|

TIR ihaneti aktörlerine ihraç

HSYK, MİT TIR’ları operasyonunda görev alan savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile dönemin Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu’nu meslekten ihraç etti.

Yeni Şafak ve
06:00 - 15/01/2016 Cuma
Güncelleme: 03:40 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyon çerçevesinde MİT TIR'ları operasyonunda görev alan Dönemin Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcıvekili Ahmet Karaca, cumhuriyet savcıları Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile dönemin Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu'nun ihraç edilmesini kararlaştırdı. 1'e karşı 5 oyla alınan kararın gerekçesinde, söz konusu isimlerin “hukuken davranmaları gereken şekilde davranmadığı, soruşturmaları kurallara uygun ve tarafsız yürütemediği” belirtildi. Dönemin savcılarının 2. Daire'nin bu kararına itiraz hakkı bulunuyor. 2. Daire bu itirazları yerinde görmezse konu HSYK Genel Kurulu'na taşınacak.



HSYK SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI


1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde MİT'e ait TIR'ların durdurulması emrini veren eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcıvekili Ahmet Karaca, Cumhuriyet Savcıları Aziz Takçı, Özcan Şişman ve eski Reyhanlı Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu 'usul ve yasaya aykırı olarak' TIR'larını aramak istedi. Operasyon, büyük tepkilere yol açarken, söz konusu 5 isim de görevden alınarak farklı illere atandı. HSYK da bu isimlerle ilgili soruşturma başlattı.







15 OCAK'TA AÇIĞA ALINDILAR


Soruşturmaya bakan HSYK 2. Dairesi, bu isimleri görevden uzaklaştırdı. 2. Daire ayrıca bu isimlerle ilgili yargılama izni vermişti. Bunun üzerine, Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ve “Devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek” suçlarından hakkında iddianamene düzenlenen Bağrıyanık, Karaca, Takçı ve Şişman Yargıtay'da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanıyor.



MÜFETTİŞLERDEN 438 SAYFALIK RAPOR


HSYK müfettişleri, 438 sayfalık rapor hazırladı. Savcıların meslekten ihracı talep edilen raporda şöyle denildi: “Casusluk iddiasıyla yargılanan asker sanıklarla birlikte planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olarak, MİT'in gerçekleştirdiği devlet sırrı niteliğindeki bu faaliyetleri, yapılan ihbarlar öncesinde baştan beri bildikleri halde, bu faaliyetlere özgülenmiş TIR'larda usul ve yasaya aykırı olarak arama yapmak, yaptırmak, yapmaya teşebbüs etmek ya da sessiz kalmak veya görüntü ve numune aldırmak suretiyle bu görüntü ve bilgilerin basın yayın organlarında yer almasına sebep olmak şeklinde, devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket ederek, mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren eylemlerde bulundukları tespit edilmiştir.”



1'E KARŞI 5 OYLA İHRAÇ EDİLDİLER


Dünkü toplantıda savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıoğlu'nun “bir daha mesleğe alınmamak üzere görevlerine son verilmesi” kararı alındı. Karar 1'e karşı 5 oyla alındı. Karara muhalif kalan üyenin Mahmut Şen olduğu öğrenildi. Gerekçede, bu isimlerin “hukuken davranmaları gereken şekilde davranmadığı, soruşturmaları kurallara uygun ve tarafsız yürütemediği” belirtildi. Gerekçede ayrıca 5 ismin eylemlerinin “Mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte” olduğu vurgulandı.



Dört savcı da darbeden tutuklu


Halen açıkta bulanan 5 isim bu kararla birlikte meslekten ihraç edilmiş oldu. 5 isim bu kararlara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazlar önce HSYK 2. Dairesi'nde ardından HSYK Genel Kurulu'nda değerlendirilecek. Buradan sonuç çıkmaması durumunda 5 isim Danıştay'da dava açabilecek. 5 ismin itirazını Danıştay 16. Dairesi karara bağlayacak. HSYK'nın bu kararı uyarınca 5 isim sivil yaşamlarında avukatlık da yapamayacak. Dairenin meslekten ihraç ettiği isimlerden Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takcı ve Özcan Şişman hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten tutuklu bulunuyor. Dönemin 4 savcısı ile Adana eski Alay Komutanı Özkan Çokay'ın Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki yargılanması devam ediyor.


#Süleyman Bağrıyanık
#Aziz Takçı ve Özcan Şişman
#Ahmet Karaca
#Aziz Takçı
#Özcan Şişman
#Yaşar Kavalcıoğlu
8 yıl önce