
İzmir’de çıkan orman yangınında elindeki pürmüzle 'karşı ateş' metoduyla yangını kontrol atına almaya çalışırken, çevredeki halk tarafından darp edilen, sosyal medyada da linç edilen ormancı Özkan Özbedel yaşadıklarını anlattı: "Vatandaşlarımızın bizi öyle tanımaları beni çok üzdü. İşime devam ettim fakat olay sosyal medyada yayıldıktan sonra özellikle eşim, kızlarım, annem ve babam çok endişe ettiler." OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Özbedel'in kendisine saldıran insanların evlerini yanmaktan kurtardığını söyledi.
İzmir’deki yangının son durumu hakkında bilgi veren OGM Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik ise, yangınla mücadelede çeşitli metotların olduğunu söyleyerek, İzmir’deki yangında görev alan Özkan Özbedel ve ekibinin karşı ateş metoduyla yangını kontrol altına aldığını ifade etti. Çelik, “Yangınla mücadelede, yangını söndürme konusunda metotlarımız vardır. Bu metotlar arasında doğrudan insan gücüyle müdahale etmek, havadan müdahale etmek, araç gereçle müdahale etmek gibi bir de bunun yanı sıra enerjisi çok büyüyen, risk teşkil eden, önünde yerleşim yeri olan, insanlarımızın mal ve can kaybına sebep olacak büyük enerji toplamış yangınlarda biz bu karşı metotları üst yönetimin kararıyla, uzman olan arkadaşlarımız uygular. Bu yangında da yangının önünde bulunan Kuyucak köyündeki insanlarımızın ve evlerimizin zarar görmemesi için karşı ateş yöntemini uygulamasına yönelik emir verildi. Özkan arkadaşımız da bu noktada karşı ateş uygulamasını yaptı ve başarılı oldu. Bunu yapmadan önce de bu noktada her türlü tedbir alındı. Şerit açıldı, araç gereçlerimiz yığıldı. Riski bertaraf etmek için ateşi ateşle söndürme metodu uygulandı. Bu sadece bizde değil bu dünyada birçok ülkede uygulanıyor. Biz bu metotla en son Göcek yangınında Göcek’i yanmaktan kurtardık. Özkan arkadaşımız bu işin uzmanı, onu götürdük, talimat verdik biz de yanındaydık. Özkan arkadaşımıza, darp olayının olmaması lazımdı. Keşke orada arkadaşımıza yardım etselerdi de daha önce yapılsaydı. Gecikilen her saniye bizim aleyhimize. Bir an önce karar verildi ve uygulandı. Ne amaçla darp edildi bunu bilemiyoruz. Herkese izah edilebilirdi ama son anda bu iş yapıldı o yüzden izah şansı olmamış olabilir. Dünya uyguluyor biz de uyguluyoruz” dedi.
Bölgede bulunan vatandaşların tepkisine rağmen işini layıkıyla yapan Özkan Özbedel ve ekibi sayesinde yangının önlendiğinin altını çizen Çelik, “Enerjisini toparlamış, büyümüş yangınlar çok büyük bir tehlikeyle gelirken önündeki yanıcı maddeyi yakarak temizlememiz lazım. Yani yanıcı maddeleri uzaklaştırmamız lazım. Bunu da o anda dozerle, iş makinesiyle yapmak mümkün değil. O zaman o yanıcı maddeyi küçük alanda yakarak karşı ateş veriyorsun. Büyük enerji, küçük enerjiyi çekeceğinden dolayı rüzgar da hafifleyecektir ve yangın yangını gördüğü anda enerjisini kaybedip zayıflayacaktır. Biz bu noktada gerekli müdahaleyi yaparız. Özkan Bey’i tebrik ediyoruz. Ekibiyle birlikte güzel bir çalışma yaptı ve evleri yanmaktan kurtardı. Özkan arkadaşımız, kendisine saldıran insanların evlerini yanmaktan kurtardı” şeklinde konuştu.






