|

Son umut Türkiye

5. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Nijer'in Agadez Bölgesi Başkanı Anacko'nun 'Türkiye bizim için son umut' sözlerinin kıtanın ülkemize bakışını ortaya koyduğunu söyledi. Kavas, 'Ben de bunu bir umut olarak görüyorum. Son ve işe yarar bir umut' dedi

Aynur Ekiz
00:00 - 8/01/2013 Salı
Güncelleme: 00:12 - 8/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Son umut Türkiye
Son umut Türkiye

Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika ülkelerinin ülkemizi son umut olarak gördüğünü söyledi. Afrika'ya yakın ilgisi nedeniyle İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakülktesi'nde profesörken büyükelçi olarak atanan Kavas, bu şekilde görevlendirilen onuncu isim.

Hükümetin Afrika açılımı kapsamında bölgede Türkiye politikalarını takip etme tecrübesi olan kişilerin tercih edildiğini kaydeden Kavas, 'Afrika'yı bilen bir kişi olarak tercih edilmiş olduk' dedi.

TAKDİR TOPLUYORUZ

Kavas, son yıllarda Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye'nin Afrika'ya ilgisi olduğunu belirterek, 'Yeni aktörler arasında Türkiye, gerçekleştirdiği faaliyetlerden dolayı takdir ediliyor. Afrika'da herkesin önem vermesi gereken konu eğitim. Bunu en iyi temsil eden de Türkiye. Türkiye'nin Afrika'daki sağlık yardımları acil ve nokta yardımları. Afrika'daki sağlık sistemi imkanlarının yetmediği noktalarda Türkiye'nin yaptığı yardımlar dünyanın takdir ettiği yardımlar' diye konuştu. Kavas, 'Somali'ye ilgimiz dünyaya model oldu' diye konuştu.

TAKDİR TOPLUYORUZ

5. Büyükelçiler Konferansı'nda Afrika konusunun herkesin üzerinde durduğu konulardan biri olduğunu açılayan Kavas, Nijer'in Agadez Bölgesi Başkanı Mohamed Anacko'nun 'Türkiye bizim için son umuttur. Biz şu anda umudumuzu Türkiye'ye bağladık. Türkiye'den de bir şey olmazsa bizim umutlarımız yıkılacak' sözlerini hatırlattı. Kavas, Afrika ülkelerinin bu görüşünü ise şöyle değerlendirdi: 'Ben de bunu bir umut olarak görüyorum. Son ve işe yarar bir umut.'

İHL'ler model Olabilir

Afrika'da El Kaide gibi aşırı eğilimli hareketlerin varlığından da söz eden Kavas, bunun sıkıntı yarattığını söyledi. Kavas, eğitim eksikliğinden gençlerin bu hareketlere yöneldiğini belirterek, Türkiye'nin eğitim yardımlarının önemini vurguladı. Kavas, Türkiye'deki imam hatip liselerinin sadece Afrika için değil İslam ülkeleri için model olabilecek birçok yönü olduğunu belirtti.


11 yıl önce