|

Sınırda pusu

PKK, hain yüzünü bu kez Irak sınırındaki Çukurca'da gösterdi. Sızmalara karşı önlem için bir haftadır operasyon yürüten timlerimizden biri sabaha karşı pusuya düşürüldü. 6 Mehmetçik çatışmada şehit oldu. Yardıma giden bir helikopter de kırıma uğrayınca şehit sayısı 8'e yükseldi

Yeni Şafak ve
03:00 - 14/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:04 - 14/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesi, PKK'lı teröristlerin hain bir saldırısına daha sahne oldu. Çığlı köyü kırsalında arama faaliyetlerinde bulunan timlerden biri teröristlerce pusuya düşürüldü. Sabaha karşı saat 04.50 sularında meydana gelen saldırı sonrası çıkan çatışmada 6 Mehmetçik şehit oldu, 8'i de yaralandı. Bölge acilen F16 jetleri, insansız hava araçları ve helikopterlerle abluka altına alındı. PKK'lı teröristleri etkisiz hale getirmek için yapılan operasyonda, Kobra tipi helikopterlerin biri Çığlı Üs Bölgesi civarında saat 05.50 sıralarında kırıma uğradı. Helikopterde bulunan 2 pilot da aynı bölgede şehit düştü. Toplamda verilen 8 şehidin ardından bölgeye komandolar sevk edildi. Gün boyu süren sürek avında güvenlik güçleri, kaçmaya çalışan PKK'lıların geçiş güzergahlarını kapattı. F-16, İHA ve helikopter destekli operasyonlarda ilk belirlemelere göre 21 terörist öldürüldü.



6'SI KAYSERİ'DEN






PKK'lılarca pusuya düşürülen askerlerimizin, Çığlı Üs Bölgesi'nde operasyona çıkan timlerden biri olduğu öğrenildi. Alınan bilgiye göre 9 ayrı grupla çıkılan arama-tarama faaliyetleri sabaha karşı bittiğinde, timler üs bölgesine dönmeye başladı. En arkada kalan grup ise Kayseri 1'inci Komando Tugayı'ndan iç güvenlik harekatı kapsamında bölgeye gelen askerlerden oluşuyordu. PKK'lıların pususundaki ilk ateşte şehit düşen 6 askerin hepsi de Kayseri'deki tugaydan silah arkadaşıydı. Teröristlerin Irak'tan Türkiye'ye sızma ihtimaline karşı bölgede arama faaliyetleri 1 haftadır yoğun bir şekilde devam ediyordu.



İŞTE KAHRAMANLAR


Çukurca Çığlı Üs Bölgesi'nde görev yapmak üzere Kayseri'den gelen komandoların 6'sı, PKK'lı teröristlerin açtığı ilk ateşte şehit düştü. Onlara yardıma giden helikopterlerden biri de 'teknik bir arızadan ötürü' operasyon sırasında kırıma uğrayınca 2 pilot daha şehit oldu. İşte o kahramanların isimleri:



* Kara Pilot Üsteğmen Burak Abikebahşi


* Kara Pilot Üsteğmen Müjdat Kerem Şahan


* Piyade Uzman Çavuş Nazmi Kapucu


* Piyade Uzman Çavuş İbrahim Akarsu


* Piyade Uzman Çavuş Muhammet Arı


* Piyade Uzman Çavuş Ömer Sadettin Bakır


* Piyade Uzman Çavuş Fatih Özdemir


* Sağlık Astsubay Üstçavuş Mekan Şahin



Terör kampları o dağların ardında






Hakkari'nin Irak sınırında terörle mücadelede stratejik öneme sahip 63 yıllık Çukurca ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar hız kesmeden sürüyor. İlçeye 35 kilometre uzaklıktaki Çığlı köyü yakınlarında bulunan askeri üs bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada 6 askerin, müdahale için sevk edilen helikopterin düşmesi sonucu 2 pilotun şehit olduğu bölgede terör örgütüne yönelik hava destekli operasyonlar devam ediyor. Hakkari'nin 17 bin 250 nüfuslu Çukurca ilçesi, güneyindeki Irak sınırı nedeniyle önemli bir konuma sahip bulunuyor. Özellikle terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki Haftanin, Metina, Avaşin ve Zap kamplarının bulunduğu bölgeye yakın olan ve dağlık yapısı nedeniyle teröristlerin ülkeye geçiş yaparken kullandığı güzergah olarak bilinen ilçenin kırsal alanında konuşlandırılan askeri birlikler, örgüt mensuplarının terör eylemlerini ve geçişlerini engellemek için yoğun mücadele yürütüyor. Sözkonusu kampların olduğu bölgeler ve geçiş güzergahları, hava operasyonları kapsamında savaş uçakları tarafından ateş altına alınırken, sınırın yurt içindeki kısmında da karadan operasyonlar gerçekleştiriliyor. İlçede terörle mücadele kapsamında şimdiye kadar güvenlik güçleriyle operasyonlarda etkin görev alan geçici köy korucularından 32'si şehit oldu, 25'i yaralandı. Şehit köy korucularından 13'ü Irak sınırındaki Çığlı köyü sakinlerinden oluşuyor. Aynı köydeki 7 köy korucusu da çatışmalarda yaralandı. İlçede 8 güvenlik görevlisinin şehit olduğu Çığlı köyü kırsalında 3 Mayıs'ta teröristlerce Habeşti askeri üs bölgesine düzenlenen saldırıda bir asker şehit olmuş, 3 asker yaralanmış, 6 terörist etkisiz hale getirilmişti.



Kirpi'li komando






Çığlı şehitlerinden Piyade Astsubay Çavuş Ömer Sadettin Bakır'ın (29) Gaziantep'in Nizip ilçesindeki baba ocağında da yas var. Acı haberi alan baba Ahmet Bakır ile anne Lütfiye Bakır uzun süre gözyaşı döktü. Şehidin evinin balkonuna da Türk bayrağı asıldı. Üç kardeşin en büyüğü olan şehit Bakır'ın bekar olduğu öğrenildi. Bakır'dan geriye, kış ortasında zırhlı personel taşıyıcı Kirpi ile çıktığı operasyon fotoğrafı kaldı.



Berber için babasını bekliyordu






Çığlı'daki çatışmada şehit düşen Sağlık Astsubay Üstçavuş Mekan Şahin'in eşine acı haber, bir süredir yanlarında kaldığı Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki ailesinin evinde verildi. Kayseri 1'inci Komando Tugayı'nda görevli Şahin'in bir süredir Çukurca'da olması nedeniyle Sakarya'daki ailesinin yanında kalan eşi Aynur Şahin'e acı haber ulaştırıldı. Şehadet haberinin ardından şehidin kayınpederi Recep Kaptan'ın evine Türk bayrakları asıldı. Kaptan, yaklaşık 3 ay önce izine gelen damadının 15 gün Sakarya'da kaldığını söyledi. Acılarının çok büyük olduğunu dile getiren Kaptan, şehidin oğlu Bedirhan'ın, tıraş olmak için babasını beklediğini belirterek şunları kaydetti: “5 yaşındaki torunumu babası gelmeden tıraşa götüremedim. 'Babam gelsin, öyle giderim' diyordu. Saçlarını kestirmek için babasını bekliyordu. Bir aydır tıraş ettiremedik.”



Son paylaşımı






Çatışma sonrası bölgeye sevk edilen helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Pilot Üsteğmen Burak Abikebahşi'nin Ankara'daki ailesine acı haber ulaştı. Anne Serpil ve baba Murat Abikebahşi ile yaşayan şehit pilotun, bekar olduğu öğrenildi. 29 yaşındaki Abikebahşi'nin sosyal medya hesabındaki son paylaşımı ise görenlere hüzün verdi. 'Evlilik' teklifinde bulunma anını paylaşan Abikebahşi, fotoğrafın altına, “Koskoca bir ömrü beraber geçirmek üzere biricik aşkım 'EVET' dedi” şeklinde yazdı.



Şehitlere veda






Çukurca şehitleri için Van'da askeri tören düzenlendi. Törene 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti de katıldı. Memleketlerine uğurlanan şehitler bugün toprağa Kayseri, Ankara, Niğde, Sakarya, Afyonkarahisar, Uşak ve Gaziantep'te toprağa verilecek. Orgeneral Huduti, Van'daki törenin ardından PKK'lılarla çatışmanın sürdüğü Çığlı Üs Bölgesi'ne hareket etti. Saldırı sonrası operasyonlar sonucu öldürülen PKK'lı sayısının 21'i bulduğu öğrenildi.


#Çukurca
#PKK
#Şehit
8 yıl önce