|

Sur açık hava müzesi olacak

PKK'dan temizlenen Sur’un sadece fiziki görüntüsü değil, kültürel dokusu da değişecek. Celal Güzelses için Musiki Cemiyeti, Hamid Aytaş adına müze, Ali Emiri adına da özel bir kütüphane yapılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:35 - 20/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Diyarbakır'da, şehrin tarihi ve kültürel yapısı göz önünde bulundurulmak suretiyle, Kalkınma , Kültür ve Turizmı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün içinde olduğu detaylı çalışmalar yürütülüyor. Dönüşüm çalışmaları kapsamına, bölgenin namına yakışır yeni projeler de dahil edildi. Buna göre, Diyarbakır'ın kültürel geçmişinden ünlü isimler Sur'da yaşatılacak. Bu isimlerden biri Diyarbakırlı Kürt sanatçı Celal Güzelses. Güzelses için Sur'da “Musiki Cemiyeti” kurulacak.



İSMİ MÜZEYE VERİLECEK


Bir diğer dünyaca ünlü sima Diyarbakırlı hattat Hamid Aytaş'ın adı da Sur'da yapılacak müzeye verilecek. Asıl adı Şeyh Musa Azmi olan ve bu nedenle de “Azmi” imzalı yazıları olan, Hamid mahlasıyla da tanınan, İstanbul'daki pek çok camide yazıları bulunan ünlü Hattat Aytaç'ın çalışmaları Sur'daki müzede sergilenecek. olacak.





ALİ EMİRİ ADINA KÜTÜPHANE


Diyarbakırlı büyük kültür alimi, araştırmacı ve tezkire yazarı Ali Emiri adına da özel bir kütüphane yapılacak. Kaşgarlı Mahmud'un Divanü Lügati't-Türk isimli eserini Türk kültür hayatına kazandıran Ali Emiri'nin anısı, Sur'daki kütüphanede yaşatılacak.



USTALAR MARİFETLERİNİ SUR'DA GÖSTERECEK


Öte yandan ilçe, geleneksel sanatlar ve el sanatların geliştirileceği bir mekan haline dönüştürülecek. Bunun için atölyeler kurulması öngörüldü. Bölgede bugüne kadar bakır ustalığından gümüş suyu eritilmesine, taş ustalığından gül yağına kadar çeşitli alanlarda çalışmalar öne çıkıyordu. Sosyal ve kültürel amaçlı müzeler, sergi salonları Sur'un suretini değiştirecek. Yetkililer, Sur bölgesinin adeta bir açık hava müzesi gibi korunacağını belirtiyor. Diyarbakır'da bin 236 adet tescilli eser var. 605 civarında da tescilli yapı bulunuyor. Yürütülen çalışmayla, tarihi eserlerin de ayağa kaldırılması hedefleniyor.



#Celal Güzelses
#Musiki Cemiyeti
#Hamid Aytaş
8 yıl önce