|

Rusya'ya üç aşamalı tedbir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan dönüşü önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Rusya ile yaşanan gerilimde psikolojik kısmın bırakılıp gerçeklere dönülmesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, Rusya'nın yaptırımlarına karşı yapısal tedbirler için üç aşamalı bir paket hazırlandığını açıkladı.

Yeni Şafak
16:01 - 4/12/2015 Cuma
Güncelleme: 17:05 - 4/12/2015 Cuma

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki temaslarının ardından, özel uçak "TUR" ile saat 15.40'ta Ankara'ya geldi. Başbakan Davutoğlu'nu, Esenboğa Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve diğer ilgililer karşıladı.



Başbakan Davutoğlu'yla eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Ankara'ya geldi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan'a yaptığı resmi ziyaret sonrası uçakta televizyonların Ankara Temsilcilerine açıklamalarda bulundu. Suriye sınırında düşürülen askeri uçak sonrası Rusya ile yaşanan krize ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Bu öyle bir psikolojik durum doğurdu ki her gün yeni açıklamalarla derinleşiyor. Psikolojik boyutu gittikçe artan bir krizle karşı karşıyayız" dedi.



Başkanlık sistemine de değinen Davutoğlu, Türkiye'nin birinci gündem maddesinin bu olmadığını belirterek, "Çok konuşarak bunu bir ayrılık noktası olarak görmemek lazım" dedi. Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Kriz konusunda hangi noktadayız? Bir, krize sebep teşkil eden olgusal boyutu var, diğeri de o krizi tırmandıran psikolojik boyutu var. Bazen psikolojik boyutu, olgusal boyutun çapını aşar. Öyle bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla öncelikle bu psikolojik kıskaçtan, çıkmazdan bir an önce uzaklaşmak lazım.



Üç aşamalı bir paket hazırlanıyor

Rusya krizi tırmandırıyor. Sonrasında ne yapılacağı konuşulamıyor. Bu konuyu sağlıklı bir şekilde konuşmalıyız. Rusya'nın yaptırımlarına karşı yapısal tedbirler için üç aşamalı bir paket hazırlanıyor.Hep şunu da söyledik, 'Türkiye'ye dönük bir tehdit oluştuğu anda gerekli tedbiri alırız.' Nitekim aldığımız tedbir sebebiyle Rusya ile kriz yaşıyoruz. Ama herkes de gördü ki Türkiye kendi güvenliğini ilgilendiren bir sorun söz konusu olduğunda tereddüt etmez ve gerekli adımı atar. Dolayısıyla ister koalisyonla birlikte yürütmekte olduğumuz çabalar, isterse onun dışında tek başına yapmamız gereken bir şey olursa her ikisinde de tereddüt etmeyiz. Suriye krizi herkesten çok Türkiye'yi etkiler ve Suriye'de krizin çözümüne de herkesten çok Türkiye katkıda bulunabilir. Ümit ederiz ki böyle bir ihtiyaç hasıl olmaz, bizim müdahalemiz gibi.(Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesi) Bir görüşmede her meselenin çözülmesi zor. Psikolojik boyutu gittikçe artan dozda bir krizle karşı karşıyayız."Suriye krizinin de bir an önce çözülmesi lazım"Suriye alanında da her an böyle yeni krizlerle karşılaşılabilecek durumlar söz konusu. Çünkü Suriye hava sahasında o kadar çok ülke artık operasyon yapıyor ki o ülke uçaklarının karşılıklı olarak birbirine herhangi bir şekilde zarar vermemesi gittikçe güçleşiyor. Dolayısıyla Suriye krizinin de bir an önce çözülmesi lazım.Başkanlık sistemi açıklamasıBaşkanlık ise net bir başkanlık. Parlamenter sistemse net bir parlamenter sistem. Şu anda birbirini anlayan insanlar olduğu için sistem yürüyor. Birinci gündem maddesi şu anda bu değil. AK Parti'nin tek başına yapabileceği birşey değil. Meclis matematiği buna izin vermediğine göre, muhalefeti de çağıracağız ve gelin hiç bir ön koşul olmadan konuşalım, çocuklarımıza nasıl bir Türkiye bırakacağımızı konuşalım. Cumhurbaşkanının söylediği doğru. Sorumluluk kimdeyse yetki onda olmalı. Türkiye'nin anayasası bozuk ama var olan anayasa bu. İşletmeye çalışıyoruz


#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Azerbaycan
#Bakü
#Esenboğa Havalimanı
#Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş
#Sare Davutoğlu
#Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan
#Faruk Çelik
#Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Ulaştırma
#Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım
#Mehmet Şimşek
#Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş
#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
8 yıl önce