|

Tek tip askerlik nasıl olacak?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 'tek tip askerlik çalışmaları en kısa sürede tamamlanacak' açıklamasının ardından merak edilen sistemin detayları ortaya çıkmaya başladı. 3 ayı zorunlu olacak olan askerlikte geriye kalan 6 ayın ya bedeli ödenecek ya da kışlada kalan askere ücret ödenecek. Kısa dönem, uzun dönem, asteğmenlik gibi uygulamalar son bulacak.

Yeni Şafak
10:59 - 2/11/2018 Cuma
Güncelleme: 11:06 - 2/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Tek tip askerlik çalışmaları devam ediyor
Tek tip askerlik çalışmaları devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce gündeme getirdiği yeni askerlik sistemine ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirterek "Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor" dedi.

HERKES İÇİN 9 AYLIK TEK TİP ASKERLİK

Yeni askerlik sistemine dair detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Yeni sisteme göre 9 aylık tek tip askerlik sistemi geliyor. Herkes için 9 ay süreyle ve tek tip olması öngörülüyor.

3 AYI ZORUNLU 6 AYI BEDELLİ

  • 3 ay temel eğitim yapılması, kalan 6 ayın kıtada geçirilmesi ve yedek subaylığın da tamamen kaldırılması planlanıyor. Kulislerde dolaşan bilgilere göre 3 aylık temel eğitimden sonra 6 ay boyunca asgari ücret tutarını ödeyenler terhis edilecek. Askerde kalanlara ise 6 ay boyunca asgari ücret ödenecek.

ASGARİ ÜCRET ÖDENECEK

Ön çalışmaya göre profesyonel orduya geçilip uzman erbaş sayısı yeterli seviyeye ulaştığında, askerlik yükümlülüğü her yurttaş için zorunlu ve 3 ay temel eğitimden sonraki 6 ay da bedelli olacak. 6 ay için aylık asgari ücreti ödeyen terhis edilecek. Para ödemeyip askerde kalanlara ise her ay asgari ücret tutarında maaş verilecek. Yurtiçi bedelli askerlik de artık gündeme gelmeyecek.

#Milli Savunma Bakanı
#Hulusi Akar
#tek tip askerlik
6 yıl önce