|

Son sözü Türk yargısı söyleyecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Demirtaş’ın serbest bırakılmasını isteyen AİHM kararına ilişkin, “Bu konuda yargılamayı yapan yargı mercii karar verecektir” dedi. Gül, AİHM’nin iç hukukun parçası olduğunu ve bu hakkı da reformcu olan AK Parti’nin getirdiğini ifade etti

Osman Özgan
04:00 - 21/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:34 - 21/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Bakan Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2019 yılı bütçesini sundu.
Bakan Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2019 yılı bütçesini sundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kararına ilişkin, “Kararı bir görelim. Bu konuda yargılamayı yapan yargı mercii karar verecektir. Bizim bir şey söylememiz doğru değil” dedi. Gül, bakanlığının bütçesinin sunumu için bulunduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda AİHM’nin Demirtaş kararına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AİHM’YE BAŞVURU HAKKINI AK PARTİ GETİRDİ

Bütçe çalışmaları nedeniyle kararı henüz görmediğini belirten Gül, Demirtaş’ın tahliye edilip edilmeyeceği sorusu üzerine, “Kararı görmek lazım ve takdir edecek makam yargı makamıdır. AİHM iç hukukun bir parçası. Bunu da reformcu bir parti olarak AK Parti getirdi ama bu karar ne getiriyor, ne yapıyor, ne karar verilmiş, bunların takdiri de yine mahkemenin vereceği bir karardır” dedi.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE VEKİL YOKTUR

Bakan Gül, HDP Milletvekili Ayşe Hacer Başaran’ın TSK’nın Afrin operasyonuna “işgal” ifadesini kullanmasına tepki gösterdi. Gül “Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafa hakkını kullanmıştır. Terörle mücadele eden, ülkenin güvenliğini sağlayan bu operasyona işgal diyen bir milletvekiline dünyanın hiçbir yerinde rastlayamazsınız. Böyle bir ifadeyi kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu. FETÖ ile mücadele vurgusu yapan Gül, Türkiye’nin 15 Temmuz’dan sonra devlet içindeki bu örgütlü yapıdan kurtulmak için kararlı bir mücadele ve arınma sürecini başlattığını belirterek, “Bu süreci başarıyla tamamlamaya kararlıyız. FETÖ ile mücadele aynı zamanda Türk yargısının bir bağımsızlık ve saygınlık mücadelesidir. 2019 yılını bu anlamda yeni bir başlangıç, önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Yargının kendi yaşadığı travmayı da atlatarak daha adil, daha hızlı, daha etkin ve toplumun tüm fertlerine güven vererek yol alacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

İCRAYLA ÇOCUK TESLİMİ UYGULAMASI SONA ERECEK

Gül, icra yoluyla çocuk teslimini sonlandıran çalışmanın tamamlandığını bildirdi. Gül, şunları aktardı: “Kamuoyumuzun gündemine gelen çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması uygulamasına ilişkin çalışmamızı da tamamlamış bulunmaktayız. Düzenleme yapıldığında bu konu icra müdürlüklerinin görevi olmaktan çıkartılacaktır. Bu düzenlemeden sonra vatandaşlarımız ayrıca bu işlemlerden dolayı harç ve teslim gideri ödemek zorunda kalmayacaklardır.”Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin de bilgiler aktaran Bakan Gül, ticari uyuşmazlıklarda da arabuluculuğa başvurunun dava şartı haline getirileceğini bildirdi.

  • 260 bin kişi cezaevinde
  • Bakan Gül, 385 cezaevinde 260 bin 144 kişinin bulunduğunu belirtirken, bunların 202 bin 434’ünün hükümlü, 57 bin 710’unun tutuklu olduğunu söyledi. Cezaevlerindeki terörden tutuklu ve hükümlü sayısının toplam 44 bin 930 olduğunu beliten Gül,bunlardan 31 bin 442’sinin FETÖ, 9 bin 731 PKK, bin 150’sinin de DEAŞ mensubu olduğunu açıkladı. Gül, darbe davalarıyla ilgili de bilgi verdi. Darbe suçundan 289 dava açıldığını hatırlan Gül, “Bu davalardan 220’si karara çıkmış, 69 davada ise yargılamalar devam etmektedir” dedi.
#Abdulhamit Gül
#AİHM
5 yıl önce