına ilişkin dosyanın hazırlanıp Adalet Bakanlığı aracılığıyla Azerbaycan adli makamlarına iletileceği bildirildi.

  • İki görüşme yapmıştı
  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan Akıncı Üssü iddianamesine, darbeci General Akın Öztürk’ün yurt dışı görüşmeleri de girmişti. İddianamede, Öztürk’ün, 05 Temmuz 2016 tarihinde Azerbaycan’da kullanılan 99451660.... nolu hat ile 2 kez görüştüğüne de dikkat çekilmişti.
#FETÖ
#Akın Öztürk
#Azerbaycan
#Sorgu
5 yıl önce