|

PKK’dan seçim tiyatrosu: Kendini meşru hale getirmeye çalışıyor

Fırat’ın doğusunda sözde yerel seçimle kendini meşru hale getirmeye çalışan PYD/YPG, 30 Mayıs olarak duyurduğu tarihi 11 Haziran’a erteledi. Bazı Arap aşiretleri ve Kürtler seçimleri boykot etme kararı alırken, terör örgütü muhalif sesleri susturmak için şiddete sarıldı. Teröristler muhalif Kürtlerin kurduğu Demokrasi Partisi'nin Kamışlı’daki ofisini basarak ateşe verdi.

Haber Merkezi
04:00 - 25/05/2024 Cumartesi
Güncelleme: 04:40 - 25/05/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
PKK'lı teröristler
PKK'lı teröristler

Fırat’ın doğusunda sözde yerel seçimle kendini meşru hale getirmeye çalışan PYD/YPG, 30 Mayıs olarak duyurduğu tarihi 11 Haziran’a erteledi. Tanınma ve devletleşme planı için ilk adım olan sinsi hevese karşı boykot artıyor. Bölücü terör örgüt PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG aracılığıyla giriştiği meşruiyet oyunu boykota çarpıyor. Fırat’ın doğusunda Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin’in Şehba bölgelerinde seçim yapmaya çalışan bölücü örgüt, tarih olarak 30 Mayıs’ı verdi. Ancak seçimin tarihi 11 Haziran’a ertelendi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye ilişkin kararlarına da uymayan girişime karşı bölgede tepki yükseliyor. PKK’nın, “Suriye’de öncelikle özerk bir statü” oluşturma, ardından “bağımsız bir devlet kurma” planının yansıması olan bu girişime karşı Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) belediye seçimlerini boykot edeceğini duyurdu. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Genel Sekreteri Muhammed İsmail de “Biz bu seçimlere katılmıyoruz. Bize göre bu seçim meşru da değildir” dedi. Ayrıca, bölgedeki diğer siyasi yapılar da seçimlerin boykot edilmesi kararını destekliyor.


SALDIRI BAŞLATTI

Boykot kararı üzerine PKK saldırı başlattı. PKK’nın Suriye kanadı PYD/YPG, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ne bağlı faaliyet yürüten Suriye Kürdistan Demokrasi Partisi’nin Haseke/Kamışlı’daki ofisine saldırı düzenledi. Silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda parti ofisi ateşe verildi. Saldırıda can kaybı yaşanmazken, maddi hasar oluştu. SKUK’un boykot kararını açıklamasından sonra PYD/YPG tarafından yapılan bu terör saldırısı, aslında örgütün PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğunu da açıkça ortaya koydu. Bölge halkına PYD/YPG haricinde gelecek sunmaya çalışan tüm siyasi partiler terör örgütünün hedefinde. Örgüt, kendi tabanı haricindeki diğer hiçbir siyasi oluşuma yaşam hakkı tanımıyor.


Üslere saldırı talimatı taşırken MİT’e takıldılar

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) sınır ötesi nokta operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. MİT, PKK içindeki ajanları sayesinde, 2 teröristin, elebaşlarının talimatlarını aktarmak üzere gece saatlerinde harekete geçeceği bilgisine ulaştı. Elebaşlarının “Hakurk’taki TSK üslerine saldırı talimatını” taşıyan PKK/KCK’lı “Nujiyan İsyan” kod adlı Hadice Kaya ve “Diljin Azadi” kod adlı Heva Kivelçek takibe alındı. Takipten sonra operasyon kararı alındı. 2 terörist, Irak’ta düzenlenen nokta operasyonla etkisiz hale getirildi. Öldürülen teröristlerin 2015’te örgüte katıldıkları, Irak'ın kuzeyindeki Gara, Avaşin ve Hakurk'ta silahlı faaliyet yürüttükleri öğrenildi.


10 TERÖRİST ETKİSİZ

Öte yandan, terörle mücadele sınır ötesinde kararlılıkla sürüyor. Suriye ve Irak’ın kuzeyinde tespit edilen PKK’lı 10 terörist daha etkisiz hale getirildi. Teröristlerden 5’i Fırat Kalkanı Bölgesi’nde, diğer 5’i ise Gara ve Pençe-Kilit Bölgesi’nde öldürüldü. Milli Savunma Bakanlığı operasyonları şu mesajla duyurdu: “Teröre ve teröriste hiçbir yerde geçit yok.”


#PKK
#seçim
#YPG
#PYD
23 gün önce