|

Tıbba 2 bin 500 ek kontenjan

Türkiye’deki bazı ideolojik yapıların hekim fazlası olduğunu ileri sürerek tıp fakültesi kontenjanlarını dondurttuklarını belirten Müezzinoğlu, “Bu yıl 2 bin 500 ek ilave ile tıp fakültesi kontenjanları 14 bine ulaşacak” dedi.

Yeni Şafak ve
06:00 - 13/12/2015 Pazar
Güncelleme: 04:05 - 13/12/2015 Pazar
Yeni Şafak

Birlik Vakfı ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) işbirliğiyle 'Sağlık Politikaları' adlı konferans düzenlendi. Cağaloğlu'ndaki MTTB Merkezi'nde düzenlenen konferansa Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşan Müezzinoğlu tıp fakülteleri kontenjanının 22 yıl boyunca 5 bin ile sınırlandığını hatırlatarak, önümüzdeki eğitim-öğretim dönemi itibariyle 2 bin 500 ek kontenjan getirileceği müjdesini verdi.



14 BİNE ÇIKACAK


Tıp fakültesi kontenjanlarını 8 yılda 9 bin artırdıklarını vurgulayan Müezzinoğlu, “Bir uzman hekim 10 yılda yetişiyor. Bugün hala 20 bin uzman hekim, 10 bin pratisyen hekim açığımız var. 1985'ten 2007 yılına kadar YÖK 'Türkiye'de doktor fazlası var' diyerek tıp fakültelerinin kontenjanını dondurmuş. Gerek Türk Tabipler Birliği gerekse diğer ideolojik yapılar Türkiye'de hekim fazlası var diyerek kendi doktorumuzun yetişmesine engel olmuşlar. 2002'de iktidara gelmemizle kontenjanlar 2007'de 7 bin 500'e, sonra da 9 bine ve bugün 11 bin 500'e çıkardık. Bu yıl gelen 2 bin 500 ek ilave ile tıp fakültesi kontenjanları 14 bine çıkaracağız” dedi.



Araştırmalara teşvik verilecek


Tüketilenden daha fazla ilaç üretmeyi hedeflediklerini belirten Müezzinoğlu, “Sağlık tüketicisi olmakla övünemeyiz. Tükettiğimiz birçok ilacı da yurtdışından ithal ediyoruz. Biz aynı zamanda tıp bilimini üreten, tıp bilimindeki yeniliklerde iddialı olan ve tükettiğinden daha fazlasını üretebilen bir ülke olmayı hedefliyoruz. 55 tane eğitim araştırma hastanemiz var. Bu hastanelerimiz artık tıp alanında AR-GE yapabilen, bilimsel araştırma yapabilen bir noktaya taşıyacağız. Sağlık endüstrisinde, ilaç sanayinde ve tıp biliminde yerli üretimi teşvik edeceğiz” diye konuştu.



#Birlik Vakfı ve Milli Türk Talebe Birliği
#Tıp fakültesi kontenjanları
#Müezzinoğlu
8 yıl önce