|

Sur'dan gelen öğrencilere eğitim ve psikososyal destek

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde PKK'lıların kazdıkları hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması için düzenlenen operasyonlar sırasında kullanılamaz hale gelen 5 okulun öğrencilerine merkez Yenişehir ilçesindeki bir binada eğitim, psikososyal destek veriliyor, rehabilitasyon çalışması yapılıyor.

Yeni Şafak
11:39 - 24/04/2016 الأحد
Güncelleme: 09:39 - 24/04/2016 الأحد
DHA

Diyarbakır Sur'da 2 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra başlatılan operasyonlar sırasında çatışma ve patlamalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen 5 okul merkez Yenişehir ilçesine 1 binaya taşınarak eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Bir binaya taşınan Mardinkapı İlkokulu, Mardinkapı Ortaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Cumhuriyet İlkokulu ve Süleyman Nazif İlkokulu'nun tabelaları binaya asılarak eğitim verilmeye başlanırken, binada sadece eğitim verilmediği, eğitimin yanı sına çocuklara psikososyal destek ve rehabilitasyon desteği de sunulduğu belirtildi. Sur'da iken 5 okulun toplam 4 bin 520 olan öğrenci sayısı yeni binada yaklaşık 1000'e düşerken, diğer öğrencilerin kayıtlarını başka okullara aldıkları açıklandı.



İlk kez piyano, drama, resim atölyeleri ile tanıştılar


Sur'daki çatışmalarda okulları kullanılamaz hale gelen ve aileleri ile oradan ayrılmak zorunda kalan öğrenciler yeni okullarına gelmek için servislerle her sabah evlerinden alınarak okula getirilirken, daha önce 5 ayrı okula giden öğrenciler şimdi 5 tabelanın asılı bulunduğu aynı binada eğitimlerini sürdürüyor. Yeni okullarında ilk kez müzik, resim ve drama atölyeleri ile tanışan öğrenciler ilk kez piyano gördü ve masa tenisinde arkadaşları ile stres atıyor. Satranç sınıfı ve spor salonunun da bulunduğu okul binasında eğitimlerini sürdüren öğrenciler, zaman zaman Sur Kaymakamlığı tarafından tiyatro ve sinemaya da götürülüyor. Sur Kaymakamı Memduh Tura, öğrencilerin Sur İlçesi'nde operasyonların olduğu bölgede eğitimlerinde sıkıntı ile karşılaşan öğrenciler olduğunu belirterek, şöyle dedi:



"2'nci dönem bu öğrencilerimiz eğitim hayatlarının aksamaması için yeni yapılan bir okulumuzda öğrencilerimizi aldık. Devletimizin bütün imkanlarıyla yeni okulumuzda eğitim hayatlarına devam ettiriyoruz. Tabii sadece eğitim değil, yaşadıkları sıkıntılı süreçten bir nebze de olsun uzaklaşsın, streslerini atsınlar diye farklı sosyal etkinlikler öğrencilerimizle birlikte oluyoruz. Burada maksadımız; öğrenciler diğer okullara dağılmasın, eski okullarında düzen nasılsa, aynı öğretmen, aynı arkadaşlarıyla, aynı müdürleriyle hayatlarına devem etsinler diye böylesi bir uygulamaya gittik. Sur'daki durumları nasılsa aynı şekilde buradaki okulda eğitim hayatlarına devam ediyorlar. Ekstra olarak biz öğrencilerimizi Türkiye'de olmayan bir uygulamayla Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle öğrencileri evlerinden servisle alıyoruz, okula kadar getiriyoruz, tekrar evlerine bırakıyoruz. Birinci dönem bazı eksiklikler oluşmuştu. Bunu telefi etmek için Cumartesi günü bütün öğrencilerimize telafi eğitimi veriyoruz"




Kaymakam Tura, öğrencilere eğitim dışında karşılaştıkları sıkıntıları bir nebze olsun hafifletmek için öncelikle psikososyal desteğin uzmanlar tarafından verildiğini de belirterek, şöyle konuştu:



"Bunun dışında özellikle spor ve sanat alanında yetenekli olan öğrencilerimizi bu alana yönlendirelim diye çocuklarımıza spor kursu ve istedikleri hangi alanda yetenekliyse oradaki alanlarda kurslar açtık, her türlü materyal desteği vererek, öğrencilerimizi buraya yönlendiriyoruz. Bütün öğrencilerimizi tek tek takip ediyoruz. 4 bin 500 öğrencinin 3 bin 500 olanı taşınmış oldukları yerlerdeki okullarda nakillerini aldılar. Biz bunların kayıtlarını çıkardık ve ilgili okul müdürlüklerine illettik. Okullara, bu öğrencilerin Sur'dan geldiklerini lütfen okula gelişlerini takip edip, hem de telafi eğitimi yapmaları için isim ve adreslerine kadar bildirdik. Bunlar takip ediliyor. Bu okulumuza taşıdığımız öğrencilerimiz öğretmenlerimiz tarafından evlerinde ziyaret edildiler Öğrencilerimizin hepsi takip ediliyor. Kendi başlarına bırakılmış halde değiller"




'Yine de eski okulumuzu özlüyoruz'


Daha önce Merkez Sur İlçesi'nde 5 ayrı okulda eğitimlerini sürdürürken, son gelişmeler nedeniyle şimdi aynı bir binada eğitim gören 5 okulun öğrencileri yeni eğitim yuvalarında bir çok şeyi ilk kez görmelerine rağmen yine eski okullarını özlediklerini söyledi. Eski okullarında müzik, drama ve resim atölyesi olmadığını, okula yürüyerek gidip geldiklerini söyleyen öğrenciler, şöyle dedi:



"Burada Kaymakamlık tarafından her türlü olanak sağlanmaktadır. Evlerimizden servis ile alınıp okula getiriliyoruz ama yine de eski okulumuzu ve orada bulunan arkadaşlarımızı özlüyoruz. Yine eski öğretmenlerimiz ile eğitimi sürdürüyoruz ama bazı arkadaşlarımızdan ayrılmak zorunda kaldık. Burada bize sadece eğitim verilmiyor, sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor. Etkinlikler ile stres atmaya çalışıyoruz"



#Diyarbakır
#Sur
#Telafi eğitim
#Mardinkapı İlkokulu
#Mardinkapı Ortaokulu
#Yavuz Selim Ortaokulu
#Cumhuriyet İlkokulu
#Süleyman Nazif İlkokulu
#Yenişehir
#Memduh Tura
٪d سنوات قبل