|

Sürpriz seçim ittifakı formülü

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin açıklamalarıyla başlayan seçim ittifakı görüşmelerinin ikincisi de yapıldı. AK Parti ve MHP arasında sürpriz bir formül ortaya çıktı. Buna göre; 6 ya da 8'den fazla vekil çıkaran iller birden fazla seçim bölgesine bölünecek.

Yeni Şafak
09:03 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:14 - 24/01/2018 Çarşamba
Diğer
AK Parti ve MHP seçim ittifakında sürpriz bir formülü masaya yatırdı.
AK Parti ve MHP seçim ittifakında sürpriz bir formülü masaya yatırdı.

AK Parti ile MHP arasında ‘Milli Mutabakat Komisyonu’ adı altında yürütülen seçim ittifakı görüşmelerinin ikincisi dün yapıldı.

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin son anayasa değişikliği uyarınca mevzuatta yapılması zorunlu olan değişikliklerle ilgili AK Parti’nin bugüne kadar yürüttüğü hazırlık konusunda MHP’yi bilgilendirdiği belirtildi.

Sürpriz formül: 6 ya da 8 vekil çıkaran iller bölünecek

Hürriyet'te yer alan habere göre; İki parti arasında MHP’nin önerisi doğrultusunda, üst çatı başlığı altında ittifak yapan partilerin adlarının yazılacağı modelde önemli ölçüde uzlaşma sağlandığı vurgulanırken, kulislerde ise ‘barajlı daraltılmış bölge’ formülü konuşuluyor. AK Parti kulislerinde konuşulan yüzde 10 seçim barajını koruyan bu formülde, iki parti arasında varılacak uzlaşmaya göre 6 ya da 8’den daha fazla milletvekili çıkaran iller birden fazla seçim bölgesine ayrılacak.

MHP barajın yüzde 7 olmasından yana

Seçimlere de YSK tarafından 600 vekile göre yapılan dağılıma göre belirlenecek yeni seçim çevreleriyle girilecek. Ancak, MHP’nin dar ve daraltılmış bölge formüllerine sıcak bakmadığı, bunun yerine barajın yüzde 7 ya da 8 bandına çekildiği mevcut sistemden yana olduğu belirtiliyor.

#AK Parti
#MHP
#seçim ittifakı
#seçim barajı
6 yıl önce