|

TIR ve kamyonlar için koruyucu tampon: Etkin uygulama şart

Bursa’da TIR’a arkadan çarpan otomobildeki dört gencin hayatını kaybetmesi bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Uzun araçların arkasında neden koruyucu tampon yok? Konunun uzmanlarına göre TIR'lar için 'tampon' ya da 'şok emici aparat' uygulaması zorunlu hale getirilmeli ve bu süreç trafik ekiplerince çok etkin bir şekilde denetlenmeli. Aksi takdirde TIR ve kamyonlara arkadan çarpan araçtakilerin hayatını kaybetmesi kaçınılmaz.

17:00 - 1/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 17:01 - 1/12/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
TIR ve kamyonlarda koruyucu tampon olmadığı zaman bu acı görüntülerin meydana gelmesi kaçınılmaz oluyor.
TIR ve kamyonlarda koruyucu tampon olmadığı zaman bu acı görüntülerin meydana gelmesi kaçınılmaz oluyor.

Dört gencin ölümü, bir ay önce Ankara’da yol kenarında duran kamyona arkadan çarparak hayatını kaybeden Doktor Rümeysa Berin Şen’in ölümünü hatırlattı.

Genç doktorun ölümünden sonra TIR ya da kamyonlara arkadan çarpan araçların, kasanın altına girerek sıkıştığı, tamponların koruyucu olacağı ve ölümleri azaltacağı vurgulandı.

'TAMPONSUZ KAMYON KALMASIN'

Sosyal medyada ‘tamponsuz kamyon kalmasın’ kampanyası başlatıldı.



Bu kapsamda bu tür kazaları önleyecek arka koruma donanımlarının etkili olacak şekilde zorunlu tutulması ve denetimlerin artırılması çağrısı yapıldı.

KORUYUCU TAMPON NEDEN YOK?

Ancak Ankara’da genç doktorun ölümünden yalnızca bir ay sonra İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Selçukgazi Viyadüğü yakınında TIR’a arkadan çarpan otomobildeki gençler hayatını kaybetti.


Birçok açıdan soru işaretleri barındıran bu kaza, “Yük araçlarının arkasında neden koruyucu tampon yok?” sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.

ARAÇLARIN ALTINA GİRMESİ ENGELLENEBİLİR

Arka Koruma Tip Onay Yönetmeliği’ne göre kasalı kamyonet-kamyon-römork tipi yük taşıyan araçların, arkadan çarpma durumunda araç altına girişine karşı etkili koruma sağlayacak şekilde tasarlanmalı.

  • Arka dingilin genişliği, aracın arka kısmının yapısı, boyutları, şekli ve imalatında kullanılan malzemeler ilgili yönetmelik gereği yüksüz aracın arka kısmının yerden yüksekliğinin 55 santimetreyi, yan kenarlardan 10 santimetreyi aşmaması gerekiyor.

Ayrıca bu tamponların çarpmanın şiddetini azaltması için darbe sönümleyici olması da bir öneri.

KASALI ARAÇLARDA YÖNETMELİĞE UYULMUYOR

Kazaların hafif atlatılabilmesi için tampon bir muhafaza… Arkadan çarpmalarda aracın en azından hızını keser ve kasanın altına doğru girip ölümlü kazaların azalmasına neden olabilir.

Ancak kasalı araçlarda yönetmeliğe uyulmaması ve bu şekilde muayenelerden geçebilmesi ölümlü kazalara neden olduğu için tepki çekiyor. Bu şartlara uymayan araçların muayeneden geçmemesi, aksi halde ceza kesilmesi gerekiyor.


Gerektiği gibi tamponu bulunmayan TIR ve kamyonların ihbar edilmesi de önemli. Aksi halde Ankara’daki genç doktor, Bursa’daki 4 gönüllü genç ve daha nicesi gibi tarifi zor acılara neden olabilir.


#tır
#kamyon
#koruyucu tampon
#kaza
2 yıl önce