|

Taner, Öcalan'la devletin bilgisi dahilinde görüşmüş

MİT Müsteşarı Emre Taner, Abdullah Öcalan'la 2005'ten önce, devletin bilgisi dahilinde ve sadece bir kez görüşmüş.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 12/10/2008 Pazar
Güncelleme: 03:22 - 12/10/2008 Pazar
Yeni Şafak
Taner, Öcalan'la devletin bilgisi dahilinde görüşm
Taner, Öcalan'la devletin bilgisi dahilinde görüşm

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Aktütün saldırısından önce basınla bir araya geldiğinde PKK'nın kırılma noktasına doğru gittiğini söylemişti. Her kelimeyi ölçüp tartarak konuşmasıyla bilinen Başbuğ sözlerine, “Kırılma noktasında demedim. Oraya doğru diyor” uyarısını da eklemişti. Türkiye PKK ile mücadelesinde 4 kez bu fırsatı yakalamış ama değerlendirememişti. Bu nedenle PKK ile mücadele konusunda atılan her adımı dikkatle takip etmek gerekiyor.

Önce MİT Müsteşarı Emre Taner'in İmralı'da Öcalan'la görüşmesine ilişkin gündeme getirilen konuda elde ettiğim bilgileri paylaşmak istiyorum. Görüşme 2005'ten önce gerçekleşmiş. Görüşme bir kez olmuş. Devletin bilgisi dahilinde olmuş ve ilgili notlar devletin arşivinde yerini almış. Görüşme esnasında Taner, MİT Müsteşarı değil operasyonlardan sorumlu Müsteşar Yardımcısı'ymış. Devletin içinde kimlerin bilgisi olmuş? İmralı, Adalet Bakanlığı'nın birkaç infaz görevlisi dışında askeri bir bölge. Orgeneral Hurşit Tolon'un da açıklamasında yer aldığı gibi Öcalan'la görüşen kişiler hakkında başta Genelkurmay olmak üzere 4 ayrı yerde kayıt tutuluyor. Ayrıca Taner'in görüşmesi ve nelerin konuşulacağına dek tüm ayrıntılar hakkında dönemin Cumhurbaşkanı Sezer ile devletin üst düzey makamlarının ayrıntılı bilgisi olmuş.

Burada niye görüşüldü sorusundan ziyade Öcalan'la birlikte PKK'yı yönetme gibi bir iddiası söz konusu. Barzani'yi gençliğinden beri tanıyan, babası Molla Mustafa Barzani ile şahsi dostluğu olacak kadar Kürt tarihini yakından bilen bir uzman Emre Taner. İstihbaratçı olmanın ötesinde Kürt sorununu liderleri, aşiretleri,ülkeleri ve silahlı mücadelenin iç ve dış bağlantıları ile 40 yıllık süreçte yakından takip eden bir isim. Onun Öcalan'la görüşmesi kadar doğal bir şey olamaz. Ancak Öcalan'la PKK'yı yönetme iddiasında bulunulması ve oradan bugün Aktütün saldırısına imalı gönderme yapılması ise tehlikeli.

Taner dostluk grubu başkanı ya da fındık fıstık müstahsilleri kooperatifinin başkanı değil. Öcalan'ı Kenya'dan getiren istihbarat kuruluşunun başkanı ve bu işi en iyi bilen bir adam.




16 yıl önce