Terör sözcülüğüne YÖK’ten soruşturma

Yeni Şafak, Kübra Kara, Yasemin Asan, Neslihan Önder
07:00, 13/01/2016, Çarşamba
Yeni Şafak
Terör sözcülüğüne YÖK’ten soruşturma

Bir grup akademisyenin PKK’nın sözcülüğüne soyunması YÖK’ü harekete geçirdi. YÖK’ten yapılan açıklamada, bildirinin akademik özgürlükle bağdaştırılamayacağı belirtilerek, “Bu bildiri ile ilgili hukuk çerçevesinde gereği yapılacak” denildi. Üniversitelerin, bildiriye imza atan akademisyenler hakkında soruşturma açacağı belirtildi.

YÖK Genel Kurulu, bin 128 akademisyenin önceki gün terör örgütünün sözcüsü gibi davranarak imzaladığı bildiriyi görüşmek üzere acil toplandı. Üniversitelerin bildiriye imza atan akademisyenler hakkında soruşturma başlatacağı öğrenildi.



Kendilerine “Barış İçin Akademisyenler" ismi veren 89 üniversiteden bin 128 akademisyen, önceki gün skandal bir bildiriye imza attı. Adeta terör örgütünün sözcülüğüne soyunan akademisyenlerin bildirisi sonrası YÖK Genel Kurulu acil olarak toplandı.



AKADEMİK ÖZGÜRLÜK DEĞİL


Bölge halkına hayatı zehir eden, sivilleri dahi öldürmekten çekinmeyen terör örgütü yerine devleti katliam yapmakla itham eden akademisyenlerin bildirisini görüşen YÖK Genel Kurulu tarafından, bildirinin akademik özgürlük ile bağdaştırılamayacağı, bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereğinin yapılacağı açıklandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bir grup akademisyen tarafından yayımlanan devletimizin, güneydoğuda sürmekte olan teröre karşı mücadelesini 'katliam ve kıyım' olarak niteleyen bildiri, tüm akademi camiasını zan altında bırakmaktadır. Teröre destek veren kişinin mesleği ve statüsü hiçbir demokratik ülkede kişiye imtiyaz sağlamaz, teröre destekçiliği hiçbir şekilde hafife alınamaz.



GEREĞİ YAPILACAK


Teröre destek veren bu bildiri, akademik özgürlük ile bağdaştırılamaz. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak devletin en temel görevidir. Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız."



YÖK Genel Kurulu'nun açıklaması sonrasında Türkiye'deki üniversite yönetimlerinin bildiriye imza atan akademisyenlere soruşturma açacağı bildirildi.



Karşı kampanya


Bildirinin açıklanmasının ardından Akademik Birlik Platformu Başkanı Doç. Dr. Metin Aksoy, üniversitelerde görev yapan bütün öğretim üyelerine mail attı. Karşı bir bildiri metni hazırladıklarını açıklayan Aksoy, terorekarsiyiz@gmail.com e-posta adresine mail gönderilerek bildiriye imza atılabileceğini kaydetti. “Teröre karşı akademisyenler" adı altında bir araya gelen bir grup da imzacıları “Bazı kürsü işgalcileri" diyerek kınadı. Öğretim Elemanları Sendikası ise “Teröre karşı tek yüreğiz" başlığı ile imza kampanyası başlattığını açıkladı. Öte yandan Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) ise bildiride imzası bulunan Prof. Dr. Bülent Tanju'nun istifasını istediğini açıkladı.



Tescilli ortaklık


Türkiye'deki özel ve devlet üniversitelerinde görevli, devleti katliam yapmakla suçlayan bildiride imzası bulunan isimlerin bir çoğunun daha önce de skandal bildiri ve mesajlar yayınladığı ortaya çıktı. Bildiride imzası bulunan Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde görevli Ahmet Altınel, sosyal medya hesaplarından PKK propagandası yapmasıyla dikkati çekiyor. Güvenlik güçlerinin operasyonlarını sosyal medya üzerinden eleştiren Altınel, “Devlet Cizre'de halkı katlediyor” ifadelerini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Çağla Aykaç, Yrd. Doç. Dr. Gülhan Erkaya Balsoy, Prof. Dr. Gülhan Türkay, Yrd. Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan gibi bazı isimler de geçen yıl ağustos ayında 202 akademisyenle birlikte 'Öcalan'a özgürlük isteyen' skandal bir metne daha imza attı.


Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026