|

Tüm yurtta anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 80’inci yılında tüm yurtta törenlerle anıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Kararlılıkla yürüyoruz” yazdı. Atatürk’ün ölüm saati 09.05’te sirenler çaldı. Anıtkabir’e çocuklarıyla gelen vatandaşlar, Atatürk’ün mozolesine çiçek bıraktı. İstanbul’da ise ziyaretçilerin adresi Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı oldu.

Tarık Bakıcı ve
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 02:02 - 11/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 80’inci yılında
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 80’inci yılında

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 80’inci yılında Anıtkabir’de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Anıtkabir’deki tören, saat 08.45’te devlet erkanının Aslanlı Yol’da yürüyüşüyle başladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.


ÖZEL DEFTERİ İMZALADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk’ün mozolesine bıraktı. Atatürk’ün 80 yıl önce vefat ettiği saat olan 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu sırasında gönderdeki Türk bayrağı yarıya indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

RUHUN ŞAD OLSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deftere şunları yazdı: “Aziz Atatürk, İstiklal Harbimizin Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan şahsınızı vefatınızın 80. yıl dönümünde bir kez daha rahmetle anıyoruz. Zatıalinizin ve aziz şehitlerimizin emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni, dahili ve harici bedhahların saldırılarına rağmen, dünyanın en güçlü ve müreffeh devletlerinden biri yapma yolunda kararlılıkla yürüyoruz. Cumhuriyetimizin 95. seneidevriyesinde açılışını yaptığımız İstanbul Havalimanı, milletimizin en son gurur abidesi olarak tarihe nakşolmuştur. Ruhun şad olsun.” Tören dolayısıyla Anıtkabir çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, törende “dronesavar” olarak bilinen silahı taşıyan Cumhurbaşkanlığı korumaları da dikkati çekti


Gazi’ye geldiler

Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Anıtkabir’e çocuklarıyla gelen vatandaşlar, Atatürk’ün mozolesine çiçek bıraktı, Anıtkabir Müzesi’ni de gezdi. Anıtkabir Komutanlığı’nda görevli askerlerin nöbet değişimi ise büyük ilgi gördü. Görevli askerlerin nöbet değişimi vatandaşlarca alkışlanırken, bazı vatandaşlar Anıtkabir’de saygı nöbeti tutan askerlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Vatandaşların Anıtkabir’i ziyaretleri gece saatlerine kadar devam etti.


Meclis’te de anma yapıldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 80’inci yılı dolayısıyla TBMM’de de bir tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanvekili Levent Gök, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, TBMM Katip Üyesi ve İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ile Meclis bürokratları ve çalışanlar katıldı. Gök, Atatürk Anıtı’na kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Törende daha sonra Atatürk’ün vefat ettiği saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.


Saat 09.05’te hayat durdu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 80. yılında, Atarük'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'nda tören düzenlendi. Sarayın Harem bölümündeki 71 numaralı odada düzenlenen anma töreni, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız, İstanbul Vali Yardımcısı Hülya Kaya, 1. Ordu Komutanlığı'ndan Albay Eyüp Coşar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren’in, kurumları adına çelenk ve buketlerini, Atatürk'ün vefat ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı.

SAYGI DURUŞU YAPILDI

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de ebediyete intikal ettiği Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu. Odadaki törenin ardından Yasin Yıldız, heyet adına Mavi Salon'daki Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.


VATANDAŞLAR ZİYARET ETTİ

Saat 08.00 itibarıyla vatandaşların ziyaretine açılan oda, törenin ardından tekrar ziyaret edilmeye başlandı. Saray önünde erken saatlerden itibaren uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar ve öğrenciler, Atatürk'ün yatağına ve çevresine beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı. Öğrencilerden bazıları, Büyük Önder'e özlemlerini yazdıkları notları da bıraktı. Bazı vatandaşlar Atatürk'ün yatağının önünde dua okurken, bazıları da fotoğraf çekti.


Saygı zinciri

İzmir’de binlerce kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 80. ölüm yıldönümü nedeniyle 350 metre uzunluğundaki dev Atatürk posteriyle 'Ata’ya Saygı Yürüyüşü' düzenledi. Alsancak Limanı’ndan başlayan yürüyüşe yüzlerce vatandaş katıldı. Yürüyüşe katılan vatandaşlar, Atatürk’ün 350 metre uzunluğundaki kalpaklı posterini taşıdı. Bando eşliğinde yürüyen İzmirliler, ellerinde Atatürk’e özlemlerini anlatan pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı’na kadar geldi. Konuşmalarınnın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir konser verdi.

#Anıtkabir
#10 Kasım
#Mustafa Kemal Atatürk
5 yıl önce