|

Terzi’nin cezası onandı

15 Temmuz'da Özel Kuvvetleri Komutanlığı'nın komutasını ele geçirmek için Ankara'ya gelen ancak şehit Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürülen darbeci general Semih Terzi'nin eşi Nazire Terzi'ye verilen 18 yıl hapis cezası onandı. İstinaf Mahkemesi, Terzi'nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Osman Özgan
04:00 - 13/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:40 - 13/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Nazire Terzi
Nazire Terzi

Özel Kuvvetleri Komutanlığı'nın komutasını ele geçirmek için Ankara'ya gelen ancak kahraman Ömer Halisdemir tarafından vurularak etkisiz hale getirilen Semih Terzi'nin eşi Nazire Terzi hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım, Terör örgütü üyesi olmak, Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak" suçlarından 52 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

TERZİ'DEN ŞÜPHE EDİLMEMESİNİ SAĞLADI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede, Semih Terzi ve eşi Nazire Terzi'nin darbeden bir hafta önce durumu bildikleri belirtiliyordu. Ayrıca Nazire Terzi'nin, darbeci eşinin Silopi'den Ankara'ya dikkat çekmeden ve sorunsuz bir şekilde gitmesi için dönemin ÖKK Zekai Aksakallı'nın eşini arayıp kurgulanan mizansen çerçevesinde konuştuğu aktarılıyordu. Eşinden kalan mal varlığını kurtarmak için gittiği noterde işlemlerinin yapılmaması üzerine noter çalışanlarını tehdit eden Terzi'nin, eşi Semih Terzi'nin vurulduktan sonra kaldırıldığı GATA'ya giderek bilgisayarlarda sahte işlem yapmaya çalıştığı, hastanede görevli olmadığı halde görevlendirilmiş gibi eşinin öldürüldüğü saati değiştirmeye çalışarak örgüt adına faaliyet yürüttüğü vurgulandı.

18 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2017 Ocak'ta yargılanmaya başlayan Nazire Terzi, tek suçunun Semih Terzi'nin eşi olmak olduğunu savundu. Terör örgütüyle bağlantısının olmadığını iddia eden Terzi, beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Terzi'yi "Anayasayı ihlal suçundan" önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bu suçun "yardımla sınırlı kalması nedeniyle" Türk Ceza Kanunu'nun 39. maddesinin 1. ve 2. fıkralarından yer alan hükümlere göre ceza 18 yıla indirildi. Mahkeme ayrıca Terzi'nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İSTİNAF CEZAYI ONADI

Sanık Terzi'nin avukatları, yerel mahkemenin kararını istinaf mahkemesine taşıdı. Ankara Bölge Adliyesi Mahkemesi 19. Ceza Dairesi, Terzi'nin taleplerini dosya üzerinden karara bağladı. 19. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararında usul ve yasaya aykırılığın bulunmadığını belirterek istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. Daire'nin bu kararıyla yerel mahkemenin Terzi hakkında verdiği 18 yıl hapis cezası onanmış oldu. Daire ayrıca, suçun niteliği, mevcut delil durumu, hükmolunan ceza miktarı ve kaçma şüphesinin varlığını dikkate alarak Terzi'nin tahliye talebini reddetti ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

#Semih Terzi
#FETÖ
#Nazire Terzi
5 yıl önce