|

Papa'ya Latin sürprizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelecek olan Papa Francesco'yu Diyanet İşleri Başkanı Görmez karşılayacak. Vatikan tarihinin ilk Latin Amerika kökenli Papası Francesco’yu karşılarken Görmez'e, 1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi kapsamında Türkiye’de bulunan Arjantinli Müslüman dini liderden bazıları da eşlik edecek

Yeni Şafak
04:00 - 14/11/2014 Cuma
Güncelleme: 09:48 - 14/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye iki büyük medeniyetin buluşmasına ev sahipliği yapacak. 28-30 Kasım tarihlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’yi ziyaret edecek olan Papa Francesco'nun ilk durağı Ankara’da Papa Francesco ve kardinaller, aralarında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in de bulunduğu devlet erkanı tarafından karşılanacak. Vatikan tarihinde Latin Amerika’dan seçilen ilk Papa olma özelliğini taşıyan Papa Francesco’yu karşılayacaklar arasında 1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi kapsamında Türkiye’de bulunan hemşehrileri Arjantinli Müslüman liderler de yer alacak. 

TEŞEKKÜR VE DESTEK ÇAĞRISI

Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ayrı ayrı bir araya gelecek olan Papa Francesco Cumhurbaşkanlığı Sarayında Erdoğan tarafından A sınıf devlet töreniyle karşılanacak. Papa Francesco’nun başta Suriye, Irak ve Filistin olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan olayların olduğu bir dönemde yaptığı ziyaret büyük önem taşıyor. Bir diğer önemli konu da Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler. Türkiye’nin özellikle Esed Rejimi ve IŞID teröründen kaçan mültecilere hiçbir ayırım yapmadan topraklarına alması tüm dünyanın takdirini toplamıştı. Papa’nın bu konuda Türkiye’ye teşekkür edeceği ve destek çağrısında bulunacağı öğrenildi. 

DÜNYAYA MESAJ

Türkiye ile Brüksel arasında karşılıklı olarak gerginleşen bir dönemde Papa Francesco’nun ziyareti özel bir anlam taşıyor. Birliğe tam üyelik müzakerelerinde AB üyesi bazı ülkelerin siyasi engelleri ile karşılaşan Türkiye, bu konuda kararlılığını dile getirecek. Papa’nın AB üzerindeki “Birleştirici rolü” biliniyor. Türkiye ziyaretinden 4 gün önce 25 Kasım’da Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yapacak olması Vatikan’ın ve Papa’nın AB’deki konumunun da bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Türkiye bu konuda önemli mesajlar verecek. Katoliklerin ruhani liderinin AB’nin “Hıristiyan birliği” değil “Medeniyet projesi” olduğu şeklinde bir değerlendirme yaparak Müslüman Dünyasına da mesaj vereceği belirtiliyor. 

Azınlıklar gündemde

Papa Francesco’nun ziyaretinin 2. gün durağı İstanbul’da Hıristiyan azınlıklarla bir araya gelecek. Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edecek olan Papa St. George Kilisesi’ndeki ayine katılacak. Papanın bu ziyaretlerinde azınlıkların durumu ile ilgili konuların ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun gündeme geleceği belirtiliyor. 


75 Müslüman lider İstanbul'da

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği “1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi” İstanbul’da devam ediyor. Zirveye Papa Francesco’nun ülkesi Arjantin, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Grenada, Guetemala, Guyana, Haiti, Honduras, İspanya, Jamaika, Kolombiya, Kosta Rica, Küba, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, Porto Rico, Şili, Surinam, Trinidad ve Tobago, Uruguay, ABD, Venezuella gibi 40 Latin Amerika ülkelesinden 75 Müslüman dini lider bulunuyor. 

İLHAN TOPRAK / YENİ ŞAFAK

#Papa’ya
#Latin
#sürprizi
9 yıl önce