|

Soyadı değişikliği başvuruları e-Devlet'ten yapılabilecek

İçişleri Bakanlığı, evli veya boşanmış kadınların kullandıkları veya kullanacakları soyadlarına ilişkin başvuruların, e-Başvuru sistemi kapsamında e-Devlet'ten alınabildiği açıkladı.

13:45 - 22/02/2020 Cumartesi
Güncelleme: 17:06 - 22/02/2020 Cumartesi
AA
e-Devlet hizmeti sayısı hazirana kadar 354'e ulaşacak
e-Devlet hizmeti sayısı hazirana kadar 354'e ulaşacak

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde vatandaşlara daha etkin, daha verimli ve daha hızlı hizmet sunabilmek için İçişleri Bakanlığınca sürdürülen dijital dönüşüm ve bürokrasinin azaltılması projeleri hız kesmeden devam ediyor.

Vatandaş için alternatif çözümler

İçişleri Bakanlığınca yapılan çalışmalarda, vatandaştan zorunlu haller dışında belge istenmemesi, işlemlerde vatandaş beyanının esas alınması, kamu kurumlarının bilgi sistemlerinin entegrasyonuyla bilgilerin elektronik ortamda temin edilmesi, başvuruların elektronik ortamda alınması, başvuramayacak vatandaşlar için alternatif çözümler geliştirilmesi ile vergiler ve harçlar dışında başvuru ücretinin alınmaması ilkeleri benimsendi.

e-Devlet hizmet sayısı 354'e ulaşacak

  • İçişleri Bakanlığınca, e-Devletten sunulan hizmet sayısı son iki yılda 51'den 256'ya çıkarıldı. Bu hizmetlerin 147'si vatandaşa sunulan, 40'ı özel sektöre sunulan, 69'u kamu kurumlarına sunulan hizmetlerdir. Bakanlıkça e-Devletten sunulan; "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" 75 milyon, "İkametgah ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama" 37 milyon, "Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama" hizmeti ise 32 milyon defa kullanıldı. Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama hizmeti sayesinde yaklaşık 740 bin vatandaş ilk defa e-Devlet kullanıcısı oldu.

Başvuru sistemi geliştirildi

İçişleri Bakanlığı merkez birimleri, bağlı kuruluşları ve taşra teşkilatı tarafından sunulan hizmetlere dair Hizmet Envanteri Yönetim Sisteminde (HEYS) kayıtlı tüm vatandaş başvurulu hizmetlerin elektronik ortamda da erişilebilir hale getirmek için "İçişleri Bakanlığı e-Başvuru Sistemi" kuruldu ve e-Devlet kapısı üzerinden vatandaşımızın erişimine açıldı.
Bu sistem ile 30 Haziran 2020 tarihine kadar 194 hizmetin daha e-Devlet üzerinden erişimi sağlanacak, böylece e-Devlet hizmeti sayısı 354'e ulaşa
caktır.

e-Başvuru sistemi devreye alındı

e-Başvuru Sistemi ile vatandaşımızın yaptığı başvuru, anında ilgili birimin yetkilileri tarafından görülebilmekte, yapılan işleme ilişkin bilgiler veya düzenlenen belgeler online olarak vatandaşımıza gönderilebilmektedir.

Ön başvuru elektronik olacak
Sadece dilekçe ile başvurulan hizmetler e-Başvuru Sistemi üzerinden sonuçlandırılabilirken, dilekçe dışında belge gerektiren hizmetlerde ön başvurular elektronik alınarak sisteme kaydedilmektedir. Ön başvurusu alınan hizmetlerde, ilgili kurum ve kuruluşlarla entegrasyonunu sağlanan veriler başvuruya sistem tarafından eklenmektedir. E-başvuru sistemi vatandaşlarımıza başvurusu ile ilgili belgeleri sistem üzerinden elektronik ortamda da gönderme imkânı sunmaktadır. Bu sayede her hizmetlerin hem başvurusu hem de sonuçlandırılması elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek.

Pek çok birime ulaşılıyor

  • Bugüne kadar 18 hizmet e-başvuru kapsamında sunuma hazır hale getirilmiş olup bu rakamın Şubat ayı sonuna kadar 50'ye ulaşması hedeflenmektedir. Halihazırda e-Başvuru sistemi üzerinden Kaymakamlıklara "Muhtaçlık ve Bakım Belgelerinin Uygunluğunun Araştırılması", Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına Şahıs ve Sermaye Şirketleri için "İş Deneyim Belgesinin Düzenlenmesi", "Geçici Teminat İadesinin Yapılması", Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile il müdürlüklerine "Derneklere Faaliyet veya Fesih Belgesinin Verilmesi" gibi hizmetleri için başvurular yapılabiliyor.

Evli kadın soyadı değişikliğini e-Devlet'ten yapacak

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait "Evli Kadının Kocasının Soyadı ile Birlikte Önceki Soyadını Kullanması veya Sadece Eşinin Soyadını Kullanmasına İlişkin Nüfus Kayıt Değişiklik Başvurularının Alınması" ve "Boşandığı Eşinin Soyadını Kullanmasına İzin Verilen Kadının, Evlenmeden Önceki Soyadıyla Eşinin Soyadını Birlikte Kullanması veya Sadece Evlenmeden Önceki Soyadını Kullanmasına İlişkin Başvurunun Alınması" hizmetleri ile evli veya boşanmış kadınların kullandıkları veya kullanacakları soyadlarına ilişkin başvuruları e-başvuru sistemi kapsamında e-Devletten alınabiliyor. Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığına ait silah taşıma veya bulundurma ruhsatı işlemleri ile Yivsiz Av Tüfeği konusunda Satıcılık (Bayilik) Belgesi Verilmesi, Fabrika veya İmalathanelere Faaliyet/Kuruluş İzni Verilmesi, Satın Alma Belgesi Düzenlenmesi gibi hizmetler e-Devlet üzerinden vatandaşımızın kullanımına açıldı


#"e-Devlet"
#İçişleri Bakanlığı
#soyadı
4 yıl önce
default-profile-img