|

Pilot ihtiyacı rezervden karşılanacak

Darbe girişimi sonrası oluşan pilot ihtiyacını gidermek için "rezerv pilot sistemi" hayata geçirilecek. Halen Amerika ve İsrail’de etkin olarak kullanılan sistemle özel havayollarında çalışan pilotlar eğitim uçuşlarına da katılacak ve ihtiyaç halince orduya destek olacaklar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:08 - 31/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından TSK'dan ihraç edilen 265 FETÖ'cü pilotun açığı kapatılmaya çalışılıyor. Bu doğrultuda ilk düzenleme, 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldı. Pilot açığını kapatmak için 3 yol ortaya konuldu: Dış kaynaktan muvazzaf pilot temini. Silahlı Kuvvetler'den çeşitli gerekçelerle ayrılan yahut ilişiği kesilen pilotlar ile uçuştan ayrılan pilot adaylarının geri döndürülmesi. Milli Savunma Üniversitesi bünyesine alınan Harp Okullarının 1., 2. ve 3. sınıflarına sivil üniversitelerin ilgili bölümlerden öğrenci transferi.



GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR


Bu yönetmeler ihtiyacın kapatılmayacağı belirlenince hükümet "rezerv pilotluk sistemi"yle ilgili çalışmalara başladı. Bunun için de kısa vadede savaşa hazır pilot ihtiyacının karşılanması ve havada zafiyet yaşanmaması için özel havayolu şirketleri temsilcileriyle uzunca bir süredir görüşmeler yürütülüyordu.



ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANILABİLİR


"Rezerv pilotluk sistemi", olağanüstü haller ve savaş durumlarına karşı, TSK'dan ayrılarak özel havayolu şirketlerinde çalışmaya devam eden pilotların harbe hazır tutulmalarını öngörüyor. Halen ABD ve İsrail'de uygulanan sistemin, özel havayolu şirketlerinde çalışan pilotların çoğunu ordudan ayrılmış subayların oluşturduğu Türkiye'de çok daha etkin uygulanabileceği düşünülüyor.



İHTİYAÇ ANINDA ORDUNUN EMRİNE


Rezerv pilotluğun hayata geçirilmesi halinde, daha önce TSK'da pilot olarak çalışmış ama şu anda sivilde çalışanların, yılda belirli sürelerle TSK'ya gelip orada kısmi/geri hizmet uçuculuğu yapması, jet uçuşları gerçekleştirmeleri ve savaş yeteneklerinin kaybolmaması amaçlı Harbe Hazırlık Eğitimleri gündeme gelecek. İhtiyaç doğduğunda da savaş pilotu olarak ordunun emrinde görev üstlenecekler. Rezerv pilotluk düzenlemesinin son yayınlanacak yönetmelikte yer alması bekleniyordu. Ancak sisteme ilişkin çalışmaların halen sürdüğü ve bu yönetmeliğe yetişmediği öğrenildi.



BİN PİLOT KAZANILACAK


Halen 2 bin 500 pilot ihtiyacı bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda mevcut pilot sayısı binin altına gerilemiş durumda. Rezerv pilotluk sisteminin hayata geçmesi halinde ise göreve çağrılabilecek askeri tabanlı pilot sayısının yaklaşık bin olduğu belirtiliyor. Rezerv pilotluk sistemine ilişkin çalışmalar, harbe hazırlık eğitimlerinin özel havayolu şirketlerinde yaratacağı kayıp ve pilotların sigorta beklentileri noktasına geldi.


#Pilot ihtiyacı
#Hava Kuvvetleri
8 yıl önce