|

Tahşiye kumpası çöktü

Paralel yapının Tahşiye grubuna yönelik kumpas davası sonuçlandı. Mahkeme silahlı terör örgütü kurma ve üye olma suçlarından yargılanan 51 sanığa beraat kararı verdi. Duruşmaya katılan Mehmet Nuri Turan, 'Bir yanlışlık düzeltildi' açıklaması yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:20 - 15/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Fetullah Gülen Örgütü'nün Tahşiye grubuna yönelik düzenlediği kumpas çöktü. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 51 sanığın silahlı terör örgütü kurma ve üye olma suçlarından beraatine karar verdi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mehmet Nuri Turan, Hacı Tunay Yaman ve Naci Mumcu ile avukatları katıldı. Sanıkların EL Kaide terör örgütünün propagandasını yapmak, terör örgütü kurmak veya üye olmak suçlarını işlediklerine dair cezalandırılmalarını gerektiren her türlü şüpheden uzak olduklarını belirten Cumhuriyet Savcısı Bilgin Akpınar,


esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.



YETERLİ DELİL BULUNAMADI


Duruşmada, ilk duruşması 22 Aralık'ta yapılacak “Tahşiyecilere kumpas” davasının sanıkları Yurt Atayün, Recep Güleç, Ömer Köse, Ertan Erçıktı, Mustafa Altınbulan, Yasin Koyuncu, Talat Burak Karaltı, Adem Akpınar, Hidayet Karaca, Ufuk Yıldırım, Ferdi Taşkaya, Ali Cihan, Mustafa Uyanık'ın avukatları da hazır bulundu.



BİRLEŞTİRME TALEBİ REDDEDİLDİ


Avukatlar, davaya katılma talebinde bulunarak, bu dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirilmesini istedi. Ancak mahkeme heyeti, avukatların talebini, katılma talebinde bulunan kişilerin suçtan zarar görmedikleri ve iddianamede taraf olma sıfatları bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.



'TERÖR' İFTİRASINDAN BERAAT


Sanıklarla ilgili yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını kaydeden Akpınar, müsnet suç unsurlarının belirlenemediğini bu nedenle beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti, tüm sanıkların “silahlı terör örgütü kurma ve üye olma” suçunun unsurları oluşmadığı ve bu konuda delil bulunmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. 4 sanık ise “ruhsatsız silah bulundurma” suçundan 1 yıl 25 güne kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı.



TURAN DAVACI OLMUŞTU


Paralel örgüt lideri Fetullah Gülen, Tahşiye Grubu lideri Mehmet Doğan'a operasyon talimatını Karanlık Kurul dizisinde vermişti. Tahşiye'cilere kumpas davası, Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, 14 Aralık 2014'te başlatılmıştı.



Dava 22 Aralık'ta


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, “Paralel Devlet Yapılanması'nın 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı” iddiasına ilişkin 64 mağdur ve müştekinin yer aldığı iddianame hazırlamıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen'in “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek”, “resmi belgede sahtecilik” ve “iftira” suçlarından 19 yıldan 34 yıla, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse ve Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu diğer 32 şüphelinin ise “silahlı örgüte üye olmak”, “resmi belgede sahtecilik” ve “iftira” suçlarından toplam 11 yıl 6 aydan 26 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. “Tahşiyecilere kumpas” davasının ilk duruşması, 22, 23 ve 24 Aralık'ta yapılacak.



#Fetullah Gülen Örgütü
#Fetullah Gülen
#Tahşiye Grubu
#Mehmet Doğan
8 yıl önce