Silah konuşmasın çözüm çok kolay
00:00, 11/04/2013, PerşembeG: Güncelleme: 00:02, 11/04/2013, Perşembe
Yeni Şafak
Silah konuşmasın çözüm çok kolay
Çözüm sürecini halka anlatmak için kurulan Akil İnsanlar Heyeti''nden Doğu Anadolu Grubu, ilk toplantısını Malatya''da yaptı
Çözüm sürecisine katkı vermek amacıyla oluşturulan ve Doğu Anadolu Bölgesi''nde çalışma yürütecek olan Akil İnsanlar Heyeti, ilk toplantısını Malatya''da yaptı.
Ramada Altın Kayısı Otel''de Malatya''daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yapılan istişare toplantısına Akil İnsanlar Heyeti''nden Doğu Anadolu Bölge Başkanı Can Paker, Başkan vekili Sibel Eraslan, sekreter Ayhan Ogan, Abdurrahman Dilipak, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker katıldı. Heyette bulunan Mahmut Arslan, İzzettin Doğan ve Mehmet Uçum ise programa katılamadı.
SORUNLARI İLETECEĞİZ
Heyet başkanı Can Paker, arabulucu olmadıklarını, sadece halkın görüşünü almak için il il toplantılar düzenleyeceklerini belirtti. Akil insanların arabuluculuk ya da taraflar arasında müzakereye katılan bir grup olmadığının altını çizen Paker, ''Yıllardır devam eden Kürt sorununun ancak barış içinde çözülebileceğini düşünen insanların biraraya gelmesidir. Silah olmadan barış ortamı içerisinde çözüleceğine inanıyoruz. Hepimizin inancı budur. Sizlerin sorularını buradakiler cevaplayacaktır. Silahlar konuşmadığı zaman çözüm çok daha kolay olacaktır. Çözümün mutluluk getireceğini düşünen insanlarımız; çözüm ve süreçle ilgili bize vereceğiniz fikir ve şüpheleriniz çok önemlidir. Biz bunları Ankara''ya ileteceğiz'' diye konuştu.
Öte yandan Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu da bölgede çözüm sürecine verilen desteğin yüzde 90''ları bulduğunu söyledi.
Sorun ranta dönüştü
Heyet Başkan Vekili yazar Sibel Eraslan, çözümü siyaset kurumunun üreteceğini vurguladı. 30 yıldır süren sorunun süreç içinde siyasal ve ekonomik rant aracına dönüştüğünü söyleyen Eraslan, ''Ama artık terörle beslenen vesayetlerin çözüme karşı olan ve teklifleri olmayanların da aslında kan dökülmesine razı gelmeyeceklerini düşünüyorum. Hangi insan kan dökülmesini ister ki çözümsüzlük adına?'' dedi. Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan ise 8 haftalık bir çalışma planladıklarını, bunun 7 haftasının bölgedeki görüşmelere, bir haftasının İstanbul''da raporlaştırma çalışmalarına ayrılacağını bildirdi. yazar Abdurrahman Dilipak ise görüş farklılıklarını çatışma sebebi sayarak kan üzerine kendilerine vesayet arayışı içinde olanların bulunduğuna dikkat çekti.
Başlıklar :