|

Şehit astsubaydan hayat kurtaracak icat

Bitlis Hizan'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda çığ düşmesi sonucu şehit olan Jandarma Sağlıkçı Astsubay Çavuş Hilmi Öz'ün, bir yıl önce kucağında şehit olan arkadaşından etkilenerek yaralanmalarda kan kaybını önlemek amacıyla tasarladığı tampon kemer için patent başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
12:26 - 5/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:47 - 5/02/2018 Pazartesi
AA
Bitlis Hizan'da çığ düşmesi sonucu şehit olan Astsubay Hilmi Öz'ün 'tampon kemer' icadı hayat kurtaracak.
Bitlis Hizan'da çığ düşmesi sonucu şehit olan Astsubay Hilmi Öz'ün 'tampon kemer' icadı hayat kurtaracak.

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki evinde taziyeleri kabul eden Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda görevli polis baba Özer Öz, şehit oğlunun asker olmayı çok istediğini söyledi. Kendisinin de oğlu gibi Batman'da görev yaptığını anlatan Öz, en son oğluyla 20 Ocak'ta telefonda konuştuğunu, Bitlis'te 3 gün sürecek operasyona gitmeden önce kendisine "Allah'a emanet ol" dediğini anlattı.

Kucağında şehit olan arkadaşından etkilendi icat geliştirdi

Oğlunun 3 yıldır sağlık astsubayı olarak görev yaptığını dile getiren Öz, "Bir yıl önce bir operasyonda bir arkadaşı kucağında şehit düşmüştü. Arkadaşının şahadeti onu çok etkiledi. Bunun üzerine kurşun ve mayın yaralanmalarında kanı durdurmaya yönelik bir çalışmaya başladı. Son 3 aydır bu kemer üzerine yoğun şekilde çalışıyordu. Denemelerinde başarılı da oldu. Oğlum memur olduğu için bir ay önce annesi adına Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuruda bulunmuştu" dedi.


'Milli Savunma Bakanlığı'na bağışlamak istiyoruz'

Şehit babası Öz, oğlunun son günlerde tasarımdaki eksiklikleri gidermek için yoğun mesai harcadığını vurguladı. "Tampon kemer" tasarımını yakından takip ettiğini ifade eden Öz, şöyle devam etti:

"Kemerin içinde 15 cm'lik bir torba var, oraya hava doluyor ve aort damarına baskı yapıyor. Kemeri sıkınca kanı durduruyorsun. Yaklaşık 1-1.5 dakika sonra kemerin içindeki havayı bırakıyorsun. Kemerin içindeki havayı boşaltınca vücutta bulunan organlarını çalışabileceği kadar kan veriyorsun, sonra tekrar şişiriyorsun. Bir ambulans gelinceye kadar kan kaybını önleme amaçlanıyor. Artık tek isteğim oğlumun tasarımının hayata geçmesi. Patent onaylanırsa oğlumuzun ismini vereceğiz. Bunu da daha sonra bir vakıf aracılığıyla Sağlık Bakanlığı veya Milli Savunma Bakanlığı'na bağışlamak istiyoruz."

#şehit
#Sağlık Bakanlığı
#Milli Savunma Bakanlığı
#Hilmi Öz
#tampon kemer
6 yıl önce