|

Suriye için zirve trafiği

Suriye’de ateşkese 20 gün kala zirve trafiği yaşanacak. 14 Aralık'ta Paris'te, 18 Aralık'ta New York'ta Suriye'nin geleceği konuşulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 02:43 - 10/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Viyana mutabakatı gereği Suriye'de 1 Ocak'ta ateşkes ilan edilmesi beklenirken ülkenin geleceğinde pay almak isteyen ülkeler askeri müdahale yarışına girdi. Suriye'de çözüm için uluslararası zirve trafiği de hız kazandı. Önümüzdeki hafta Suriye konulu uluslararası iki toplantı yapılması bekleniyor. Bunlardan ilki, Fransa'nın ev sahipliğinde yapılacak olan Suriye toplantıları olacak. Paris'te 14 Aralık'ta yapılması planlanan toplantıya Arap ülkeleri ve Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları katılacak. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. ABD adına ise dışişleri bakan yardımcısı katılacak.



ESED'İN GELECEĞİ MASADA


Paris zirveleri, Suriye'de politik geçiş sürecine ilişkin çözüm tartışmalarına dahil olmak isteyen Fransa'nın, Viyana zirvelerine alternatif olarak başlattığı diplomatik bir girişim olarak dikkat çekiyor. Toplantıda, Suriye'de son gelişmeler ve Rusya'nın bölgedeki agresifleşen askeri girişimlerinin de masaya gelmesi bekleniyor. Suriye'de çözüm sürecinde Esed'in yeri ve geleceği de masadaki konulardan bir diğeri olacak. Suriye muhalefetinin çözüme yönelik tavrı ayrıntılı olarak değerlendirilecek.



ATEŞKES
TARTIŞILACAK


Suriye'deki çözüme ilişkin ikinci zirve ise 18 Aralık'ta New York'ta düzenlenecek. Bu zirvede de Viyana zirvelerinin katılımcısı ülkeler bir araya gelecek. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin New York'ta yapılmasını önerdiği toplantı, Viyana zirvelerinin devamı olacak. Ancak bu toplantıda, Viyana toplantılarından farklı olarak, Suriye'deki muhalifler ve diğer grupların çözüm sürecine ilişkin yaklaşımları da masaya gelecek. Suriye'de ateşkesin olabilirliği de bu toplantının ardından ortaya çıkacak.



#Viyana mutabakatı
#çözüm süreci
#John Kerry
8 yıl önce