|

Timoşenko için yaptı

Pegasus uçağını kaçıran ve operasyonla yakalanan Ukraynalı Artem Kozlov, halen hapiste bulunan eski Başbakan Timoşenko yanlısı aktivist çıktı. Kozlov, eylemi cezaevindekilerin bırakılması için yaptığını söyledi

Yusuf Doğan
00:00 - 9/02/2014 Pazar
Güncelleme: 21:37 - 8/02/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Timoşenko için yaptı
Timoşenko için yaptı

Önceki akşam Kharkov-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları''na ait 110 yolculu uçak, Ukraynalı hava korsanı Artem Kozlov (45) tarafından ''Bagajda bomba var. Uçağı Soçi''ye indirin'' tehditleriyle kaçırılmak istenmiş, ancak kaptan pilotun uçağı İstanbul''a indirmesinin ardından başlatılan film gibi bir operasyonla yolcular kurtarılmıştı. İki çocuk babası olduğu belirlenen korsan Kozlov''un, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü''ndeki sorgusu sürerken, Hollywood filmlerini aratmayan kurtarma operasyonuyla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı.

KOKPİTE GİRMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Uçak kalktıktan kısa bir süre sonra elindeki telefonu göstererek bomba tehditleri savuran Kozlov, kokpite girmek istedi. 11 Eylül saldırıları sonrası uçaklarda alınan önlemler nedeniyle kokpite giremeyen Kozlov''un, uçağı, Kış Olimpiyatları''nın yapıldığı Rusya''nın Soçi kentine indirme isteği 1. kaptana iletildi. Kaptan pilot, uçağı Soçi''ye indireceğini korsana söylese de, uçağın rotasını değiştirmedi ve kaçırılma sinyali verdi. Sinyal gelir gelmez, Sabiha Gökçen Havaalanı''nda kriz masası kuruldu, uçağın bekletileceği yer belirlendi. Bu sırada, Ukrayna''dan Kozlov''un bagajına ait X-RAY kaydı alındı. Uçak Sabiha Gökçen Havaalanı''na indiğinde, aralarında 1 Terör ve 1 Asayiş amiriyle birlikte psikologların da bulunduğu ve ileri derecede Rusça ve Ukraynaca bilen 5 kişilik müzakere ekibi, korsanla irtibata geçti.

EZAN SESİ BİLE KESİLDİ

Korsana, uçağın Soçi''ye indiği bildirildi. Korsanın, şüphelenmemesi için uçak, havaalanındaki tenha bir yerde bekletildi. Havaalanı civarındaki camilerin hoparlörleri kapatılarak ezan sesinin gelmemesi için önlem alındı. 4 saat boyunca korsanla irtibat kuran Müzakere Timi, korsanın, ''Cezaevinde bulunan eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ile birlikte Ukrayna ve Rusya''da cezaevinde tutulanlar serbest bırakılsın'' talebinin yerine getirilmesi için yetkili kişilerle görüşüleceğini belirtti. Korsana, sürekli olarak, uçaktaki yolcuların tahliye edilmesi için baskı yapıldı. Müzakereler sürerken, uçağın kargo kısmında arama yapan ekipler, arama sonucunun Ukrayna''dan gelen X-RAY kaydıyla örtüştüğünü ve bu kısımda bomba bulunmadığını belirledi.

İlk uçağa binecektim

Tam 4 saat süren görüşmeler sonucu önce kadın ve çocuklar, daha sonra diğer yolcular ve mürettebat tahliye edildi ve operasyon kararı alındı. Operasyonda korsanın kafasında hafif sıyrıklar oluştuğu öğrenildi. Kozlov''un terör kaydı tespit edilemedi ve eylemi tek başına planladığını söylediği öğrenildi. Kozlov''un kasti olarak Türk uçağını tercih etmediği, ilk kalkan uçak olduğu için bilet alıp bindiğini, başka ülkenin uçağı olsaydı ona bineceğini söylediği bildirildi. Türkiye''ye 2013''te turist olarak geldiği öğrenilen Kozlov''un emniyetteki işlemlerinin bugün tamamlanması tekrar sağlık kontrolünden geçirilerek Çağlayan''daki İstanbul Adliyesi''ne sevk edilmesi öngörülüyor. Öte yandan bir yolcu tarafından kaydedilen görüntülerde hava korsanı Artem Hozlov''un koltuğunda sakin bir şekilde oturduğu görülüyor.

''Oraya götürün beni'' diyordu

Kaçırılan uçakta bulunan yolcular ifade verdikten sonra Sabiha Gökçen Havalimanı''ndan ayrılmaya başladı. Kaçırılma girişiminde bulunulan uçağın yolcularından Mesut Koç, ''Kabin amirleri ve görevli arkadaşlar krizi bayağı iyi yönettiler. Olimpiyatların olduğu yere gitmek istiyormuş. Daha sonra Sabiha Gökçen''e indik. 3,5 saat de orada bekledik. ''Üzerimde bomba var, bomba patlatacağım'' dedi'' ifadelerini kullandı. Yolculardan Kenan Arık ise ''Bizi uçağın arka tarafından çıkardılar. Çıktıktan sonra özel tim, uçağın altından ve ön tarafından ilerledi. Bizi de o sırada uçaktan tahliye etmişlerdi. Tek kişiydi'' diye konuştu. ''Bir talepte bulundu mu?'' şeklindeki soruyu ise Arık, ''Rusya''ya gitmek istiyordu ve ''beni oraya götürün'' diyordu'' şeklinde yanıtladı.

Bireysel bir eylem

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, uçak kaçırma girişiminin bireysel bir eylem olduğunu düşündüklerini söyledi. Elvan, korsanın herhangi bir direnişte bulunmadığını ve alkollü olduğunu kaydetti.

10 yıl önce