|

Rutin bir işlem

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Brunson’un soruşturmasını yapan savcının görev yaptığı büronun değişmesine ilişkin, “Rutin bir işlem” derken, MHP’nin af talebine ilişkin ise “Oradaki tutum belli” ifadesini kullandı.

Osman Özgan
04:00 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 04:11 - 7/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı muhabirleriyle bir araya geldi. Bakanlığın çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Bakan Gül, 3 Eylül'de başlayan 'yargıda hedef süre' uygulamasının detaylarını paylaştı. Bakan Gül, bin 457 dava ve 220 soruşturma türüyle ilgili hedef sürelerin belirlendiğini vurguladı.

HEDEF SÜRE 150 GÜN OLACAK

UYAP verilerine göre kasten adam öldürme suçundan yürütülen bir soruşturmanın ortalama 627 gün sürdüğüne dikkat çekerken, belirlenen hedef sürenin ise 150 gün olduğunu bildirdi. Gül, ortalama 243 gün süren cinsel saldırı suçlarında 120 gün, ortalama 316 gün süren yağma suçunda ise hedef süreyi 90 gün olarak belirlediklerini vurguladı. Yine kasten adam öldürme suçundan açılan bir davanın ortalama 753, nitelikli dolandırıcılık davalarının 558 ve uyuşturucu ticareti davalarının 558 gün sürdüğünü aktaran Gül, belirlenen hedef sürelere göre bu davaların 300 ile 390 gün arasında soruçlanmasını hedeflediklerini ifade etti.

TUTUMUMUZ BELLİ

Gül, MHP'nin af talebine ilişkin de şunları kaydetti: "Oradaki tutum belli. Cumhurbaşkanımızın söylediğini üzerine söyleyeceğimiz bir şey yok." FETÖ ve darbe davalarından 32 bin 370 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyleyen Gül, 289 darbe davasının 203'ü sonuçlandığını, 86'sının ise devam ettiğini aktardı. Devam eden bu 86 davada da 4 bin 91 sanığın bulunduğunu kaydeden Gül, "Belki Akıncı Üssü Davası ya da sanık sayısı fazla bir iki dava biraz sarkabilir ama onun dışında bütün darbe davalarının 2018 sonuna kadar biteceğini ümit ediyoruz" dedi.

ABD'nin sözde papası Brunson'a ilişkin soruşturmayı yapan savcının görev yaptığı büronun değişmesine ilişkin, "Rutin bir iş bölümü değişikliğidir. İzmir Başsavcılığının yapmış olduğu tasarruftur. Yargı kişilerle değil, sistem üzerinden yürür" ifadesini kullandı.

#Abdulhamit Gül
#Rahip Brunson
6 yıl önce