|

Ekonomi silahını yine doğrulttular

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin belli dönemlerde ekonomik saldırıya maruz kaldığını belirterek, “Suriye ve Irak’ta ciddi hamleler yaptığımız, AB ile ilgili önemli kararlar almak üzere olduğumuz bir dönemde bir kez daha ekonomi silahları bize doğrultuldu. Bu saldırı karşısında millet arkamızda durdu” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:30 - 8/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde “31. Muhtarlar Toplantısı"nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milletçe bir kez daha zorlu bir mücadelenin içinden geçtiklerini belirtti. Dövizi Türk lirası ve altına çevirme çağrısını yineleyen Erdoğan, özetle şunları söyledi:


Alçakça ve çirkince sürdürülen Türkiye'yi güneyden kuşatma projesine ve devletin, toplumun içine sızmış Feto'dan PKK'ya kadar tüm terör örgütlerine karşı kararlı mücadele yürütüyoruz. Son hamle ekonomimizle yapıldı. İhracat ve turizm üzerinden yapılan saldırıya ilave olarak döviz spekülasyonuyla ekonomimiz çökertilmeye çalışılıyor.



PROVOKATİF FAKTÖRLER


Piyasada bir durgunluk olduğunu biz de görüyoruz, biliyoruz. Bu durgunluğun somut sebeplerinden ziyade, psikolojik ve provokatif faktörlerden kaynaklandığını da gayet iyi biliyoruz. Son günlerde döviz kurunun Türk lirası karşısındaki yükselişinin sebeplerine baktığımızda elle tutulur, ciddi iktisadi karşılığı olan hiçbir husus göremiyoruz. Belirli mahfiller tarafından pompalanan olumsuz havanın yol açtığı suni bir kur yükselişiyle karşı karşıyayız.



CEVABI MİLLET VERDİ


Biz de buna karşılık devletin imkanlarını harekete geçirmenin yanında milletimizi bu konuda farklı bir anlamda yardıma çağırdık. Dedik ki 'Gelin yastığınızın altındaki dövizleri Türk lirasına çevirin, Türk lirası olmazsa altına çevirin.' Çünkü karşılıksız para basmak suretiyle döviz baskısına bizi almak isteyenlere böyle bir cevabı verelim. Benim vatandaşım elinde ne kadar dövizi varsa bunu Türk lirasına çevirmeye başladı. Vatandaşlarıma teşekkür ediyorum, sağ olsunlar, var olsunlar.





BU KARARLILIK SÜRECEK


Bu millet, eğer dert vatan ise, millet ise ne diyor, 'Gerisi teferruattır.' Elinde ne varsa hemen gitti Türk lirasına çevirmeye başladı. Bu konudaki kararlılığın devam edeceğine inanıyorum. Türkiye'de ekonomide maruz kalınan saldırıyla ilk defa karşılaşılmıyor. Son 14 yılda her kritik, siyasi, sosyal ve diplomatik krizin gerisinde gizli veya açık ekonomik saldırı girişimleri var. Hepsini bertaraf ettik.



HEP AYNI OYUNU OYNADILAR


Kriz öncesi 2007 cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde, bizi siyaseten köşeye sıkıştırmak için ekonomiyi de bir silah olarak kullanmaya çalıştılar. Gezi olaylarında, 17-25 Aralık'ta, Güneydoğu illerimizdeki çukur eylemlerinde, Suriye ve Irak krizlerinde hep aynı oyunu oynadılar. Ekonomi üzerinden Türkiye'yi siyaseten teslim alma projesi, hiçbirinde de işe yaramadı.





BİR KEZ DAHA DENİYORLAR


15 Temmuz'da aynı oyunu sahnelemeye dahi fırsat bulamadan milletimizin karşı hamlesiyle geri çekildiler. Şimdi, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta ciddi hamleler yaptığı, Meclis'te cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle ilgili yeni adımların arifesinde bulunduğu, Avrupa Birliği ile ilgili önemli kararlar almak üzere olduğu şu günlerde ekonomi silahını bir kez daha bize doğrulttular. Ülkemizdeki tüm iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı, esnafımızı, sanatkarımızı, tüccarımızı harekete geçmeye çağırıyorum. Gelin şu ekonomi çarkına hep birlikte bir ivme verelim.



Misliyle karşılık veririz


TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçelikapılı'nın Almanya'da alıkonulmasına çok sert tepki gösteren Erdoğan, “Teröristi alıyorsun, ülkende misafir ediyorsun, ağırlıyorsun ama bu ülkenin TBMM Başkan Yardımcısını ve heyetini orada kapıda saatlerce bekletiyorsun. Şimdi bunlara aynısını yapmak gerekmez mi? Ondan sonra Erdoğan oluyor diktatör. Sen benim Meclis Başkan Yardımcıma, bir bayan milletvekiline bu tür bir yanlışı yaparsan, senin polisin vesairen bunu yaparsa, benim buna aynısıyla mukabele etmem lazım. Bir defa, bütün oradaki personelin kimse, neyse bunlara gereğini yapmadığın sürece Türkiye de buna misliyle mukabele eder, etmek durumundadır" dedi.



  1. SP lideriyle 50 dakika
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 50 dakika sürdü.

Time: Erdoğan yılın 4. kişisi


ABD'de haftalık yayın yapan Time dergisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 2016'nın 4. kişisi seçti. 15 Temmuz darbe girişiminin


gerçekleşme biçimine ve nasıl başarısız olduğuna vurgu yapılan dergide, Türkiye ile AB arasındaki mülteci meselesine ve Erdoğan'ın zor bir süreçten gücünü koruyarak çıktığına da atıf yapıldı. Derginin anketinde ABD başkanlığına seçilen Donald Trump,“Yılın Kişisi" seçildi. Aynı listede Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton 2., paylaştıkları gizli bilgilerle bir çok hükümeti zor durumda bırakan “bilgisayar korsanları" 3. sırada yer aldı.



Herkes seferber


Erdoğan, “Mesela maruz kaldığımız son ekonomik saldırı karşısında millet olarak dirayet gösterirsek arkamızda çok büyük bir desteği bulacağımızdan emin oldunuz. Milletimiz bu oyunu gördü, çağrımıza kulak verdi ve ekonomisine sahip çıktı. İnsanlar, döviz bürolarına, bankalara dolar almak için değil bozdurup Türk lirasına geçmek için koşuyor.





BU MİLLİ BİR GÖREVDİR


Sözleşmeler, anlaşmalar, borçlar, alacaklar, kiralar, fiyatlar... süratle dövizden Türk lirasına döndürülüyor. Herkes kendi nispetince, imkanınca bu seferberliğe destek oluyor. Ben de bildiğim, duyduğum, gördüklerimi bizzat arıyorum, 'Niye dövizle kira tahsis ediyorsun. Türk lirasına geç, eğer bu vatanı, milleti seviyorsan arkadaş, sen de Türk lirasına geçeceksin.' diyorum. Bunu bir görev telakki ediyorum. Bunu yapacağız" dedi.



Bu süreçten karlı çıkacağız


Erdoğan, Türkiye'nin güçleneceğini yineleyerek, “Emin olunuz insanımız bu süreçten zararlı değil, müjdeyi veriyorum, karlı çıkacaktır, hiç endişe etmeyin. Alacağını bilecek, vereceğini bilecek, karını, zararını daha iyi hesap edebilecek. Dış ticaretimizde çok önemli yeri olan ülkelerle birer birer yerel paralarla ticaret dönemi başlıyor" dedi. Rusya, Çin ve İran'la konuştuklarını ve kendi paralarıyla ticaret yapacaklarını belirten Erdoğan, “Bunları yaygınlaştıracağız.





KUR BASKISINI BİTİRİR


Böylece dövizin baskısından ülkemizi kurtarmış olacağız. Kur baskısının altında kalmayacağız. Esasen dövizi silah gibi kullanma yöntemi sadece bize değil, pek çok ülkeye uygulanıyor. Bundan korkunç paralar kazanıyorlar. Dolayısıyla kendi para birimlerimiz üzerinden ticaret teklifimiz, bu ülkeler için de anlamlı ve cazip bir alternatif haline dönüşüyor" diye konuştu.



Şimdi yalnız olmadığımı biliyorum


Bu milletin, faiz lobisine mahkum edilmeyeceğini, hangi şartlarda olursa olsun bu mücadelenin verileceğini söylediklerini hatırlatan Erdoğan, “4,6'ya kadar düştü, Gezi'yle karşımıza çıktılar ve çift haneliye orada tekrar çıktı.


İşte onun için diyorum ki sağ olsunlar, 'Yalnız kalsam da' dediğimde twitler art arda gelmeye başladı. Milletimden Allah razı olsun. 'Yalnız değilsin' twitleri gelmeye başladı.





İLK SIRALARDAYIZ


Şimdi diyorum ki aynı şekilde yalnız olmadığımı biliyorum ve aynı şekilde bu döviz baskısına karşı bizler paramıza sahip çıkacağız ve inşallah Türk lirasını değerlendireceğiz.' Bunu başarmamız lazım. Pek çok gelişmekte olan veya gelişmiş devlet hala 2008 krizinin etkilerinden kurtulamamışken, Türkiye oldukça sıkıntılı geçen bu yıl dahi büyüme oranında, gelişmekte olan ülkeler arasında yine ilk sıralarda yerini alacak.



AB hesaplama metotları yakında TÜİK tarafından, Türkiye açısından da açıklanacak, Türkiye'nin nerede olduğu gayet iyi görülecek" dedi.



#Muhtarlar Toplantısı
#FETÖ
#PKK
#Türk lirası
7 yıl önce