|

Sezer'den 'işlem tamam'

Devlet Denetleme Kurulu'nun dört kamu bankasıyla ilgili başlattığı inceleme tamamlandı. Sezer, dört kamu bankasıyla ilgili toplam 27 ayrı dosyayı savcılığa gönderdi.

Yeni Şafak
00:00 - 22/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 15:19 - 11/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Köşk ile hükümet arasında krize neden olan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun dört kamu bankasıyla ilgili başlattığı inceleme tamamlandı. Cumhurbaşkanı Sezer, hükümetin "yolsuzlukla mücadele konferansı" düzenlediği gün, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankası ile ilgili DDK raporlarını hem Başbakanlık'a hem de Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. DDK raporları hükümeti telaşlandırırken, İçişleri Bakanı Yücelen ile Adalet Bakanı Türk, Başbakan Ecevit ile görüşerek durum değerlendirmesi yaptı.



Şubat krizinin fitilini ateşleyen 19 Şubat'taki MGK toplantısında gündeme gelen kamu bankalarının Köşk tarafından denetlenmesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in talimatı ile harekete geçen Devlet Denetleme Kurulu müfettişleri, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Emlak Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası ile ilgili incelemelerini tamamladı. Cumhurbaşkanı Sezer, hükümetin "yolsuzlukla mücadele" konferansı düzenlediği gün, DDK'nın Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankası ile ilgili dosyalarını bilgi için Başbakanlık'a, gereğinin yapılması için de Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Sezer, daha önce de Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankası raporlarını Başbakanlık ve Cumhuriyet Savcılığı'na göndermişti.



27 suç dosyası...


Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, Türkiye Ziraat Bankası ile ilgili yaptıkları incemeler sonucunda, usulsüz kredileri kapsayan 6 dosya, Türkiye Halk Bankası ile ilgili incemeler sonucunda 13 dosya, Türkiye Vakıflar Bankası ile ilgili de 8 ayrı dosya hazırladı. Sözkonusu dosyalar ayrı ayrı usulsüz kredi işlemlerini kapsıyor.



DDK'nın, Türkiye Emlak Bankası ve Emlak Konut A.Ş. ile ilgili hazırladığı raporda ise, konut yapımdaki usulsüzlükleri içeriyor. Sözkonusu raporlarda, dört kamu bankasının yöneticileri suçlu bulunarak, haklarında dava açılması isteniyor. DDK'nın raporları ile ilgili dava açılması halinde, hükümetin üç ortağı da etlenecek.



Hükümet telaşlandırdı....


Bu arada DDK'nın kamu bankalarıyla ilgili raporları hükümeti telaşlandırdı. Sabah saatlerinde hükümetin yolsuzlukla mücadele konferasında, hükümetin yolsuzlukların üzerine kararlıklıkla gittiğini ifade eden İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ile Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, raporlarla ilgili olarak akşam saatlerinde Başbakan Ecevit ile görüştü. Görüşmede, DDK raporları konusunda durum değerlendirmesi yapıldığı kaydedildi.



#Cumhurbaşkanlığı Ahmet Necdet Sezer
#Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası
#Türkiye Halk Bankası
#Türkiye Emlak Bankası
#Türkiye Vakıflar Bankası
#Devlet Denetleme Kurulu
23 yıl önce
default-profile-img