|

Poyrazköy’de tüm sanıklara beraat

“Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davasında aralarında emekli Koramiral Kadir Sağdıç'ın da olduğu 83 sanık hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, soruşturma sürecinde hukuka aykırı delil toplayan, arama ve el koyma kararları veren, sahte delil üreten kişi ya da kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 3/10/2015 السبت
Güncelleme: 09:06 - 3/10/2015 السبت
Yeni Şafak

“Kafes eylem planı", “Amirallere suikast", “Gölcük'te ele geçirilen belgeler" ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştirildiği 84 sanıklı “Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davası karara bağlandı. Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce sanık sayısının fazla olması nedeniyle Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda yapılan duruşmaya, emekli koramiraller Kadir Sağdıç ve Ahmet Feyyaz Öğütçü, Yarbay Ercan Kireçtepe ve Binbaşı Levent Bektaş'ın da aralarında bulunduğu 70 tutuksuz sanık katıldı.



KİMSEYİ İNANDIRAMADIK


Duruşmada, sanıklara ve avukatlarına son sözleri soruldu. Sanıklardan emekli Albay Ali Türkşen, “Bu gördüğünüz deliler karşısında, bu dosya karşısında en ufak bir şüphe varsa, bana ceza verin. 5 sene boyunca etimizle, tırnağımızla kazıya kazıya sahteciliği ortaya koymak istedik. Kimseyi inandıramadık. Bu davada 5 senedir yanlışları görmeyen hakimler hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Sağlığımız, sinirimiz, her şeyimiz gitti" dedi.



DÜZMECE BİR PLAN


Bu sırada, soruşturma sırasında hakkında tutuklama kararı çıktığı için intihar eden Yarbay Ali Tatar'ın yakınlarından biri “Ali'nin katilleri hesap versin. Burada da mahşerde de bitmeyecek bunun hesabı" şeklinde bağırdı. Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, “İddianame kanunsuz hazırlandı. Benim hiç bir eylemim olmamıştır. Bu dava maddi ve manevi büyük kayıplara neden oldu. Bu kumpası kuran tüm şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum" diye konuştu.



KUMPASÇILAR YARGILANSIN


Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, şu ana kadar olmayan, sahte delillerle yargılandıklarını belirterek, “Bu sürecin sonucunda bizler ve ailelerimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye Cumhuriyeti telafisi olmayan maddi ve manevi zararlara maruz kaldı. Bu kumpasa vesile olan, desteği olan ve fiilen yer alan bütün kumpasçılarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum" dedi.



AYAKTA ALKIŞLADILAR


Son sözlerin ardından Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Selçuk Kaya kararı açıkladı. Mahkeme heyeti, aralarında emekli Koramiraller Kadir Sağdıç ve Ahmet Feyyaz Öğütçü ile Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar ve emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın da bulunduğu 83 sanığın üzerilerine atılı suçu işlemedikleri gerekçesiyle beraatını, vefat eden Deniz Kıdemli Başçavuş Sadettin Doğan'ın dosyasının da düşürülmesini kararlaştırdı. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından sanıklar ve avukatları ayağa kalkarak, mahkeme heyetini alkışladı.



İlker Başbuğ, boru demişti


İstanbul Poyrazköy'de 21 Nisan 2009'da Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan'a ait arazide kazı yapılmış ve LAV silahları bulunduğu iddia edilmişti. Bundan yaklaşık 1 hafta sonra basının karşısına geçen Orgeneral İlker Başbuğ, “Bunlar silah değil, boru" demişti. Başbuğ ogün yaptığı açıklamada, “Soruşturma kapsamında bulunan 45 adet silah var. Soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan veya yakalanan silahların hiçbiri Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kayıtlı değil. TSK'nın hiçbir yerde gömülü silah ve mühimmatı yoktur" ifadelerini kullanmıştı. Bulunan LAV silahını gazetecilere gösteren Başbuğ, “Korkmayın bu boş lav. Kullanılmış lav. İçindeki roket ateşlenmiş. Yani alüminyum parça" diye konuşmuştu.



Savcılar için suç duyurusu


Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, adli tıp rapor içeriklerine göre, soruşturma aşamasında hukuka aykırı delil toplayan, arama ve el koyma kararları veren, sahte delil üreten kişi ya da kişiler hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Mahkemenin bu kararıyla birlikte geçmişte bu soruşturmalarda iddianame hazırlayan eski özel yetkili savcılar Süleyman Pehlivan, Murat Yönder ve Ercan Şafak hakkında dava açılabilecek. Öte yandan Poyrazköy davası sanıklarına kumpas kurulduğu gerekçesiyle İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda bir soruşturma bulunuyor.



TAZMİNAT HAKLARI HATIRLATILDI


Verilen beraat kararı kesinleştiğinde dosya kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan sanıklar için “haksız gözaltı" ve “tutukluluk" nedeniyle hazine aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açma haklarının olduğunu hatırlatan mahkeme heyeti, dosyada delil olan bazı mühimmatların müsaderesine, bazılarının ise dosyada delil olarak saklanmasına karar verdi.




#Kafes eylem planı
#Amirallere suikast
#Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
#Poyrazköy
٪d سنوات قبل