|

Stone, tekrar özür diledi

Geçtiğimiz aylarda gazetemiz aracılığıyla 'Midnight Express'den dolayı Türk halkından özür dileyen yönetmen Oliver Stone, önceki gün İstanbul'a geldi. Stone, filmi için bir kez daha özür diledi

Yeni Şafak
01:00 - 15/12/2004 Çarşamba
Güncelleme: 12:11 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Ünlü yönetmen Oliver Stone, yaklaşık 30 yıl önce (senaryosunu da yazdığı) 'Midnight Express' (Geceyarısı Ekspresi) filminin yayınlanmasının ardından yaşanmış olan yanlış anlaşılmalardan ve Türkiye'de pek çok kalbin kırılmış olmasından dolayı üzüntü ve pişmanlık duyduğunu bildirdi. "Oliver Stone Basın Deklarasyonu" başlıklı açıklamada, 'Türkiye'ye gelmekten çok mutlu olduğunu' belirten Stone, Türkiye'ye, son filmi 'Büyük İskender'in Türkiye dağıtıcısı Pamir Demirtaş'ın daveti üzerine geldiğini kaydetti.

'Pişmanlık duyuyorum'

Stone, 'Büyük İskender'in, hayatı boyunca hayranlık duyduğu bir kişilik olduğunu' ifade ederek, şöyle dedi: Bu ülkenin topraklarına da tarihi bir zenginlik katmıştır. Yaklaşık 30 yıl önce 'Midnight Express' filminin yayınlanmasının ardından yaşanmış olan yanlış anlaşılmalardan ve Türkiye'de pek çok kalbin kırılmış olmasından dolayı üzüntü ve pişmanlık duymaktayım ve bu filmin yaratmış olduğu ırkçı yansımanın farkına varmış bulunmaktayım. Diğer taraftan senaryom, Bill Hayes ile yaptığım röportajlara ve onun biyografisine dayanmaktaydı. Kendisi Türkiye'den uyuşturucu kaçırırken yakalanmış ve 30 yıl hapse mahkum olmuş, ancak beş yıl mahkûmiyetten sonra hapisten kaçmıştı. O zamanlar genç olduğum ve senaryoyu biraz fazla dramatize ettiğim doğrudur, ama o günlerde Türk hapishane sistemindeki yetersizlik, 1984 yapımı 'Yol' adlı filminde Yılmaz Güney tarafından da işlenmiştir. Bu durum, birçok ülke için geçerlidir ve sözkonusu durum adalet sisteminin yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır. Kendi ülkem başta olmak üzere, -ki orada gittikçe sertleşen ceza kanunları ve tutuklamalar genel politika malzemesine dönüşmüştür- zalim ve haksız politikaları hayatım boyunca protesto ettim. Son yıllarda Türkiye'nin bir hayli yol katettiğini biliyorum ve Avrupa Birliği'ne katılım yolunda bu olumlu gelişmelerin devamını ve AB'ye entegrasyonunuzu dilerim.

Mumcu: Stone'u kazanmalıyız

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Amerikalı ünlü yönetmen Oliver Stone'un yıllar önce yaptığı 'Gece Ekspresi' adlı filmin içeriğiyle ilgili kendisine üzüntüsü ve pişmanlığını dile getirdiğini söyledi. Bakan Mumcu, önceki gün Taksim Ceylan Hotel'de Oliver Stone'u kabul etti. Basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Basın mensuplarına herhangi bir açıklama yapmayan Oliver Stone, basın mensupları tarafından protesto edildi. Bakan Mumcu, Oliver Stone'u uğurladıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Stone'un özel bir talebi olmadığını ancak Türkiye'de film çekme isteğinde bulunduğunu belirten Bakan Mumcu, Stone'nun Türkiye'den özür dilediğini vurguladı.

'Pişmanlığı çok önemli'

Uzun yıllar dünyada, Türkiye aleyhine olumsuz imajlarının yayılmasında etkisi olan Stone'un pişman olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Mumcu, "Bir dönem Türkiye dünyanın birçok yerinde sanatçılar tarafından eleştirildi. Bu, Türkiye açısından olumsuzluklar yarattı" dedi. Mumcu, "Stone'un pişmanlığını dile getirmesi beni çok etkiledi. Kendisi de zaten Türkiye'nin katettiği mesafeyi görmekten çok duygulandığını söyledi" dedi.

  • HAMİT ETEEVRANS


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce