
Anayasa Mahkemesinin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği "hak ihlali" kararının gerekçesi açıklandı.
Anayasa Mahkemesinin internet sitesinden duyurulan gerekçede, tutuklama tedbirinin Anayasa'nın 13. maddesindeki ölçütlerden biri olan ölçülülük ilkesi kapsamında "gerekli" olup olmadığı değerlendirildi. Başvurucuların atılı suçları işlediklerine dair, yayımlanan haberler dışında, hangi delillere ulaşıldığının, ifade sırasında sorulan sorulardan ve tutuklama gerekçelerinden anlaşılamadığı ifadelerine yer verildi.
AYM, MİT TIR'larının durdurulmasına yönelik davada yargılanan Dündar ve Gül'ün bireysel başvurusu hakkında, verdiği kararla ilgili yetkisini aşarak Anayasa'yı ihlal ettiği değerlendirmeleri yapıldı. Kararın ardından “bireysel başvuru”yla ilgili harekete geçildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 'düzenleme olacak' dediği bireysel başvuruyla ilgili tartışmalı kararın ardından çalışmalar hız kazandı.Yapılacak düzenlemeyle AYM'nin yetki ve görev alanında da yenilikler getirilecek.
Dündar ve Gül'ün bireysel başvurusunda, esasa girerek ilk derece mahkemesinin yerine karar veren AYM'nin görev sınırları çizilecek. Mahkemenin kararı gerekçesini yazmadan açıklamasının ardından bu alana ilişkin de düzenleme yapılacak. İptal başvurularında esasa ilişkin olarak verilen gerekçeli kararların Resmi Gazete'de yayımlanması zorunlu iken, kanunda bireysel başvuruların hangilerinin Resmi Gazete'de yayımlanacağına ilişkin hususların İçtüzük'te gösterildiğine belirtiliyor. Söz konusu karmaşayı ortadan kaldırmak için “Bireysel başvuruyla ilgili kararlar gerekçeli olarak Resmi Gazete'de yayınlanır” şeklinde maddenin eklenmesi bekleniyor.
