|

Terör fonunun kilit ismi

Gezi eylemlerinden PKK terörüne kadar Türkiye’yi hedef alan birçok kirli operasyonun merkezinde olan ve "Kızıl Soros" olarak bilinen Osman Kavala, İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. Kavala’nın 18 Ekim’de Gaziantep’teki bir toplantıda Afrin, Münbiç, Kamışlı, Aynel Arab’ta PKK/PYD’ye gönderilecek yardımları ele aldığı tespit edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/10/2017 Cuma
Güncelleme: 03:37 - 20/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
"Kızıl Soros" olarak bilinen Osman Kavala, İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
"Kızıl Soros" olarak bilinen Osman Kavala, İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Gözaltına alınan işadamı Osman Kavala, 18 Ekim'de Gaziantep'te yabancı sivil toplum kuruluşları ile toplantı yaptı. Bir oteldeki toplantıda Afrin başta olmak üzere Kamışlı, Munbic, Aynel Arap, Tel Abyat, Rakka ve Haseke bölgelerini işgal eden PKK-PYD terör örgütüne yardımların sevk ve idaresi ile Avrupalıların bölgeye yatırımları konuşuldu. PKK'ya nakit transferi, inşaat, gıda, tarım, demokratik toplumu yeniden inşa etme, demokratik bilinci geliştirme, vatandaşlık bilinci, eğitim gibi projeler adı altında yapılıyor. Başta Alman vakıfları olmak üzere 70'ten fazla dernek ve vakıf, PKK'yı fonluyor. 2016'dan bu yana teröre büyük destek veren Kavala, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay'da toplantılar düzenledi. Son 2 yılda PKK'ya bu başlıklar adı altında yapılan yardım miktarı 1.5 milyar doları geçti.

TERÖRE DESTEKTE KİLİT ADAM KAVALA

Kavala, Muhammet Dahlan, Mısır, Birleşik Arap Emirleri ve Suudi Arabistan denkleminde kilit rol üstlendi. Kavala ve Dahlan'ın PKK'ya yardımlarında eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Carba köprü görevi görüyor. Dahlan ve Kavala 15 Temmuz sürecinde iki kez görüştü. Dubai'deki görüşmelerden birine FETÖ'den isimler de katıldı. Dahlan'ın biri kadın iki Filistinli elemanı multecilere dair bilgileri Kavala ile paylaştı. Dahlan için çalışan ve Şam'ın Yermuk Kampı'ndan ayrılarak Türkiye'ye yerleşen ekip, mültecilerin yaşadığı kamplardaki sivillere dönük rapor hazırlayarak Kavala ile paylaştı. Filistinliler üzerine yapılmış gibi gösterilen çalışmalar tüm kamp sakinlerinin genel durumlarını içeren istihbarat raporu olarak düzenlendi. Kavala ve PKK destekçisi batılı dernek ve vakıfların son toplantısında Türkiye'de artan denetimler sebebiyle bazı STK'ların Erbil'e taşınması kararı alındı.

PARAVAN DERNEKLERLE ÖRGÜTE YARDIM

Başta Hendek provokasyonu olmak üzere bütün kalkışmalarda Kavala'nın paravan dernekleri etkin rol aldı. Müzik okulu, dil kursu, etüd merkezi kültür merkezi gibi isimlerle açılan onlarca dernekleri Kavala fonladı. 2011-2016 döneminde Doğu ve Güneydoğu'da PKK'ya destek veren Kavala, 2016'dan itibaren sınırın Suriye tarafına yoğunlaştı. Aynı kapsamda yine Urfa, Nusaybin, Gazinatep ve Hatay'da kurulan paravan kurumlar aracılığıyla Afrin başta olmak üzere, PKK bölgelerine yardım gönderildi. Bir çok farklı eğilimden kişiler bu derneklerde kullanılıyor. Kavala, bu dernekleri kullanarak tüm bölgenin nüfus yapısı, etnik kökeni, maddi durumu, aşiret sistemi, kişilerin siyasi görüşleri vebenzeri kişisel bilgilerle donatılmış veritabanını bölgede çalıştırdığı legal görünümlü yapılardan elde ederek batılı ülkeler ve istihbarat servisleriyle paylaştı. 


Gezi’nin finansörü

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Gezi kalkışmasının devam ettiği günlerde, 15 Haziran 2013’te İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, adı spekülasyonlarla anılan George Soros tarafından kurulan ve Türkiye temsilciliğini Can Paker’in yaptığı Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi olan Osman Kavala’nın, Gezi Parkı olaylarında organizatör ve finansör olduğu belirtilmişti. Kavala, kısa bir süre önce BirGün Gazetesi’ne de ortak olmuştu.


Karanlık yapıların Türkiye uzantısı

Murat Belge’yle İletişim Yayınları’nın kurucusu olan Kavala, yazar Tarık Buğra’nın kızı Ayşe Buğra ile evli. Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Kavala, Birikim Dergisi’nin yayıncısı ve KVK’nın da sahibi. Kavala, Helsinki Yurttaşlar Derneği, TÜRSAK, Türk Yunan Dostluk Derneği, TEMA, Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi ve Uzlaşma Merkezi (CDRSEE) ve Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği’nin kurucu üyeliklerinde bulundu, yönetim kurullarında yer aldı. TESEV Yönetim Kurulu’nda ve George Soros’un Soros Vakfı’nın Türkiye uzantısı olan Açık Toplum Enstitüsü-Türkiye biriminin Danışma Kurulu’nda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi gibi kuruluşların yönetiminde bulundu.

  • Kızıl Soros gözaltında
  • İşadamı Osman Kavala, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Gaziantep İstanbul uçağında kıskıvrak gözaltına alındı. Gaziantep’ten İstanbul’a gelen Kavala’nın uçağına baskın yapan polis ekipleri, Kavala’nın inişine izin vermeden, uçağa binerek gözaltı yaptı. Daha sonra Kavala, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine getirildi. Polis Kavala’nın sahibi olduğu Anadolu Kültür A.Ş. ofisinde de arama yaptı. Kavala’nın eşi Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Buğra ve avukatlarının da emniyete gittiği öğrenildi. Kavala’nın Gaziantep’te Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada gözaltına alındığı ifade edildi. Bu toplantı akıllara Büyükada’da yapılan toplantının bir benzerini getirdi.
BABASINDAN ŞİRKETİ DEVRALDI

1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi’ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında vefat etmesinden sonra Kavala Grubu’nda yönetici oldu.

F-16LARI MODERNİZE ETTİ

Kavala, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en önem vurucu güçlerinden biri olan F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu yapan isim olmasıyla da dikkat çekiyor. Siyaseti sermaye ile dizayn etme girişimleriyle dikkat çeken Kavala, ‘Kızıl Soros’ olarak tanınıyordu. Kavala’nın gözaltına alınmasının hemen ardından AP Raportörü Kati Piri de ‘acil çağrı’ ‘tweet’i attı.

AKŞENER’LE KUZEN ORTAKLIĞI

MHP lideri Bahçeli’nin karşısına aday olarak çıkan Meral Akşener ile ortak kuzenleri bulunan Kavala’nın, Bahçeli'siz bir MHP istediği öne sürülüyordu. 2013’te şahitlik ettiği Bodrum’daki bir düğünde Akşener’in kurduğu şu cümleyi hatırlattı: “Üç kuzen olarak damadın şahitliğini yapıyoruz." 

  • İmralı'ya selâm çaktı
  • Açık Toplum Enstitüsü’nde danışma kurulu üyeliği ile Helsinki Yurttaşlar Derneği üyeliği yapan Kavala’nın adı Türkiye’de Milliyet'te yayınlanan İmralı Zabıtlarıyla gündem olmuştu. Kavala, Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla teröristbaşı Abdullah Öcalan’a selam söylerken, sözkonusu selam görüşmesi zabıtlarda, “Sırrı (HDP’li Önder): Başkanım her şeyi konuştuk. Bir de başkanlık meselesi var. Kamuoyu bu konuda çok hassas. Osman Kavala’nın size selamları var. Totaliter bir yapıya dönüşmesinden endişe ediyorlar” ifadeleriyle yer alıyordu. Kavala, Ahmet Türk’ün, Öcalan’la ilk görüşmelerinden sonra, çözüm sürecine ‘rehberlik’ etmesi için Ümit Boyner’le birlikte önerdiği isimlerden olan Kavala, cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sık sık ifade ettiği ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ söyleminin de fikir babasıydı. Kavala’nın HDP ile yakın ilişkileri bununla sınırlı kalmadı. 7 Haziran seçimlerinden çıkan 4’lü parti sistematiğini destekleyen Kavala, Demirtaş’ı sahibi olduğu Cezayir Restoran’da ağırlamıştı.
#Kızıl Soros
#Osman Kavala
#FETÖ
#Gezi Eylemleri
7 yıl önce