|

Sekmen Erzurum’u şaha kaldırdı

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Dadaşlar diyarında hayata geçen projelerini, gazeteniz Yeni Şafak’a anlattı. Parlamento ve yerel yönetimdeki tecrübesini kullanan başarılı siyasetçi, Türkiye’de mahalli idarelerde adeta rol modeli oldu. 4 yılda 491 projeyi hayata geçiren Sekmen, “Rüya şehir Erzurum’da her alanda yükselen bir ivme yakaladık. Bugün gelinen noktada şehrimiz, büyük ve güçlü Türkiye’nin öncü kentlerinden biri oldu” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 04:31 - 21/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen
​Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen

Erzurum genelinde yapılan çalışmalarla 4 yılda 491 projenin gerçekleştiğini ifade eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, il genelinde toplam 550 noktada aynı anda gerçekleştirilen yatırımlarla Erzurum’un bölgesinde lider bir konuma ulaştığını bildirdi. Başkan Sekmen, 4 yılda hayat bulan projeleri şöyle özetledi:

“Erzurum’da ‘Korunan Tarih, Dönüşen Şehir’ sloganıyla başlattığımız ve Türkiye’ye model olan kentsel dönüşüm faaliyetlerimiz, 27 bölge ve 4 ilçede 10 milyon metrekarelik alanda sürüyor. Ortadoğu’nun en büyüğü olan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi, Atıksu Arıtma Tesisi ve Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi’ni tamamlayarak hizmete sunduk. Birinci etabı tamamlanan Kültür Yolu Projesi’nde ikinci etap çalışmaları sürüyor. Yalnızca Erzurum’a değil, bölgeye, Türkiye’ye ve hatta Dünya’ya yeni bir ufuk kazandıracak olan Gökyüzüşehri Parkı Projesi’nin yapımı devam ediyor.

TARİHİ DOKU KORUMA ALTINDA

Bilge bir nesil hedefiyle başlattığımız ve kendine özgü mimarisiyle geçmiş ve geleceği buluşturan bilgi evlerini ilçelerimizde dahil olmak üzere şehrimizin dört bir sathına inşa ediyoruz. Kültür şehri Erzurum’da kale çevresinde 26 tarihi evi restore ederek, şehrin tarihi dokusunu koruma altına aldık. Palandöken ve Konaklı’yı, dünya çapında birer kayak merkezine dönüştürüyoruz.”


Rüya şehir Erzurum’a 4 yılda 491 proje

Kent genelinde 4 yılda 491 projenin hayata geçtiğini kaydeden Başkan Mehmet Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şehrimizin kentsel ve estetiksel görünümü için birçok bölgede peyzaj çalışması gerçekleştirdik. 4 yılda 50 bin ağaç, 600 bin ağaççık ve 5 milyon çiçek toprakla buluşturuldu. Dadaşlar diyarını ışıl ışıl bir hale getirdik. ‘Fil Geçti Köprüsü Yayalaştırma Projesi’ kapsamında Cumhuriyet Caddesi’ni peyzaj, cephe sağlıklaştırma ve prestij cadde uygulaması ile muhteşem bir görünüme kavuşturduk. İl genelinde bulunan Erzurum Sanat ve Meslek Eğitimi Merkezi ile 4 yılda 30 bin vatandaşımızı meslek sahibi yaptık. Erzurum’da daha güvenli bir ulaşım için Sevk ve İdare Merkezi ile Uydu Takip Merkezi’ni hayata geçirdik.”

BÖLGE TIBBİ ATIKTAN ARINDI

Hava kirliliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında ev ve iş yerlerinin sürekli denetim altına alındığını ifade eden Başkan Sekmen, “Gürültü kirliliği ile mücadele çalışmaları kapsamında gürültü haritaları oluşturuldu. 7 vilayetin tıbbi atıkları toplanarak bölgemiz çevresel anlamda daha temiz bir hale getirildi. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek için yeraltına çöp konteynerleri yerleştirdik. Adres kodu talebinde bulunan ofis-işyeri, mesken ve kamu kurumları için mekânsal adres kayıt sistemi üzerinden ve alana çıkılarak 39 bin adres tespiti yapıldı. 707 bin metrekarelik alanda 15 ve 16. madde, 1 milyon 600 bin metrekarelik alanda da 18. madde imar uygulaması yaptık” diye konuştu.


İnanç ve azmin zaferi

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un Süper Lig’e çıkmasıyla ilgili yayımladığı mesajda, “Şampiyonluğumuz, inancın ve azmin zaferidir” dedi. Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un Onursal Başkanı Mehmet Sekmen mesajında şunları kaydetti: “Büyükşehir Belediye Erzurumspor, 3 yılda 3 kupa elde ederek Türk Futbol Tarihi’ne adını altın harflerle yazdırmıştır. Bu noktaya gelirken birçok zorluk ve imkânsızlıklar yaşadık. Ama yılmadık, hedefimizden ödün vermedik. Süper Lig’e çıkan Erzurumspor’umuzun aslan yürekli futbolcularını, teknik heyeti, kulüp başkanımızı, yönetimimizi ve her şeyden önemlisi bu kadim kentin yürekli taraftarlarını canı gönülden kutluyorum.”


Ulaşım ağı kırsala ulaştı

Dağı taşı aşan ekiplerin kırsalda 2 bin 176 kilometre stabilize yol yaptığını ifade eden Belediye Başkanı Sekmen. 5 bin 867 kilometrelik arazi ve yayla yolu oluşturduk. 1220 kilometre yolun bakım ve onarımını gerçekleştirdik. 1977 kilometrelik yola sathi kaplama yaptık. Güvenli bir ulaşım ağı için 269 menfez ve 27 bin 454 metrelik istinat duvarı inşa ettik. Kent merkezine 4 yılda 1 milyon 153 bin ton, kırsala da 13 milyon 825 bin metrekare asfalt döktük. 3’ü merkez olmak üzere toplam 20 i lçemizde nazım imar planı ve uygulama imar planı çalışması yapıldı. 4 yılda 1 milyon 271 bin 985 metrekarelik alanda kamulaştırma yaptık. Kent merkezi ve ilçelerimizde başlattığımız sokak sağlıklaştırma ve cephe yenileme projelerimizle, caddelerimizi daha prestijli bir görünüme kavuşturduk” ifadelerini kullandı.


Büyük iyilik hareketi

Doğu’nun en büyük ‘İyilik hareketi’ olarak adlandırılan Hayır Çarşısı ile 65 bin kişi ve 698 aileye umut ışığı olduklarını ifade eden Sekmen, “Cenaze hizmetleriyle Türkiye’de örnek bir kent olduk. 717 yayın evi ve 580 yazarın katıldığı ve toplam 1 milyon 300 bin ziyaretçinin katıldığı 4 büyük kitap fuarı düzenledik. Söyleşi, etkinlik, anma günü, konser, tiyatro ve konferanslar düzenledik. Üniversiteye hazırlanan 17 bin 567 gencimize eğitim seti ve üniversiteye hazırlık kitapları dağıttık. Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde 200 yerli ve yabancı futbol kulübünü ağırladık. 150 ulusal ve uluslararası spor organizasyonuna imza attık. Şehrimizin dört bir sathına futbol, basketbol, tenis, golf sahaları ve olimpik yüzme havuzları gibi 40’ı aşkın sportif yatırımlar yaptık” dedi.


Bir ömür bir fidan

Bir Ömür Bir Fidan Projesi ile 20 bin anneye ulaştıklarını kaydeden Sekmen şöyle devam etti; “120 okulda 8 bin 841 öğrencimize diş sağlığı eğitimi verdik. İl genelinde Organik Et ve Süt Üretim Projesi’ni hayata geçirdik. 1 milyon 145 bin dönüm alanda sağlıklı bir kent için ilaçlama çalışması yaptık. Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ilimiz ve bölgemizdeki 280 bin hayvanın tedavisi ve bakımını üstlendik. İl genelinde peyzaj, park ve mesire alanları inşa ettik.”


Altyapı asbestten kurtuluyor

İl genelinde 2 bin 154 kilometre içme suyu hattı, bin 25 kilometre kanalizasyon hattı ve 179 fosseptik çalışması yapıldığını kaydeden Başkan Sekman, “Şehrimize 3 arıtma tesisi ve 287 de yeni depo inşa ettik. Asbest borulardan oluşan şehrimizin altyapısını 100 yıl ömürlü duktil borularla yeniliyoruz. Şu ana kadar 126 kilometresi tamamlandı. Yağmur sularını kanalizasyondan ayrıştırarak 100 kilometre uzunluğundaki altyapıya yağmur suyu hattı döşendi” dedi.

#Mehmet Sekmen
#​Erzurum
6 yıl önce