|

Sınıfın bir köşesinde sebze yetişiyor

Erzurum'daki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İlkokulu 1/C sınıfı rengarenk sıra, masaları ve salatalık, domates, tere ekili bostanı ile farkındalık oluşturdu. Fikir sahibi olan sınıf öğretmeni Birkan Özler ve rehber öğretmeni Şeref Altınok klasik eğitim anlayışını terk etmek için böyle bir uygulama gerçekleştirdiklerini söyledi. Eğitimciler, öğrencilerin sorumluluk almalarını istediklerini ifade etti.

Yeni Şafak
09:46 - 12/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 07:47 - 12/05/2016 Perşembe
DHA
Sınıfın bir köşesinde oluşturulan bostanda salatalık, domates, tere ve marul gibi sebzeler yetiştirilecek.
Sınıfın bir köşesinde oluşturulan bostanda salatalık, domates, tere ve marul gibi sebzeler yetiştirilecek.

Erzurum'da merkez Palandöken ilçesindeki TOBB İlkokulu'nun 1/C sınıf öğretmeni Birkan Özler ile okulun rehber öğretmeni Şeref Altınok, klasik bir okul anlayışında kurtulmak için ilginç fikir ortaya koydu. Sınıfın 2 metrekarelik bir bölümüne toprakla doldurarak bostana dönüştüren öğretmenler, öğrencileri ile birlikte domates, salatalık, biber, tere ve marul ekti. Öğrenciler dörderli gruplara ayırarak kırmızı, pembe, mor gibi rengarenk boyadığı masa ve sıralara oturtuldu. Her iki öğretmen daha sonra sınıfta zeka oyunları, kitap okuma, mevsimler, Atatürk, görsel sanatlar, bilim ve çocuk dergileri ve boy ölçer köşeleri oluşturdu. Sınıfın taban zeminine de satranç baskı oluşturdu. Duvarlar ise ağaç figürleri ile süslendi. Yaklaşık bir haftalık çalışma sonucunda ortaya muhteşem bir görüntü çıktı.



Sınıftaki değişiklik tüm öğrencilere yansıyor


Aldığı hizmetiçi eğitimler ve bireysel gelişim adına katıldığı seminerlerle donanımlı bir şekilde öğretmenlik hayatını sürdüren evli bir çocuk babası Birkan Özler (32), 9 yıllık meslek hayatında yüzlerce öğrenci yetiştirdi. Rehber öğretmeni Şeref Altınok'un da yardımları ile sınıfı baştan baştan aşağı yenileyen Birkan Özler, velilerle sağlam bir iletişim kurup, istenildiğinde okullarda neler yapabileceğini gösterebilme, öğrencilerine ilkleri yaşatıp tüm anılarını görselleştirip ölümsüzleştirebilmek ve her yıl farklı projeler üretip hayata geçirebilme özellikleriyle dikkatleri üzerine topladı. Sınıftaki değişiklikle birlikte öğrencilerinde de yüzde yüz bir değişiklik olduğunu söyleyen Özler şunları söyledi:



"Türkiye'de içinde bostanı olan bir sınıf daha olduğunu sanmıyorum. Sınıfta bostan oluştururken amacımız elbette ürün almak değil, öğrencilere sorumluluk yüklemek ve onlara bir ürünün ekiminden, bakımına, kadar olan her şeyi öğretiyoruz. Sınıfta oluşturduğumuz her köşenin bir başkanı var. Bu başkanlar her hafta değişiyor. 34 öğrencinin bulunduğu sınıfta masaları da çeşitli renklere boyayıp öğrencileri gruplara ayırdık. Sorulan soruya ilk ve doğru cevap veren gruba teneffüste zeka oyunları ile oynama gibi çeşitli ödüller veriyoruz. Öğrenciler artık okula severek geliyor. Bazı veliler daha önce kitabın yüzüne bakmayan çocuklarının bir günde 3 farklı kitap okuduğunu söylüyor. Derslere katılımları çok yüksek. Böyle bır sınıfa sahip oldukları için kendilerini özel görüyor ve bunu layık olmaya çalışıyorlar. Öğrenciler sahip oldukları köşeleri gözü gibi koruyarak büyük bir sorumluluk alıyor ve bunu başarıyla yerine getirmenin sevincini yaşıyor"



Yapılan bu çalışmanın ardından okuldaki diğer sınıf öğretmenleri de öğrencilerle birlikte farklı arayış içine girdiklerini vurgulayan Birkan Özler, "Yakında okulumuzda çok ilginç sınıflar göreceğimize inanıyorum" dedi



#Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İlkokulu
#Birkan Özler
#Şeref Altınok
8 yıl önce