|

Taksim’de tarihi gün

Taksim’e yapılacak cami için ilk kazma vuruldu. Kur’an tilavetiyle başlayan temel atma töreninde, harç dökme işlemi dualarla yapıldı. İstanbulluların yarım asırlık hayali olan ancak çeşitli gerekçelerle yapımı engellenen caminin, 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:22 - 18/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İstanbul’un yarım asırlık hayali olan Taksim Camii’nin temeli dün atıldı.
İstanbul’un yarım asırlık hayali olan Taksim Camii’nin temeli dün atıldı.

Taksim'e yapılacak caminin temeli, dün düzenlenen törenle atıldı. Tören, hafız Halil Necipoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlarken, caminin temeline ilk kazma vurulması ve harç dökme işlemi dualarla yapıldı. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bazı milletvekilleri, hayırseverler ve cami derneğinin yöneticileri katıldı.







HOŞGÖRÜNÜN SEMBOLÜ OLACAK


Törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Aynı sokakta, cami, sinagog ve kilise buluştu. Bu şehrin ne kadar hoşgörülü olduğunun bir sembolüdür. Turistler, bu bölgede dolaşırken bir tarafta minareleri, diğer tarafta kiliseyi görecekler" dedi. Konuşmaların ardından Topbaş, beton kazıkların çatılması işinde kullanılan iş makinesini kullanarak ilk kazmayı vurdu. Ardından İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın ettiği dualar eşliğinde caminin ilk harcı döküldü. Caminin 2 yılda tamamlanması bekleniyor.







Kardeşliğe şahit


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Taksim Meydanı'nın yanı başında, mescit gibi kullanılan emektar binanın yerine, görkemli mabetlerin komşusu olarak Türkiye'ye, Taksim'e yakışır estetik bir caminin temelini atıyoruz. Caminin kubbesi dualara, kardeşliğe ve muhabbete şahit olsun" diye konuştu.



Art Deco mimarı


Caminin mimarlarından Selim Dalaman, Taksim'e yapılacak mabedin “Art Deco" mimari stilinden esinlenerek, geçmişin izlerini geleceğe taşımayı hedeflediklerini söyledi.












#Taksim
#Cami
#İBB
#Kadir Topbaş
#Ahmet Misbah Demircan
#Beyoğlu Belediyesi
7 yıl önce