|

Törenden NOTLAR...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2001-2002 Adli Yılının Açılışı dolayısıyla, törenin yapıldığı binaya gelişinde Yargıtay Başkanı Sami Selçuk tarafından karşılandı.

Yeni Şafak
00:00 - 7/09/2001 Cuma
Güncelleme: 19:23 - 25/06/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
  • Cumhurbaşkanı Sezer, törenin yapıldığı binaya gelişinde, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk tarafından karşılandı.

  • Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan törende, Kültür Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu konser verdi.

  • Selçuk, konuşmasına, yeni adli yılın ülkeye, insanlığa adalet barış ve mutluluk getirmesi temennileriyle başladı.

  • Kitapçık haline getirdiği 146 sayfalık konuşmasında Selçuk, Anayasa ile ilgili görüşünü dile getirirken, "Bu Anayasa polis tüzüğüne benziyor, Türkiye ortak hukuksal engelleri aşarak, artık dünyanın karşısına yep yeni bir Anayasa'yla çıkmalıdır" dedi.

  • İnsanın toprağı salt yaşamak için işlemesinin bencillik, sömürü olduğunu kaydeden Selçuk, geleceğe daha güzel bir dünya bırakmak için çevre hukukunun yeniden düzenlenmesini istedi.

  • Selçuk konuşmasını, "Yaşasın Türkiye, yaşasın demokratik cumhuriyet!" sözleriyle bitirdi.


    Sezer: Yargı tam bağımsız olmalı


    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyetin temel kurumlarından olan bağımsız yargıya yapılan her türlü karışma ve baskının, hukuk devleti ilkesini zedeleyeceğini belirterek, "Kendilerini hukukun üzerinde gören kişi ve kurumlar, demokrasi için büyük tehlike oluştururlar" dedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2001-2002 Adli Yılının Açılışı dolayısıyla, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'a bir mesaj gönderdi.


    Sezer, mesajında, hukuk devleti ilkesinin, çağdaş demokrasilerin belirleyici niteliği olduğunu ve çağdaş uygarlık düzeyine yükselebilmenin, hukuk devleti ilkesinin evrensel ölçütlere uygun olarak gerçekleştirilmesi, geliştirilmesi ve korunması ile olanaklı bulunduğunu kaydetti.


    Hukuk devletinin, demokratiklik ilkesinin yanı sıra evrensel kuralların üstünlüğünün de güvencesi olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında şu görüşlere yer verdi:


    Demokrasi ve hukuk


    "Cumhuriyetimizin temel kurumlarından bağımsız yargıya yapılan her türlü karışma ve baskı, hukuk devleti ilkesini zedeler. Kendilerini hukukun üzerinde gören kişi ve kurumlar, demokrasi için büyük tehlike oluştururlar. Anayasa'da Türk Ulusu'nun gereksinmelerine yanıt oluşturacak iyileştirmelerin yapılmasının ve evrensel ölçütlerin hukuk sistemimize kazandırılmasının zamanı gelmiştir. Değişiklikler, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde uyması gereken ölçütlerin karşılanması gereğiyle de örtüşmektedir."


    'Devlet anlayışı değişmeli'


    Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, "yargı sürecini başlatmayarak ya da başlamış yargı sürecini engelleyerek yandaşlarını koruyan yönetimlerin eylemlerini engelleyecek bağımsız yargının kurulmasının, hukuk devletinin temel güvencesi" olduğunu belirtti. Her gün devletin üst düzeyinde görev yapanlar hakkında son derece ciddi iddialar ileri sürüldüğünü, ancak ilgililerin toplum önünde kendilerini aklayacak inandırıcı girişimler sergileyemediğini ifade eden Özok, "Aklanma ancak bağımsız yargı önünde olur" diye konuştu.


    Türkiye Barolar Birliği bünyesinde bilim adamları ve uygulamacılardan oluşan bir kurulun 1.5 yıllık çalışma sonucunda yeni bir Anayasa metni hazırladığını bildiren Özok, Anayasa değişikliğinden önce "Anayasa ve yasalardan önce devlet anlayışı değiştirilmelidir" şeklinde konuştu.


    Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, adli yılın başlaması dolayısıyla Devlet Konukevi`nde bir resepsiyon verdi. Resepsiyona Başbakan Bülent Ecevit, TBMM Başkan Vekili Murat Sökmenoğlu, devlet bakanları Faruk Bal, Edip Safder Gaydalı, Mehmet Keçeciler, Recep Önal, Nejat Arseven, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Maliye Bakanı Sümer Oral, Orman Bakanı Nami Çağan, Danıştay Başkanı Nuri Alan, SP Genel Başkanı Recai Kutan, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Danıştay Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Selim Asmaz, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcısı Cevdet Volkan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan, emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, bazı milletvekilleri ile sivil ve askeri yargının temsilcileri, üyeler, hakim ve savcılar katıldı.


    Yargıtay Başkanı Selçuk, Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu ve eşleri konuklarını girişte karşılayarak, teker teker tokalaştılar.


    Başbakan Ecevit, eşi Rahşan Ecevit ile birlikte geldiği resepsiyonda Yargıtay Başkanı Selçuk, devlet bakanları Nejat Arseven, Edip Safder Gaydalı, Adalet Bakanı Türk, Orman Bakanı Çağan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, TBMM Başkanvekili Sökmenoğlu, Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın bulunduğu masada bir süre sohbet etti.


    Ecevit ve Kanadoğlu, Recep Tayyip Erdoğan`la el sıkışırken, Ecevit Erdoğan`la bir süre konuştu.


    Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit, resepsiyonda bir süre kaldıktan sonra Devlet Konukevi`nden ayrıldılar.


    Bu arada, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ile Başkanvekili Haşim Kılıç davetli oldukları halde resepsiyona katılmadı.


    ``TECİMER, AFTAN YARARLANABİLİR``


    Adalet Bakanı Türk, resepsiyonda gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.


    Bir gazetecinin, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk`un adli yıl açılışında yaptığı konuşmayı nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Türk, Adalet Bakanları`nın Yargıtay Başkanı`nın adli yıl konuşmalarını yorumlama gibi bir geleneği bulunmadığını söyledi.


    Türk, Selçuk`un, Yüce Divan yetkisinin Yargıtay`a verilmesi görüşüne katılıp katılmadığının sorulması üzerine de ``Uzun süredir tartışılan bir konu, bir süre de devam edeceğini düşünüyorum. Saygıyla karşılıyorum. Öneri isabetsiz görünmüyor`` dedi.


    Adalet Bakanı Türk, bir gazetecinin, ``Ayşegül Tecimer, şartla salıverilmeye ilişkin yasadan yararlanabilir mi?`` sorusunu da şöyle yanıtladı:


    ``Tecimer, Türk Ceza Kanunu`nun 512. maddesinden mahkum olmuştur. Bu madde 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa kapsamındadır. Tecimer, aftan yararlanmak için başvurulması gereken bir aylık sürede başvurmamıştır. Ancak, Anayasa Mahkemesi yasanın söz konusu bu düzenlemesini iptal etti. Yeni yapılacak düzenlemeye göre Tecimer aftan yararlanabilir.``


    BAKANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA


    Bakan Türk, bir gazetecinin, ``Cumhuriyet savcıları, herhangi bir soruşturmada bakanlar hakkında ellerinde delil bulunması halinde nasıl bir yol izlemelidirler?`` şeklindeki sorusuna karşılık şu yanıtı verdi:


    ``Bakanlar hakkındaki iddialar, en az 55 milletvekili tarafından Meclis Soruşturması olarak Meclis`te gündeme getirilir. Başbakan ve bakanlar hakkında gerektiğinde Meclis Soruşturma Komisyonu kurulduğunda bilgiler değerlendirilir. Bu konu, savcıların görev alanı dışındadır. Soruşturma komisyonu açılmadan ellerinde böyle bir yetki yok. Ben de bakanlar hakkında izin vermek durumunda değilim, benim böyle bir yetkim yok. Bize böyle bir bilgi iletilecek olsa geri göndermek durumundayız. Bundan önceki uygulamalar da böyle.``


    Türk, aynı konuyla ilgili bir başka soru üzerine de, Cumhuriyet savcılarının, herhangi bir soruşturmada, bakanlar hakkında ellerinde bulunan delilleri TBMM`ye göndermelerini istedi.


    Türk, Meclis Soruşturması Kurumu ve dokunulmazlık konusunun yeniden düzenlenmesinden yana olduğunu belirtti.


    Bir gazetecinin, siyasi partilerin kapatılmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine de Bakan Türk, şunları söyledi: ``Bir siyasi partinin kapatılması onun varlığına son verilmesidir. Siyasi partiler Anayasamıza göre çok partili rejimin vazgeçilmez unsurlarıdır. O nedenle siyasi partilerin kapatılmasının güçleştirilmesi doğrudur. Nitekim 37 maddelik teklifte de 5`te 3 çoğunluk aranıyor. Yani, 6 üyenin karar vermesi yerine 7 üye olacak. FP`nin kapatılmasında bu çoğunluk da sağlanmıştır. Anayasa Mahkemesi, RP ve FP`nin kapatılmasında Siyasi Partiler Yasası`nda yer alan odak tanımlarını iptal etmiştir. Bu karar yerinde olmamıştır. Şimdi, odak tanımının muğlaklığının ortadan kalkması için doğrudan doğruya Anayasa`ya koymak lazım. Eğer bu tanım konulursa siyasi partiler rejimi daha güvencede olur. Anayasa değişikliği teklifinde bu konu da yer alıyor.``


    ``FP KURTULMUŞTU``


    Anayasa değişikliği paketinin geciktirildiği yönünde eleştiriler bulunduğunu ifade eden bir gazeteciye de Bakan Türk, ``Anayasa değişikliği paketinin gecikmesine FP`nin daha önce getirilen değişikliği yeterli bulmaması neden oldu. O zaman bu odak tanımı ile yetinilseydi bu değişiklik geçiyordu, ama onlar o zaman paketin genişletilmesini istediler. O zaman mutabakat sağlanamadı. O dönemde getirilen mini paketteki odak tanımı ile yetinilseydi FP kurtulmuştu. Anayasa Mahkemesi odak tanımını iptal edince sorunun nerede düğümlendiği ortaya çıkmıştı. Ama FP bunu o zaman yeterince, gerektiği gibi değerlendirmedi`` karşılığını verdi.


    ``KOŞULSUZ DESTEK VERİYORUZ``


    Bu arada, Devlet Bakanı Nejat Arseven ile AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ve Genel Başkan Yardımcısı Vecdi Gönül bir süre sohbet ettiler. Sohbet sırasında, Arseven, Anayasa değişiklik paketinin 37 madde olarak imzaya açıldığını belirtirken, Erdoğan, ``Biz de koşulsuz destek veriyoruz`` dedi. Arseven, TBMM açılır açılmaz, AK Parti ile Saadet Partisi`nin Anayasa Komisyonu üyelerini tespit etmesi gerektiğini ifade ederek, ondan sonra komisyonun çalışmaya başlayacağını söyledi. ``Hayırlı bir işle başlayacağız`` diyen Gönül`e Arseven, ``Çalışma, tatilin 15 gününe değecek. Parti kapanmadan gündeme gelseydi daha iyi olurdu`` karşılığını verdi.


    MEZARLIK SORUNU


    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, bir soru üzerine, kendilerinin daha önce mezarlıklarda silahlı güvenlik görevlilerinin bulunmasını istediklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirterek, bu konudaki girişimlerini tekrarladıklarını söyledi. Gürtuna, hangi partiye geçeceği yönündeki soruyu da, ``Düşünüyorum, belli değil`` diye yanıtladı.

  • #Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
    #2001-2002 Adli Yılının Açılışı
    #Yargıtay Başkanı Sami Selçuk
    23 yıl önce