|

Şoför öldürdü

İzmir’in Menderes ilçesinde mültecileri taşıyan kamyon bariyerleri aşarak 20 metre aşağıdaki Değirmençay’a uçtu. Korkunç kazada 22 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı. Kamyon kullanma ehliyeti olmayan şoför Mustafa Yılmaz 21 ayrı suçtan sabıkalı çıktı. Kaza yerinden yaralı olarak kaçan şoför gittiği hastanede görevlilere önce “yüksekten düştüm” dedi. Polisteki ifadesinde de karşısına bir araç çıkınca fren yaptığını ama fren boşaldığı için dereye uçtuklarını iddia etti. Yaralı yolcular ise şoförün uyuduğunu söyledi. Yolda fren izine rastlanmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:33 - 15/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kaza 22 göçmen hayatını kaybetti 13 kişi de yaralandı.
Kaza 22 göçmen hayatını kaybetti 13 kişi de yaralandı.

İzmir’de göçmenleri taşıyan kamyon, yoldan çıkarak Değirmençay’a devrildi. Feci kazada aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 22 kişi hayatını kaybederken, 13 kişi de yaralandı. Bacakları kırılan sabıkalı araç sürücüsü Mustafa Yılmaz’ın kamyon kullanma ehliyetinin olmadığı ortaya çıktı.

İzmir’in Menderes ilçesinde göçmenleri taşıyan kamyonun devrilmesi sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı. Korkunç kaza, dün sabaha karşı meydana geldi. Yunanistan’ın Samos Adası’na gitmeyi planlayan göçmenlerin içinde bulunduğu 35 yaşındaki Mustafa Yılmaz idaresindeki 09 S 0574 plakalı kamyon, kavşakta sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıktı.

CAN PAZARI YAŞANDI

Bariyerleri aşan araç yaklaşık 20 metre yükseklikten Değirmençay’a uçtu. Ters dönen kamyonda tam bir can pazarı yaşandığını gören diğer sürücüler, hemen yardım istedi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis, jandarma, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kazada 2’si bebek, 2’si çocuk, 1’i hamile kadın olmak üzere toplam 22 göçmen feci şekilde can verirken, 13 kişi de yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.


CAN YELEKLİ YOLCULUK

Katliam gibi kaza sonrası ortaya yürek burkan manzaralar çıktı. İç karışıklık nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan göçmenlerden geriye, yola saçılan eşyaları ve kaçak geçiş esnasında kullanacakları can simidi, can yeleği ve botlar saçıldı. Göçmenlerin eşyaları, jandarma ekipleri tarafından toplanarak koruma altına alındı. Olay yerindeki cesetler, incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Kaza yerinden vinç yardımıyla çıkartılan kamyon, çekiciye yüklendi. Kara yolları ekipleri de kazanın meydana geldiği alandaki korkuluklarda onarım çalışması yaptı. Kaza nedeniyle kara yolunda ulaşım uzun süre aksadı.

4 GÜNLÜĞÜNE KİRALANMIŞ

Bu arada, göçmenleri ölüme götüren kamyonun kiralık olduğu ortaya çıktı. Aydın İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kazanın ardından 09 S 0574 plakalı kamyonla ilgili çalışma başlattı. Kamyonun Söke ilçesinde K.D.’ye ait olduğunu tespit eden ekipler, sahibinin bilgisine başvurdu. Kamyonun K.D. tarafından Mustafa Yılmaz’a (35) 2 gün önce kira sözleşmesi yapılarak 4 günlüğüne bin lira karşılığında kiralandığı belirlendi. Sürücünün, kira bedelini peşin olarak ödediği öğrenildi. Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı, kazaya ilişkin soruşturma başlattı.


Şoför 21 ayrı suçtan sabıkalı

Kazada yaralanan kamyon şoförü Mustafa Yılmaz’ın, kamyon kullanma ehliyetinin olmadığı ve çeşitli suçlardan sabıkalı olduğu ortaya çıktı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan sürücü, hastanedeki ilk ifadesinde, düzensiz göçmenleri Aydın’ın Söke ilçesinden aldığını söyledi. Yılmaz, bir aracın karşısına çıkması nedeniyle fren yaptığını ancak frenin boşalması nedeniyle dereye devrildiklerini aktardı.

YÜKSEKTEN DÜŞMÜŞ

Sürücünün, hastanedeki görevlilere “yüksekten düştüm” dediği, bunun üzerine önce travma servisinde tedavi altına alındığı ancak daha sonra kaza yaptığını belirtmesi üzerine yoğun bakım ünitesine sevk edildiği öğrenildi. Şu anda beyin ve sinir hastalıkları servisinde tedavi altında bulunan Yılmaz’ın 2 ayağının kırık olduğu belirlendi. Yılmaz’ın, daha önce çeşitli suçlardan 21 kaydının olduğu öğrenildi. Yaralı sürücüyü otomobiline alan görgü tanığı Mehmet Eker, İzmir yönüne ilerlerken yol kenarında bir kişinin kendisini durdurmak istediğini belirterek, şunları anlattı:

KAPILARI KİLİTLEDİM

“Hava yeni aydınlanıyordu. Yol kenarında birisi el kol işaretiyle beni durdurmak istedi. Önce durmak istemedim. İleride durdum. Güvenmediğim için aracın kapılarını kilitledim. Adam yanıma geldi, ‘kaza yaptım, yaralıyım’ dedi. Yolda benim telefonumdan birkaç yeri aradı. Cevap veren olmadı.”

Kendisini Mustafa Yılmaz olarak tanıtan kişinin Yeşilyurt’taki hastaneye gitmek istediğini söylediğini aktaran Eker, basın mensuplarına “Bir taksi durağında inmek istedi Karabağlar’da. Ben de yoluma devam ettim. Daha sonra aradığı numaralardan birisi beni aradı. Ben durumu anlattım. ‘Biz öyle birini tanımıyoruz’ dedi. Nerede olduğumu sordu, ‘İzmir’deyiz’ dedim. Ben ona sordum, ‘Mersin’deyim’ dedi” diye konuştu.


Direksiyon başında uyudu

Kazada yaralanan 13 göçmen, sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalenin ardından ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Bilgilerine başvurulan bazı yaralıların, kamyon şoförünün direksiyon başında uyuduğunu söylediği öğrenildi. Yapılan incelemede, olay yerinde hiç fren izi bulunmadığı görüldü.

#İzmir
#Değirmençay
#Mustafa Yılmaz
6 yıl önce